Výber kurína pre sliepky, na čo sa zamerať?

Chcete si zaobstarať vlastný domáci chov sliepok, aby ste mali neustály zdroj čerstvých, kvalitných vajec? Potom rozhodne prvou vecou, ​​ktorú musíte zaistiť, je ubytovanie teda kurín pre sliepky. Ako sa ale vyznať v takom veľkom množstve rôznych kurínov? Kurín pre sliepky nie je lacnou záležitosťou a preto Vám poradíme, na čo sa pri výbere kurína pre sliepky zamerať a na čo si naopak dať pozor, aby ste sa nespálili.
Na co sa zamerat pri vybere kurina

1. Veľkosť kurína pre sliepky

Kurín je pre sliepky základným domovom, v ktorom budú tráviť čas od zotmenia do svitania a tiež v období znášky. Je preto veľmi dôležité vybrať pre sliepky správnu veľkosť, aby sa v kuríne nekrčili, ale zároveň, aby im v ňom nebolo zima. Rozmery kurína pre sliepky sa preto odvíjajú od veľkosti chovu. Všeobecne sa odporúča 1 m² na cca 4 sliepky, ale záleží aj na usporiadanie hradov a znáškových hniezd. Podľa toho si môžete vybrať kurín pre 5, 10, 15 alebo 20 sliepok. Čo je však veľmi dôležité, aby na slepačí kurín plynule nadväzoval výbeh, pri ktorom platí jediné pravidlo - čím väčšie, tým lepšie.

2. Materiál kurína

Na čo si dať rozhodne pozor pri vyberanie kurína je použitý materiál. Nejde iba o vzhľad, ale predovšetkým vlastnosti jednotlivých materiálov. Správny kurín pre sliepky by mal zaisťovať predovšetkým dlhú životnosť, dobré izolačné vlastnosti, mal by byť dobre vetraný, priedušný, suchý a mal by sa dobre čistiť. Na materiáli preto nie je príliš vhodné šetriť. Na výber máte v podstate zo štyroch druhov materiálov, tu murovaný, drevený, plastový alebo kurín pre sliepky z viacvrstvového HPL laminátu. Pokiaľ Vás zaujíma aké sú výhody a nevýhody týchto jednotlivých druhov materiálov, môžete si prečítať článok Ako vybrať najlepší kurín pre sliepky, v ktorom sa dozviete viac.

3. Možnosti čistenia

Každý chovateľ si rozhodne praje zdravé a prosperujúce sliepky. Aby sliepky nenapadali rôzni parazity a boli zdravé, je potrebné slepačie kurín pravidelne čistiť a dezinfikovať. Pokiaľ však nechcete tráviť hodiny čistením kurína pre sliepky, je vhodné vybrať taký materiál, ktorý sa bude ľahko udržiavať. Do kurína by ste tiež mali mať pohodlný prístup, prípadne sú na trhu aj kuríny a výsuvným trusníkom, ktorý čistenie trusu ešte naozaj urýchli.
Kurin pre sliepky kurin

4. Izolácia

Jednou z hlavných funkcií kurína pre sliepky by mala byť ochrana sliepok pred všetkými poveternostnými vplyvmi. Pri výbere kurína sa preto zamerajte aj na to, či má materiál kurína sám o sebe dobré izolačné vlastnosti, ako napr. kuríny vyrobené HPL laminátu alebo či bude nutné zakúpiť zateplený kurín.

5. Pohodlné znáškové hniezda

Možno vám tento bod nepríde dôležitý, ale verte, že po každodennom zbieraní vajec zmeníte názor. Zbieranie vajec najviac uľahčí už zabudované vonkajšie znáškové hniezda. Pre zber vajec bude stačiť prísť z vonkajšej strany kurína, odklopiť strechu znáškových hniezd a vybrať z nich čisté a nepoškodené vajcia.

Kurin pre sliepky POLLY DUPLEX

6. Automatizácia kurníka

Posledným bodom, nad ktorým stojí za to porozmýšľať, je automatické otváranie kurína. Automatické dvierka na kurín budú bez akejkoľvek Vašej námaha sliepky ráno otvárať a večer zase zatvárať. Táto možnosť je určite perfektnou možnosťou, ak ste časovo vyťažení alebo ak chcete napríklad odísť na víkend preč.

Dúfame, že už viete, na ktoré body sa pri výbere kurína pre sliepky zamerať. Nám sa najviac osvedčili kuríny vyrobené z HPL laminátu, ktoré si môžete pozrieť nižšie:

OBĽÚBENÉ KURÍNY

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?