Ako vybrať klietku pre prepelice

Rozhodli ste sa pre chov prepelíc, ​​ale neviete, aká voliéra, kurín či klietka bude tá najlepšia? V dnešnej dobe sa dá vybrať zo širokej rady klietok na prepelice, avšak ako vybrať klietku, ktorá bude Vám a predovšetkým Vašim prepeličkám najviac vyhovovať? Na tieto otázky nájdete odpovede práve v tomto článku. Vysvetlíme si, ako by mala klietka na prepelice vyzerať a čo by v nej rozhodne nemalo chýbať.
Klietka pre prepelice Cimuka

Klietka na prepelice - z akého materiálu?

Klietky pre prepelice sú k dostaniu v podstate v dvoch variantoch. Tou prvou sú klietky pre prepelice drôtené a tou druhou plastové. Aké sú hlavné výhody alebo nevýhody týchto materiálov?

  • Drôtené klietky na prepelice – výhodou je, že si drôtenú klietku na prepelice zvládne zručný domáci majster vyrobiť aj sám doma. Nevýhodou týchto klietok však je, že ostré tenké drôty zaťažujú prepeličie nohy a chôdza po nich nie je prepelicam vôbec príjemná. V najhoršom prípade sa im drôtiky do nožičiek zarezávajú, až nôžky krvácajú alebo natekajú. Ďalšou nevýhodou týchto drôtených klietok je, že po čase začnú hrdzavieť a horšie sa umývajú a udržujú v čistote.
  • Plastové klietky na prepelice – pokiaľ je táto klietka vyrobená z odolného plastu, vydrží naozaj niekoľko rokov. Plastová klietka na prepelice sa totiž pri kontakte s trusom nerozkladá, nehrdzavie a navyše sa plasty dobre umývajú. Plastová klietka na prepelice nie je pohodlná len pre chovateľov, ale aj pre prepelice. Chôdza, státie aj párenie je prepelicam na tomto povrchu oveľa príjemnejšie a predchádza problémom s ich chodidlami.

 


Prevedenie klietky pre jej ľahké čistenie

Ďalším dôležitým bodom je čistenie klietky. Prvých pár týždňov bude pre Vás ako zapáleného chovateľa starostlivosť o tieto drobné tvory zábavou, ale určite nikto nechce stráviť hodiny čistením a údržbou klietky. Špina a trus v klietke je navyše veľmi nebezpečná z hľadiska šírenia rôznych baktérií a chorôb. Je preto potrebné vybrať takú klietku pre prepelice, ktorej údržba zaberie len chvíľku, a pritom prepelice budú neustále v čistote. Je táto kombinácia vôbec možná? Isteže áno! Stačí iba vybrať klietku na prepelice, nie s plným dnom, ale dierovaným. Pod klietku je samozrejme potrebné umiestniť nejaký podnos, do ktorého bude trus cez otvory prepadať. Prepelice tak vôbec neprídu do kontaktu s trusom a vy len raz za čas vyčistíte a riadne vydezinfikujete spodný podnos alebo trusník.
Klietka pre prepelice cimuka trusnik

Systém na zber prepeličích vajíčok

Ak máte v pláne chovať nosné plemeno prepelíc, ​​vezmite na vedomie, že každá prepelica znesie denne 1 vajce. Pokiaľ teda budete mať chov napr. o 50 prepeličkách, je to 50 vajec denne, ktoré je potrebné čo najskôr odobrať. Ideálna voliéra pre prepelice by preto mala byť vybavená znáškovými zásobníkmi a spádovým dnom. Dno klietky mierne naklonené smerom k znáškovým zásobníkom totiž zaistí, aby sa čerstvo znesené vajcia ihneď odkotúľali do znáškových zásobníkov. Prepelice tak nebudú mať šancu vajcia znehodnotiť a Vy ich pre zber vajec nebudete musieť neustále vyrušovať a klietku otvárať.
Klietka pre prepelice vajcia

Systém napájania a kŕmenia

Ďalšou vecou, ​​na ktorú treba myslieť, je spôsob kŕmenia a napájania prepelíc. Kam kŕmidlá a napájačky v klietke umiestnite, aby sa na všetkých dostalo a ako zamedzíte rozhadzovaniu krmiva a namáčaniu prepelíc. Kŕmidlo by malo byť ideálne po celej dĺžke klietky, aby sa k nemu všetky prepelice pohodlne dostali. Odporúča sa umiestniť zvonku klietky, aby prepelice nemohli krmivo znečisťovať vlastným trusom. Ideálne je potom naň umiestniť mriežku, aby ho prepelice nemohli rozhadzovať a plytvať ním.
Klietka pre prepelice cimuka krmenie

 Akú vybrať veľkosť?

Posledným, ale pritom zásadným bodom je výber vhodnej veľkosti klietky na prepelice. Výrobca by mal udávať, pre koľko prepelíc je klietka vhodná a na Vás teda len stojí rozhodnutie, do akého početného chovu sa budete chcieť pustiť. Výhodou je, ak sa jednotlivé poschodia klietky dajú stohovať. V prípade rozšírenia chovu potom stačí prikúpiť iba jedno poschodie nie celú novú klietku. Pokiaľ sa rozhodnete pre väčšiu klietku na prepelice, overte si, či je umiestnená na kolieskach, aby s ňou šlo ľahko manipulovať.

Z našej ponuky Vám môžeme viac ako odporučiť klietky pre prepelice značky Cimuka, ktoré na všetky tieto body myslia. Klietky boli vyrobené špeciálne pre pohodlie prepelíc a chovatelia s nimi majú výborné skúsenosti. Vyberať môžete od malých klietok iba pre pár prepelíc až po veľké stohovateľné klietky na chov až 150 ks prepelíc.

Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o tom, ako sa pripraviť na chov prepelíc, ​​odporúča Vám prečítať si tento článok.

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?