Ako na vonkajšie parazity u sliepok

Objavili ste nejaké parazity v kuríne či priamo na sliepkach a neviete, čo s tým? Nebojte, nie ste v tom sami. Napadnutie sliepok vonkajšími parazitmi patrí k najčastejšiemu druhu ochorenia hydiny. Väčšinou ich k vám do kurína zanesú voľne žijúce vtáky. Akonáhle však tieto malé, ale zato nebezpečné tvory objavíte, je potrebné začať ihneď s hubením, aby nedošlo k ich rozmnoženiu. Aké sú najčastejšie vonkajšie parazity sliepok a ako sa ich účinne zbaviť?
Paraziti slepice

Najčastejšie vonkajšie parazity sliepok

Medzi najčastejšie parazity u sliepok patrí pavúkovitý roztoč menom klieštikovec kurí a tiež všenka.

  • Klieštikovec kurí - klieštikovce u sliepok, niekedy tiež zvaní ako čmelík slepičie, sú malé roztoče, ktoré sa v noci živia slepačou krvou. Cez deň sa klieštikovci pária v rôznych úkrytoch v kuríne, kam tiež znášajú svoje vajíčka, z ktorých sa za pár dní liahnu ďalší klieštikovci. Klieštikovci u sliepok môžete spoznať zo správania sliepok, ktoré budú pravdepodobne nepokojné, podráždené a oslabené. Pri premnožení klieštikovov pri sliepoch, môžete pozorovať aj viditeľné „mapy“ týchto parazitov v kuríne. Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o týchto slepačích parazitoch, odporúčame Vám článok ako spoznať klieštikovce u sliepok.
  • Všenka - je parazitický hmyz, ktorý môžete na rozdiel od klieštikovce ľahko vidieť voľným okom. Všenky trávia na hydine väčšinou celý svoj život, ktorý trvá niekoľko mesiacov. Všenky sa živia perím a kožou hydiny a na ich perie tiež znášajú svoje vajíčka. Na rozdiel od klieštikovov mimo hostiteľa prežijú cca týždeň a potom hynú. Žiadny druh všenok nenapadá človeka. Ak sa však premnoží, môže spôsobovať hydine početné škody. Títo parazity spôsobujú sliepkam svrbenie, podráždenie, stratu peria a môže to viesť až k úbytku hmotnosti a zníženiu znášky.

Najlepšia je prevencia

Rovnako ako u všetkých ochorení je najlepšie, keď k napadnutiu hydiny vôbec nedôjde. Proti napadnutiu sliepok vonkajšími parazitmi funguje ako prevencia najlepšie čistota. Kurín preto pravidelne upratujte a dezinfikujte. Nezabudnite ani na čistenie bidiel, hradov a rôznych medzier a škvírek. Z našej skúsenosti odporúčame vymeniť drevené znáškové hniezda, ktoré sú ľahkým útočiskom rôznych parazitov za plastové znáškové hniezda, ktoré ľahko vymyjete a vydezinfikujete.

Ako účinná prevencia sa tiež osvedčila kremelina, ktorá pri vysypaní kurína zahubí klieštikovce u sliepok, vši, blchy, kliešte a ďalšie malé parazity v kuríne tým, že naruší ochrannú povrchovú vrstvu tela hmyzu, a ten následne hynie v dôsledku dehydratácie.

 

Prvá pomoc pre sliepky

Akonáhle akékoľvek parazity v kuríne alebo na sliepkach objavíte, je potrebné začať ihneď konať, pretože všetky tieto parazity sa nemierne rýchlo množia a neskôr by mohol byť boj s nimi oveľa ťažší.

  • Napadnutie sliepok – ak sú sliepky napadnuté všenkami, klieštikovci alebo napríklad blchami, odporúčame ich ošetriť prípravkom, ktorý všetky tieto parazity sliepok odpudí. Najlepšie bude použiť BIO odpudzovač parazitov REUDANON, ktorý nastriekate priamo do peria zvierat. Sprej na klieštikovce, vši, blchy atď. ochráni sliepky dlhodobo a pritom môžete ďalej konzumovať ich vajcia.
  • Napadnutie kurína – ak sú sliepky napadnuté čmelíkmi, budú sa klieštikovci u sliepok celkom iste vyskytovať aj v kuríne. Kurín preto dobre vyčistite a prezrite. Aby ste sa klieštikovcov u sliepok zbavili nadobro, je potrebné použiť silný prípravok, napr. SCHOPF MILBEN XPERT 15g, ktorý podľa návodu nariedite vodou a vystriekate ním celý kurín vrátane všetkých medzier a škvírok. Tento prípravok je veľmi účinný už po prvej aplikácii. V kuríne však zostanú nakladené vajíčka, z ktorých sa za necelý týždeň začnú liahnuť noví klieštikovci. Celý postup preto cca za 5-8 dní opakujte.

Pokiaľ si kupujete nové sliepky, vždy ich odporúčame najskôr riadne prezrieť a pokojne ich dať na pár dní do izolácie, aby ste sa presvedčili, že ste si s novými prírastkami nepriviezli aj nejaké parazity. Až si budete istí, že sú sliepky zdravé, môžete ich zaradiť medzi ostatných. Prajeme Vám zdravý a úspešný chov.

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?