Liahnutie kurčiat v liahni krok za krokom

Plánujete domáci liahnutie kurčiat, ale nemáte žiadne skúsenosti a bojíte sa, aby ste všetko urobili správne? Žiadny strach, liahnutie kurčiat zvládne aj úplný začiatočník. V tomto článku sme liahnutie kurčiat zhrnuli do siedmich základnej krokov. Ak tieto kroky dodržíte, tak veríme, že sa za 3 týždne budete radovať z nových prírastkov do Vášho chovu.
Liahnutie kurciat


1. Krok: Výber vhodnej liahne na vajcia

Ak ešte liaheň na hydinu doma nemáte, starostlivo zvážte jej výber. Liaheň na kurčatá by pre dosiahnutie výborné liahnivosti mala predovšetkým dobre udržiavať teplotu a vlhkosť. Podľa vašich preferencií a vyťaženosti potom môžete vyberať liaheň s poloautomatickým otáčaním vajec a ručnou reguláciou vlhkosti pomocou dolievanie vody. Automatická liaheň otáča vajcami za Vás a Vy sa staráte len o udržiavanie vlhkosti. Najpohodlnejšie možnosťou je liaheň plne automatická, ktorá zvládne sama otáčania vajec, udržiavanie vlhkosti a dokonca vás upozorní pri prípadnom odchýlenie sa od požadovaných hodnôt.

 

 

2. Krok: Umiestnenie liahne

Liaheň na vajcia položte do miestnosti so stabilnou teplotou okolo 20-24°C a zapnite ju aspoň na 24 hodín, aby ste sa uistili, že liaheň funguje správne a udržiava sa v nej konštantná teplota a vlhkosť. Medzitým si z chladnej miestnosti prineste tiež násadové vajcia, aby dosiahla tejto izbovej teploty, než ich budete vkladať do liahne. Násadové vajcia skladujete maximálne 10 dní. Ak sa chcete dozvedieť viac o zbere a skladovaní násadových vajec, prečítajte si tento článok.

3. Krok: Vloženie násadových vajec do liahne

Ak liaheň kurčiat bezchybne funguje, môžete do nej vložiť násadové vajcia. Násadové vajcia sa do otočného roštu vkladajú vždy špicatou stranou smerom nadol. Dôležité hodnoty pre úspešné liahnutie sú teplota a vlhkosť v liahni.

  • Teplota v liahni - pri liahnutia kurčiat by sa mala pohybovať okolo 37,7°C a buď je nastavená na liahni priamo z výroby alebo je možné si ju regulovať podľa potreby. Reálnu teplotu na vajciach vždy odporúča kontrolovať externým teplomerom.
  • Vlhkosť v liahni - ideálna vlhkosť pre liahnutie kurčiat v prvých 17 dňoch inkubácie je 55-65%. Vlhkosť v liahni sa udržiava pomocou dolievanie vody do kanálikov v spodnej časti liahne z ktorých sa voda následne odparuje. Plne automatická liaheň dokáže vlhkosť udržiavať sama pomocou automatického zvlhčovača.

4. Krok: Začneme s otáčaním vajec

Tretí deň inkubácie je vajcami potrebné začať otáčať, aby nedošlo k prilepeniu vyvíjajúceho sa embrya na škrupinu. Umelá liaheň a poloautomatickým otáčaním je vybavená páčkou, ktorú minimálne 2x denne (ráno a večer) pootočíte. Ako už bolo vyššie spomenuté, liaheň automatická sa pomocou zabudovaného motorku postará o otáčanie vajec za Vás.

5. Krok: presvecovanie vajec

Zhruba na konci prvej tretiny liahnutia, teda cca 8. deň inkubácie odporúčame násadové vajcia presvietiť, aby ste zistila, ktoré sú oplodnené a ktorá nie. Viac o presvecovanie vajec sa môžete dočítať v tomto článku.

Oplozené vejce (2)

6. Krok: Umiestnenie vajec do dolíhně

Devätnásty deň inkubácie sa už začne blížiť ten očakávaný deň D, a preto vajcia umiestnite do dolíhně, v ktorej sa už môžu kuriatka bezpečne dolíhnout. Ako dolíheň možno využiť liaheň bez otočného roštu, teda vajcia i rošt z liahne vyberte a vajcia umiestnite späť priamo na spodnú mriežku. Tieto posledné 3 dni inkubácie je dôležité splniť tieto podmienky:

  • Vlhkosť - vlhkosť v liahni je nutné zvýšiť na 70-80%.
  • Teplota - teplotu nijako nemeníme, udržiavame ju stále na cca 37,7°C.
  • Otáčanie vajec - po preložení vajec do dolíhně už vajcami neotáčame.

7. Krok: Premiestnenie kuriatok do odchovne

Zhruba 21. deň inkubácie sa začnú kuriatka klubu na svet. Vašou úlohou bude tento krásny úkaz sledovať cez zavretú liaheň a všetko nechať len na nich. Kurčaťu môže trvať úplné vyliahnutia až 24h hodín a Vy mu na tento ťažký úlohu doprajte dostatok času. Liaheň neotvárajte a kuřátkům nijako nepomáhajte, pretože by ste im skôr uškodili. Akonáhle budú kuriatka oschli, môžete ich z liahne premiestniť do pripravenej odchovne, ktorá týmto krehkým tvorom zaistí dostatok tepla.

Dúfame, že ste sa v tomto článku dozvedeli všetky informácie k liahnutia kurčiat, ktoré ste hľadali a prajeme Vám úspešné liahnutia.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?