Presvecovanie vajec aneb kontrola oplodnenosti

Rozhodli ste sa k domácemu liahnutie kurčiat, prepelíc, ​​kačíc, husí či ďalšie hydiny a chceli by ste si overiť, aká bude Vaša úspešnosť liahnutia? Najjednoduchším spôsobom kontroly oplodnenosti vajec je ich presvietenie. Presvetľovanie vajec zaberie len chvíľku a pritom Vám prinesie veľa dôležitých informácií o priebehu Vášho liahnutia.

Prečo je presvecovanie vajec tak dôležité?

Pri vkladaní násadových vajec do liahne bohužiaľ nemožno rozoznať, ktorá vajcia sú oplodnené a ktorá nie. Stav vajec môžeme začať pozorovať až v priebehu liahnutia, a to práve pomocou ich presvetľovanie. K presvecovanie vajec sa najlepšie hodí prosvěcovačka vajec, ktorá je pre kontrolu vajec špeciálne navrhnutá.

Pomocou presvietenie slepačích, husacích, kačacích a ďalších vajec už po prvých dňoch inkubácie jednoducho rozpoznáte, ktorá násadové vajcia sú oplodnené a ktorá nie a môžete si ihneď urobiť obrázok o tom, aká asi bude úspešnosť Vášho liahnutia. Prosvětlovačka vajec Vám tiež pomôže kontrolovať, ako sa embryo vo vajci vyvíja a či sa v nich nenachádza uhynuté zárodky. Všetky neoplodnené alebo chybná vajcia je potom potrebné z liahne ihneď vyradiť, pretože by mohlo dôjsť k šíreniu chorôb v liahni a tým výraznému zníženiu liahnivosti vajec.

 

 

Ako na presvecovanie vajec

Na prosvětování vajec nie je vôbec nič zložité. Jediné, čo budete potrebovať je tmavá miestnosť, prosvětlovačka vajec a potom samostatná vajcia. Násadové vajce vyberiete na chvíľku z liahne a priložíte či položíte priamo na prosvětlovačku, aby svetlo prenikalo skrz škrupinu.

1. Kontrola vajec: s prvým presvecovaním vajec neponáhľajte, pretože viditeľné známky oplodnenosti sú spravidla zreteľné až na konci prvej tretiny liahnutia. Ak sa teda budeme baviť o presvecovanie slepačích vajec, bude to cca 8. deň po vložení vajec do liahne. V zdravom a oplodnenom vajciami by mala byť zreteľná cievne štruktúra s postupne sa vyvíjajúcim embryom, na rozdiel od neoplozených vajec, ktorá zostávajú zakalená. Neoplodnené vajcia z liahne rovno vyraďte.

2. Kontrola vajec: druhé presvecovanie si u slepačích vajec naplánujte na cca 11. deň inkubácie. Táto kontrola vajec je dôležitá práve pre zistenie odumretých zárodkov. Aj napriek tomu, že niektoré vajcia boli oplodnené, nie každý jedinec je natoľko silný, aby inkubáciu prežil. Všetky odumreté zárodky je nutné pri tejto kontrole z liahne odstrániť.

3. Kontrola vajec: posledný presvecovanie vajec by malo prebehnúť tesne pred premiestnením vajec do doliahne, teda u slepačích vajec je to 18. deň inkubácie.

Oplozené vejce (2)

Pre ostatné druhy hydiny sa budú termíny kontroly vajec líšiť v závislosti na ich celkovej dĺžke inkubácie, avšak podstata presvecovanie vajec zostáva rovnaká. Jednotlivé orientačné lehoty na presvecovanie všetkých druhov hydiny sme pre Vás spísali do prehľadnej tabuľky:

Druh domáci hydiny

Lehoty na pravidelnú kontrolu

  1.kontrola

  2. kontrola

  3.kontrola

  Prepelica

  Po 7 dňoch

  Po 9 dňoch

  Po 14 dňoch

  Sliepky

  Po 8 dňoch

  Po 11 dňoch

  Po 18 dňoch

  Bažant

  Po 8 dňoch

  Po 12 dňoch

  Po 20 dňoch

  Morka

  Po 8 dňoch

  Po 13 dňoch

  Po 24 dňoch

  Kačica

  Po 8 dňoch

  Po 13 dňoch

  Po 24 dňoch

  Husa

  Po 9 dňoch

  Po 15 dňoch

  Po 25-29 dňoch

  Kačica pižmová

  Po 10 dnech

  Po 17 dnech

  Po 30 dnech

 

Dúfame, že bol pre Vás tento článok prínosný. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o liahnutie kurčiat v liahni, odporúča Vám článok, ktorý sumarizuje celý proces liahnutia v 7 jednoduchých krokoch. Prajeme veľa šťastia pri liahnutia a čo najviac oplodnených vajíčok.

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?