Ako na hniezdenie anduliek

Máte pár anduliek, ktorý k sebe našiel zaľúbenie a chceli by ste svoj chov rozšíriť? Potom bude potrebné im trošku pomôcť, ale nebojte, nie je na tom nič zložité. Na hniezdenie si budete musieť pripraviť hniezdiacu búdku pre andulky a tiež trochu poupraviť stravu. Ako teda na to?
Vtacia budka BIRDY

Kedy je najlepší čas na hniezdenie anduliek

Andulka je pripravená na rozmnožovanie už po 10 mesiacoch veku. Najlepší čas na hniezdenie je na jar, keď sa príroda prebúdza po zime. Nenechajte však andulky hniezdiť viac ako 2x do roka, pretože je to pre nich veľmi fyzicky náročné.

Čo pripraviť na hniezdenie anduliek

V prírode si andulky vyberajú na hniezdenie rôzne dutiny a škvíry, v ktorých si budujú svoje hniezdo. Pokiaľ však andulky alebo papagáje chováte v klietke či voliére, bude potrebné zaobstarať im hniezdiacu búdku. Hniezdiaca búdka pre andulky a papagáje im poskytne bezpečné miesto, kde bez stresu znesú a vysedia svoje mláďatá. Búdka pre andulky by mala byť tak akurát veľká, aby sa vonkajšia andulka cítila pohodlne. Ako by teda mala vyzerať ideálna hniezdiaca búdka pre andulky a papagáje?

  • Rozmery hniezdiacej búdky pre andulky by mali byť zhruba 15x15x20 cm s vletovým otvorom okolo 5 cm.
  • Búdka pre andulky by mala mať otváraciu strechu, aby ste mohli priebežne pozorovať mladých, a tiež aby bolo možné po odchove mláďat búdku ľahko vyčistiť.
  • Búdku pre andulky odporúčame vystlať hrubšími hoblinami, ale dajte pozor, aby neboli vyrobené z chemicky ošetreného dreva.
  • Hniezdiaca búdka by mala byť vyrobená z odolného materiálu, ktorý sa nerozkladá pri kontakte s trusom, neabsorbuje vlhkosť a nepodlieha hnilobe. Taká búdka pre andulky Vám potom vydrží naozaj dlho a nebudete musieť po každom hniezdení kupovať novú búdku. Také vlastnosti má hniezdiaca búdka pre andulky z viacvrstvového HPL laminátu, ktorú vtáčiky nemôžu poškodiť a po odchove mladých ju iba jednoducho rozložíte a umyjete akýmikoľvek čistiacimi prostriedkami.

Pri hniezdení anduliek sa zamerajte aj na okolité podmienky. Ideálna teplota pre hniezdenie anduliek je 20-22 °C.

 

 

Ako upraviť jedálniček anduliek

Už v dobe pred začiatkom hniezdenia je dobré andulkám upraviť stravu, aby mali dostatočný príjem všetkých živín. Andulkino telo potom prirodzene vyhodnotí, že je ideálny čas na hniezdenie, pretože má dostatok potravy pre seba i pre svojich mladých. Stravu anduliek teda obohacujte o naklíčené zrná, zeleninu, ovocie alebo vaječné zmesi. Nezabudnite tiež na dostatok všetkých vitamínov a minerálov, ktoré sú v tomto období veľmi dôležité pre zdravý rozvoj mláďat. Využiť môžete kompletné minerálne vitamínové krmivo pre andulky, papagáje a ďalšie exotické vtáctvo, ktoré iba primiešate do bežnej kŕmnej dávky anduliek. Tieto vitamíny pre andulky a papagáje odporúčame pridávať do kŕmenia aj mláďatám, aby pekne rástla a zdravo sa vyvíjala.

Prajeme veľa úspechu pri hniezdení a odchove anduliek.

 

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?