Ako na domácej liahnutie husí

Nechce Vám Vaše hus zasadnúť, a tak Vám nezostáva iná možnosť, než sa pustiť do umelého liahnutia husí v domácej liahni? Prirodzené liahnutie je síce pre chovateľov tou najpohodlnejšie variantom, avšak i umelé liahnutie má svoje výhody. Môžete si ho celé načasovať podľa svojich potrieb a keď dodržíte niekoľko základných postupov, iste budete mať úspech.
Ako na domace liahnutie husi

Čo k umelému liahnutie husí budete potrebovať?

Prvá otázka, ktorú si budete musieť položiť, bude, koľko husí chcete liahnuť. Podľa toho sa potom bude odvíjať výber liahne na husacie vajcia a tiež počet násadových vajec.

  • Liaheň na hydinu - liaheň na vajcia vyberajte starostlivo podľa toho, v akom veľkom počte liahnutia husí plánujete. Liaheň by mala predovšetkým dobre udržiavať teplotu a vlhkosť. Ak nechcete husacie vajcia otáčať ručne, môžete si vybrať automatickú liaheň, ktorá má lisky určené pre tieto veľká vajcia. Ak sa pri liahnutia nechcete starať ani o udržiavanie vlhkosti, chladenie a kropenie vajec, tak na trhu sú už k dostaniu moderné liahne, ktoré všetky tieto funkcie dokážu obstarať.
  • Husacie násadové vajcia - ak máte svoj vlastný chov, zbierajte vajcia ideálne v jarnom období. Ak možnosť zberu vlastné vajec nemáte, môžete si ich zaobstarať od iných chovateľov, vždy však dajte pozor na ich kvalitu a spôsob prepravy. Husacie násadové vajcia môžete skladovať až 30 dní v chladnej miestnosti. Viac o výbere a skladovaní násadových vajec sa dozviete v tomto článku.

 

 

Príprava na liahnutie húsat

Ak už liaheň na husi aj násadové vajcia máte doma a ste pripravení začať s liahnutím, vyberte vhodnú miestnosť s izbovou teplotou, ktorá bude nasledujúcich 30 dní poskytovať podmienky k inkubáciu. Liaheň v nej na 24h zapnite a overte si, že správne udržuje tepotu aj vlhkosť. Rovnako tak násadové vajcia prineste z chladnej miestnosti a nechce ich odpočinúť v izbovej teplote, než ich umiestnite do liahne.

Hlavné faktory úspešného liahnutia husí

Ak liaheň hydiny funguje tak, ako má, môžete do nej vložiť husacie násadové vajcia. Potom bude Vašou hlavnou úlohou opatriť tieto základné štyri faktory:

  • Teplota v liahni: pre liahnutie husí udržiavame v liahni od 1. do 26. inkubácie teplotu okolo 37,7 ° C a potom ju na posledné 3 dni znížime na cca 37,2 ° C.
  • Vlhkosť v liahni: vlhkosť by sa mala v prvých 26. dňoch pohybovať medzi 55-60% a na posledné 3 dni liahnutia je vlhkosť narozdiel od teploty potreba zvýšiť na 75-80%.
  • Otáčanie vajec: otáčania vajec je dôležité preto, aby nedochádzalo k prilepeniu vyvíjajúceho sa embrya na škrupinu. S otáčaním vajec aspoň 2x denne o 180 ° začneme 3. deň inkubácie a pokračujeme s ním až do 26. dňa. Pokiaľ máte liaheň s automatickým otáčaním vajec, potom budete mať o starosť menej. Myslite však na to, že 27. deň inkubácie je vajce potreba presunúť z otočných roštov do dolíhně, kde sa už môžu začať klubu na svet.
  • Kropenie a chladenie vajec: hus ako zástupca vodnej hydiny v priebehu prirodzeného liahnutia na chvíľu opúšťa vajíčka, aby našla potravu a dôjde tak k ich schladenie. Potom na vajíčka ešte mokrá sadá a tým zvyšuje ich vlhkosť. Aby sme tento prirodzený proces nasimulovali a vytvorili podmienky pre čo najväčšiu úspešnosť liahnutia, je potrebná aj pri domácom liahnutia husacie vajcia pravidelne chladiť a kropiť. S ochladzovanie vajec začíname 8. deň inkubácie a to tak, že liaheň na cca 5 minút otvoríme, aby vychladla a na konci tejto lehoty vajcia pokropíte vodou v teplote okolo 35 ° C. Každý deň potom ochladzovanie predlžujeme o cca 2 minúty, až do 26. dňa, keď sa dostanete na cca 45 min ochladzovanie. Ak si chcete celý tento proces uľahčiť, liahne značky CIMUKA sa o chladenie a kropenie vajec postarajú úplne za vás.

Pre väčšiu prehľadnosť sme tieto 4 faktory rozpísali podľa dní inkubácie do tabuľky nižšie:

Deň 1-2 Deň 3-7 Deň 8-26 Deň 27-30
Teplota v liahni 37,7°C 37,7°C 37,7°C 37,2 °C
Vlhkosť v liahni 55-60%. 55-60%. 55-60%. 75-80 %.
Otáčanie vajec Nie Áno  Áno Nie
Kropenie a chladenie vajec Nie Nie Áno Nie


Aby sme zistili, aký máme pomer oplodnených a neoplozených vajec a či sa embryá vyvíja správne, odporúča vajcia cca 9. deň inkubácie presvietiť. Ak sa chcete o presvecovanie vajec dozvedieť viac, odporúčame Vám tento článok.

Prichádza očakávaný deň

Okolo 30. dňa sa už môžete tešiť z prvých vyliahnutých housátek. Zatiaľ je však pozorujte len cez zavretú liaheň. Otváranie liahne by mohlo tým, čo sa ešte len klubov na svet, uškodiť. Húsatá nechce v liahni pokojne 24h než pekne uschnú a potom je ešte len presuňte do vopred pripravenej odchovne.

Ste už pripravení na vlastné liahnutie húsat? Veríme, že áno a prajeme Vám veľa chovateľských úspechov!


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?