Ako často čistiť kurín pre sliepky?

Začínate s chovom sliepok a neviete, ako často kurín pre sliepky čistiť a na čo všetko sa zamerať? Známa poučka, že čistota je pol zdravia, platí aj pri chove hydiny. Ak chcete mať zdravé a prosperujúce sliepky, budete musieť zaradiť pravidelné čistenie a dezinfekciu kurína. Nie je v tom však žiadna veda, poďme sa teda pozrieť, ako na to!
Ako čistit kurnik pre sliepky

Prečo je potrebné kurín na sliepky čistiť a dezinfikovať?

Špinavým kurínom neurobíte radosť ani sebe, ani svojim sliepkam. Nejde však iba o špinu a kurince na podlahe. Aj keď tento vonkajší neporiadok upracete, aby kurín pre sliepky vyzeral na oko upratané, stále Vám tam zostanú zárodky, ktoré voľným okom nevidíte. Či už chcete alebo nie, kurín pre sliepky priťahuje veľké množstvo parazitov. Aby ste sa týchto parazitov a choroboplodných zárodkov zbavili, je naozaj potrebné kurín pre sliepky idú za čas dôkladne vydezinfikovať. Pravidelné čistenie a dezinfekcia kurína sa odrazí nielen na zdraví sliepok, ale tiež budete mať vyššiu znášku vajec.

Ako často čistiť kurín pre sliepky?

Kurín pre sliepky odporúčame čistiť minimálne raz týždenne. Pri tomto každotýždennom upratovaní sa zamerajte predovšetkým na:

  • Kurín - upracte kurince, vymeňte starú špinavú podstielku za novú a nezabudnite tiež očistiť bidielka.
  • Kukaň pre sliepky – pozornosť venujte aj znáškovým hniezdom pre sliepky. Aby do nich dievčatá chodili rady znášať, vymeňte v nich každý týždeň podstielku. Ak máte znáškové hniezda bez podstielky, bude ich stačiť umyť od neporiadku.
  • Kŕmidla pre sliepky - rovnako tak každé kŕmidlo pre sliepky dobre opláchnite horúcou vodou a nezabudnite ho vysušiť.
  • Napájačky pre sliepky - na čisté napájačky pre sliepky je potrebné klásť ešte väčší dôraz. Vodu v nich treba meniť denne a pritom odporúčame napájačky pre sliepky vždy prepláchnuť horúcou vodou, aby ste sa zbavili prípadných baktérií. Raz za týždeň potom môžete napájačky ošetriť dôkladnejšie, prípadne kefkou odstrániť usadený „sliz“ na dne napájačky.

Týmto však upratovanie určite nekončí. Aby ste sa v kurínu včas zbavili všetkých vyššie spomínaných parazitov a choroboplodných zárodkov, odporúčame kurín pre sliepky aspoň 4x za rok dôkladne vydezinfikovať.

 

 

Ako by mala vyzerať dezinfekcia kurína?

  • Kurín pre sliepky najprv dôkladne vyčistite a potom z neho vyneste všetko, čo pôjde.
  • Pokiaľ máte plastový kurín pre sliepky, bude si stačiť pripraviť dezinfekčný roztok, odporúčame napr. veľmi účinný SCHOPF DISINFECT PREMIUM, 1l, a potom týmto roztokom celý kurín pre sliepky dôkladne vystriekajte. Nezabudnite na všetky škvírky a zákruty, kde sa parazity najčastejšie ukrývajú.
  • Ak máte kurín drevený, bude jeho dezinfekcia náročnejšia, ale rozhodne sa s ňou dajte záležať, pretože práve v drevených kurínoch sa rôznym roztočom a parazitom darí najlepšie.
  • To isté platí aj pre kukane alebo znáškové hniezda pre sliepky. Plastové znáškové hniezdo pre sliepky môžete jednoducho umyť dezinfekčným roztokom a máte istotu, že v ňom žiadni parazity ani roztoče nezostanú.
  • Nezabudnite vydezinfikovať aj kŕmidla a napájačky, ktoré následne dobre opláchnite horúcou vodou a vysušte.

Čo keď už máte roztoče v kuríne?

Bohužiaľ sa Vám nepodarilo zastaviť inváziu roztočov alebo iných parazitov a máte ich plný kurín? Nebojte, určite v tom nie ste sami. Zvlášť v lete sa roztoče zvané klieštikovci veľmi rýchlo množia a jedinou možnosťou je sa ich rýchlo zbaviť. Našťastie už existujú veľmi účinné prípravky, napr. SCHOPF MILBEN XPERT, 15g, ktorými stačí celý kurín vystriekať 2x po sebe v intervale 5-7 dní a budete mať po probléme. Ako prevenciu proti klieštikovcom potom vždy odporúčame kremelinový prášok SCHOPF EKTOSOL FOSSIL PUDER KONZENTRAT, 1kg, ktorý stačí rozptýliť na podlahu a do všetkých škvír v kuríne.

Pravidelné čistenie a dezinfekciu kurína pre sliepky rozhodne neodporúčame podceňovať, pretože každý z nás chce mať určite zdravé a prosperujúce sliepky.

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?