Účinné tipy, ako sa zbaviť potkanov

Nasťahovali sa do Vašej domácnosti alebo chaty potkany? Márne ste skúšali všetky možné rady, ale nič na tieto inteligentné tvory nezabralo? Potom budete musieť siahnuť po účinnejšom a dlhodobejšom riešení. Na účinné riešenie však nemusíte chodiť ďaleko. Všetky naše osvedčené tipy, sme pre Vás totiž prehľadne spísali do toho článku a veríme, že vďaka nim budete mať od potkanov nadobro kľud.

Ako sa zbavit potkanov I

Nieje potkan ako potkan?

Častým omylom je zámena potkana hnedého (potkana obyčajného) za potkana tmavého (krysu obyčajnou). Títo dvaja hlodavci sa pritom líšia hneď v niekoľkých ohľadoch. Potkan hnedý môže merať až 27 cm a jeho hlavným poznávacím znamením je kratší chvost ako telo. Potkan tmavý býva spravidla menšia, ale chvost má naopak dlhší ako telo. Potkan hnedý vyhľadáva vlhké miesta ako pivnice, sklady alebo kanalizácie, na rozdiel od potkana tmavého, ktorá dáva prednosť suchým a teplejším miestam. Potkan hnedý je v Slovenskej republike veľmi rozšírený na rozdiel od potkana tmavého, ktorého prispôsobivejší potkan hnedý takmer vytlačil. Pokiaľ sa teda vo vašom obydlí stretávate s hlodavcami, pravdepodobne to bude práve potkan hnedý tedy potkan obyčajný. Či už ale máte doma akéhokoľvek hlodavca, spôsob ich hubenia alebo vypudenia bude rovnaký.

Potkan hnedy vs potkan tmavy 

Prečo sú potkany nebezpeční?

Dôvod, prečo by ste sa mali potkanov čo najskôr zbaviť netkví iba v tom, že Vám títo hlodavci nie sú sympatickí. Aj keď sa potkanov nebojíte a ich spoločnosť Vás nijako neobmedzuje, mali by ste si na nich dať pozor. Potkany sú totiž známymi prenášačmi radu nebezpečných ochorení ako je napríklad salmonelóza, žltačka, besnota, týfus a mnoho ďalších. Akonáhle sa títo tvorovia u Vás zabývajú, je preto potrebné čo najrýchlejšie jednať. Potkany sa totiž dokážu nesmierne rýchlo množiť. Samica potkana vrhne až 5x ročne a zakaždým má až 10 mláďat. Za pár mesiacov by sa u Vás mohli ľahko premnožiť.

 


Ako sa zbaviť potkanov?

V dnešnej dobe si môžete vybrať v podstate z troch možných účinných spôsobov, ako sa zbaviť potkanov a záleží iba na Vás, ktorý spôsob pre Vás bude najlepší a najprijateľnejší. Využiť môžete obľúbenú pascu na potkany, jed na potkany alebo ultrazvukový plašič potkanov.

1. Pasca na potkany – odchytová pasca na potkany alebo tiež sklopec na potkany je veľmi bezpečné riešenie, pretože nikoho neohrozí. Maškrtného potkana do pasce najlepšie prilákate na nejakú veľmi aromatickú návnadu. Akonáhle potkan vlezie do pasce a zahryzne do návnady, sklopec sa zavrie a potkana uväzní vo vnútri. Potkan je veľmi inteligentný a preto býva účinnejšia pasca na potkany s dvoma vstupmi, teda priechodná pasca. Ďalšou výhodou pasce na potkany je, že sklopec funguje opakovane a vydrží Vám pokojne niekoľko rokov.

2. Jed na potkany – druhým veľmi účinným riešením, je využiť jed na potkany. Jed na potkany funguje taktiež veľmi spoľahlivo. Dôležité je však vybrať skutočne účinný jed, ktorý bude fungovať už po jednorazovej konzumácii. Viac si môžete prečítať v článku, ako vybrať správny jed na potkany. Výhody využitia jedu na potkany sú určite veľmi jednoduchá aplikácia a vysoká účinnosť. Pri manipulácii s jedom pre potkanov však vždy dbajte na bezpečnosť.

3. Plašič potkanov – tretím spôsobom, tentoraz, ako vypudiť potkany, je využiť odpudzovač potkanov. Ultrazvukový odpudzovač totiž vydáva ultrazvukové signály, ktoré potkany neznášajú, a preto ošetrené miesta plašičom na potkany rýchlo opúšťajú. Pri výbere sa treba dať pozor, aby bol plašič potkanov naprogramovaný na automatickú zmenu kmitočtu, tzn. že sa generované ultrazvukové signály budú meniť na rôznych frekvencií. To zaistí, aby si potkan na zvuk nezvykol.

past na potkany

Potkan je síce veľmi inteligentné zviera, ale v dnešnej dobe už existuje veľa účinných riešení, ktoré aj takto múdre zviera oklamú. Nech už využijete akýkoľvek spôsob, ako sa zbaviť potkanov, veríme, že boj s nimi bude úspešný!

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?