Ako na liahnutie kurčiat v liahni CIMUKA PD

Chcete sa pustiť do liahnutia kuriatok a hľadáte spoľahlivú liaheň, s ktorou to pôjde úplne ľahko? V tomto článku sa pozrieme na kvalitné liahne CIMUKA PD, ktoré patria k špičke na trhu. Čo všetko liahnutie kurčiat v tomto inkubátore obnáša, respektíve čo všetko zvládne hravo liaheň CIMUKA za Vás?
Liahnutie kurciat cimuka PD

Koľko kurčiat môžem v liahni CIMUKA PD vyliahnuť

Liaheň CIMUKA PD je vyrábaná v dvoch veľkostných prevedeniach a teda záleží iba na Vás, koľko kurčiat si budete chcieť vyliahnuť. Menšia liaheň na vajcia CIMUKA PD30SH má kapacitu na 30 slepačích vajec, a väčšiu liaheň kurčiat s názvom CIMUKA PD60SH, má kapacitu ako inak ako na 60 slepačích vajec.

Na čo nezabudnúť pred začiatkom liahnutia kurčiat

Umelá liaheň na kurčatá CIMUKA PD je potrebná pred začiatkom liahnutia, rovnako ako každá iná liaheň položiť do miestnosti so stabilnou teplotou medzi 20-24 ° C a nechať ju 24h nahriať. V priebehu odporúčame kontrolovať, či sa v liahni udržuje stále rovnaká teplota a liaheň je teda pripravená na liahnutie kurčiat.

 

Nastavenie teploty a vlhkosti v liahni

Prvé 2 dni po vložení násadových vajec do liahne Vás nebude zaujímať nič iné, než udržiavanie teploty a vlhkosti.

  • Teplota – nastavenie a regulácia teploty v liahni zvládne naozaj každý. Liaheň má totiž prehľadný digitálny panel, kde si teplotu pomocou tlačidiel jednoducho nastavíte, ideálne na 37,7 °C.
  • Vlhkosť – udržiavanie vlhkosti v liahni vyžaduje o trochu viac práce, ale nezaberiete to viac ako pár sekúnd denne. Vlhkosť sa v liahni udržuje pomocou dolievania vlažnej vody do spodných kanálikov. Prvotné nalievanie vody je najlepšie vykonať ešte pred umiestnením otočného roštu a vajec. V priebehu liahnutia sa voda dolieva vybratím jedného vajca a doplnením vody do kanálika priamo cez spodnú mriežku. Pre prvých 18. dní sa odporúča udržiavať vlhkosť niekde medzi 55-65%.
  • Kontrolný alarm – perfektnou vychytávkou týchto liahní je, že si na paneli môžete nastaviť kontrolný alarm, ktorý Vás ihneď upozorní, pokiaľ sa teplota alebo vlhkosť príliš zníži alebo naopak zvýši.

Liahen na vejce cimuka pd

Otáčanie vajec v liahni

Liahne alebo inkubátory CIMUKA PD SH sú automatické liahne a to v praxi znamená, že sa o otáčanie vajec postarajú za Vás. Jediné, čo bude Vašou úlohou, je 3. deň zapojiť otočné rošty k motorčeku a otáčanie vajec potom bude prebiehať automaticky každé 2 hodiny.

Okolo 8. dňa vajíčka odporúčame presvietiť, aby ste zistili, či sa embryá vyvíja správne. Viac o presväcovaní vajec, sa dozviete v tomto článku.

Umiestnenie vajec do doliahne

Ďalším zlomovým okamihom je 19. deň liahnutia. V tento deň je potrebné vajíčka premiestniť do doliahne, kde sa už môžu začať klbať na svet. Nebojte sa však, že by ste si museli kupovať ďalšiu doliaheň. Doliaheň si vytvoríte priamo z tejto liahne tak, že z nej vyberiete najprv vajíčka a potom aj otočné rošty. Vajíčka následne naukladáte späť do liahne priamo na spodnú mriežku. V doliahni už vajcami neotáčame. Jediné, na čo treba myslieť, je zvýšenie vlhkosti v liahni pomocou naplnenia všetkých spodných kanálikov na vlhkosť okolo 70-80 %.

Liahen kurciat cimuka pd

A kuriatka sú na svete

Doba liahnutia kurčiat sa udáva okolo 21 dní a teda v túto dobu môžete očakávať prvé prírastky. Kuriatkam však nijako nepomáhajte a iba ich pozorujte cez priehľadné veko. Kuriatka nechajte v liahni pokojne 24h uschnúť a potom ich presuňte do vopred pripravenej odchovne kurčiat.

Veríme, že liahnutie kurčiat bude s tou liahni naozaj prechádzka ružovou záhradou. V liahni CIMUKA PD však môžete pokojne liahnuť aj ostatné druhy hydiny, pokiaľ by sa Vám liahnutie zapáčilo a chceli by ste si svoj chov ešte rozšíriť. Tak s chuťou do toho!


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?