Aká je najlepšia šklbačka na prepelice?

Máte chov prepelíc a nastal čas ich porážky? Chceli by ste si pripraviť krehké a výživné prepeličie mäso, ale odrádza Vás od toho zdĺhavé ručné šklbanie týchto malých tvorov? V dnešnej dobe našťastie existuje množstvo užitočných pomocníkov, s ktorými bude šklbanie prepelíc otázkou pár minút alebo dokonca sekúnd.
sklbacka na prepelice

Prepeličie mäso – v čom je unikátne?

Prepeličie mäso spája hneď niekoľko predností naraz. Okrem toho, že je prepeličie mäso veľmi chutnou a lahodou záležitosťou, je tiež málo kalorické a pritom nutrične hodnotné. Prepeličie mäso je plné vitamínov, predovšetkým vitamínu skupiny B, ale obsahuje aj selén či železo. Možno si hovoríte, koľko mäsa môže byť z tak drobného tvora. Prepelice majú výborne vyvinúť svalovinu, a tak Vás množstvo mäsa v pomere na jej veľkosť prekvapí.

Prepeličie mäso je preto obľúbenou pochutinou, pretože obsahuje veľké množstvo bielkovín a pritom malé množstvo tuku. V reštaurácii, ale aj v obchode si za toto mäsko však zaplatíte nemalú čiastku. Mať vlastný chov prepelíc, ​​je preto v dnešnej dobe naozaj výhodou. Prepelice sú okrem toho výborného mäsa aj producenti obľúbených a nemenej zdravých prepeličích vajec.

 

Príprava prepelíc na šklbanie

Prvým krokom bude určite porážka prepelíc. Na porážku prepelíc môžete využiť špeciálny odkrvovací lievik, ktorý Vám pomôže prepelice bezpečne pridržať, aby nedošlo k nejakému zraneniu. Akonáhle budú prepelice odkrvené môžete začať s ich sparovaním. Sparovanie vykonáte tak, že si pripravíte veľký hrniec či sparovací kotol s horúcou vodou. Teplota vody by sa mala pohybovať okolo 60-65°C a odporúčame ju poctivo kontrolovať teplomerom. Prepelica potom ponoríte do vody na dobu cca 25-35 sekúnd. Správne sparenie prepelíc je dôležité pre ich následné ľahké šklbanie.

Škubačka na prepelice – aké sú možnosti?

Šklbanie prepelíc môžete vykonávať tromi rôznymi spôsobmi. Tým prvým je už povedané ručné šklbanie, ktoré je však, predovšetkým pri veľkom chove prepelíc, ​​naozaj nekonečné. Aké sú teda ďalšie možnosti a ktorá bude tá najlepšia?

  • Škubačka hydiny na vŕtačku – jedná sa o šklbací valec, ktorý pripevníte na vŕtačku. Prepelinu potom chytíte za nohy a spúšťate ju pozdĺž tohto rotujúceho valca vždy častí, ktorú chcete ošklbať.
  • Bubnová šklbačka na prepelice – najlepším a najpohodlnejším variantom je použitie bubnovej šklbačky na hydinu. Táto šklbačka peria totiž dokáže ošklbať až 8 prepelíc za neuveriteľných 30 sekúnd a to takmer bez akejkoľvek Vašej námahy. Ide totiž o bubon, ktorý má v spodnej časti umiestnený rotačný tanier, ktorý je priamo poháňaný motorom. V celom bubne sú rozmiestnené špeciálne tvarované šklbacie prsty, ktoré drobné telá hladko ošklbou, ale pritom nijako nepoškodia kožu. Ako táto najlepšia šklbačka na prepelice reálne funguje, sa môžete pozrieť vo videu nižšie.

Dúfame, že Vám tento článok pomohol a prajeme Vám dobrú chuť pri konzumácii tohto výborného prepeličieho mäsa.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?