Výber a skladovanie násadových vajec

Chystáte sa na umelé liahnutie hydiny a nie ste si istí, ktorá vajcia budú pre liahnutie tá najvhodnejšia? Potom ste tu správne, pretože nie každé vajce sa k liahnutia hydiny hodí a správny výber a skladovanie vajec Vám zvýši úspešnosť pri liahnutia.
Sber nasodovych vajiac

Zaistenie násadových vajec

Násadové vajcia sú prvé vecí, ktoré budete k liahnutia kurčiat, prepelíc, ​​husí, kačíc, bažantov a skrátka všetkých druhov hydiny potrebovať. Aby z nich mohol vzísť život, musí byť samozrejme oplodnené. Vajcia zbierajte čo najskôr od ich znesení, pokojne 3x denne, aby zbytočne nedochádzalo k ich znehodnoteniu. Pokiaľ si chcete zaistiť čistá a nepoškodená násadová vajcia, výborným pomocníkom sú znáškovej hniezda so zberným košíkom.

Ak svoj vlastný chov nemáte, môžete si násadová vajcia zaobstarať od iného chovateľa, prípadne v dnešnej dobe jednoducho zoženiete predaj na rôznych bazároch či facebookových skupinách. Vždy však dávajte pozor na kvalitu a spôsob prepravy násadových vajec.

Ako vybrať vhodná násadové vajcia?

Dajte si pozor, aby násadové vajcia bola bez akýchkoľvek deformácií a mali pevnú, nepoškodenú škrupinu. Vajcia by mala veľkostne zodpovedať hmotnosti vajec daného plemená, nemala byť teda príliš malá či príliš veľká. Násadové vajcia sliepok by sa mala pohybovať okolo 60 g. Ak sú vajcia špinavá, môžete ich ľahko očistiť napríklad suchú hubkou, ale dávajte pozor, aby ste nepoškodili škrupinu a nikdy ich neumývajte vodou.
Nasadova vajcia sber

Ako na správne skladovanie násadových vajec

Ak už držíte krásne čistá a nepoškodená vajcia, ukladajte ich na podložku špicatou stranou smerom nadol. Dôležitý faktor pri skladovaní vajec je teplota miestnosti, v ktorej je budete uchovávať, pravidelné otáčanie vajec a doba ich skladovania.

    • Prostredie pre skladovanie - ideálna teplota je okolo 15°C a odporúčaná vlhkosť je 60%. Vajcia preto nikdy nevkladajte do chladničky a skôr voľte nejakú garáž či špajza, kde sa bude udržiavať táto konštantná teplota.
    • Otáčanie vajec - násadové vajcia nezabudnite 2x denne otáčať o 45°, aby sa k stene neprilepil žĺtok. Vajcia nemusíte otáčať jedno po jednom - stačí, keď si plato vždy z jednej strany vypodložíme.
    • Doba skladovania - násadové vajcia sliepok a ďalšie hrabavej hydiny skladujte maximálne 10 dní. Staršie vajcia môžu byť príčinnú poklesu liahnivosti. Násadové vajcia vodnej hydiny môžete za dobrých podmienok skladovať o niečo dlhšie, pokojne až 30 dní.
      Slepacie nasadova vajcia

Akonáhle máte nazbierané dostatočný počet násadových vajec, môžete začať liahnutím. Ak si nie ste istí, ako na úspešné liahnutie, odporúčame Vám článok, v ktorom sa dozviete o liahnutie kurčiat krok za krokom.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?