🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Ako chovať indických bežcov

Chceli by ste chovať indických bežcov, ale neviete kde začať? Indický bežec je veľmi nenáročné plemeno, ktoré pritom prinesie mnoho úžitku. Čo všetko budete na chov indických bežcov potrebovať, čím sa indický bežci živia a aký zaobstarať domček pre indických bežcov?
Domcek pre indickych bezcov

Indický bežec

Indický bežec je nosné plemeno kačice domácej. Jedná sa o veľmi dobrého producenta vajec, pretože ročne znesie až 200 vajec. Indický bežec je však tiež veľmi obľúbený preto, že Vám na záhrade vyzbiera slimákov a ďalších škodcov ako červy alebo chrobáky. Indický bežec je preto skvelým pomocníkom každého záhradkára. Hmotnosť dospelých jedincov sa pohybuje okolo 2 kg, kačice sú o niečo menšie ako samce kačery.

Ako začať s chovom indických bežcov

Než sa rozhodnete pre chov indických bežcov, najprv bude potrebné pripraviť im dostatočne veľký výbeh. Už z názvu tohto plemena vyplýva, že je to bežec a teda potrebuje naozaj veľa priestoru. Vymedzte im preto výbeh, po ktorom sa budú môcť voľne pohybovať a kde budú mať možnosť úkrytu pred slnkom. Na ohradenie bude stačiť nízky plot, pretože indickí bežci takmer vôbec nelietajú. Indický bežci majú ako každá kačica radi vodu, a preto im na záhrade pripravte aspoň malý kúsok vodnej plochy.

Ako vybrať domček pre indických bežcov

Do výbehu bežcom pripravte domček, v ktorom budú indický bežci tráviť noc. Prístup do domčeku by mal byť čo najľahší, aby sa doňho nebáli chodiť. Domček by mal pre indických bežcov predstavovať bezpečný, suchý úkryt, ktorý ich ochráni pred vetrom a mrazom. Je preto potrebné vybrať domček pre indických bežcov, ktorý bude dobre izolovať a nebude absorbovať vlhkosť. Pri výbere domčeku pre indických bežcov je tiež dobré myslieť na jeho údržbu. Keďže domček pre indických bežcov umiestnite pravdepodobne na otvorené miesto, kde bude pršať, je tiež potrebné zvážiť výber materiálu, ktorý nebude podliehať hnilobe. Výbornú životnosť majú domčeky pre indických bežcov vyrobené z HPL laminátu, ktoré sú extrémne odolné a stabilné.

 


Jeden bežec nestačí

Indický bežci nevedia žiť sami, preto si kúpte malé kŕdeľ alebo aspoň párik. Pokiaľ dúfate, že Vám indický bežec vysedí mláďatá, veľmi od toho neočakávajte. Indický bežci nemajú zachovaný pud kvokavosti, teda nesedia na vajciach. Pokiaľ si budete chcieť vyliahnuť mláďatá, bude potrebné pozbierať oplodnené vajíčka, zaobstarať si liaheň na vajcia a začať umelé liahnutie v liahni.

Kŕmenie indických bežcov

Základným krmivom pre indických bežcov je predovšetkým v zimnom období kompletná kŕmna zmes, ktorá zaistí všetky dôležité živiny nevyhnutné pre zdravie kačíc a dobrú znášku vajec. V lete si indickí bežci nájdu väčšinu potravy na záhrade. Pochutnajú si na už vyššie spomínaných slimákoch, ulitníkoch, dážďovkách alebo tiež tráve a ďateli.

Ak sa rozhodnete pre chov indických bežcov, určite nebudete ľutovať. Nezabudnite im však zariadiť dostatočne veľký výbeh, zakúpiť kvalitné krmivo a domček pre indických bežcov a hurá do toho.

 

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?