Ako sa pripraviť na chov prepelíc

Chceli by ste začať s chovom prepelíc, ​​ale nie ste si istí, čo to bude obnášať a čo všetko bude potrebné pre chov týchto drobných tvorov zaobstarať? Na úvod treba povedať, že prepelica vyžaduje oveľa menej miesta ako napríklad sliepka, a tak s chovom prepelíc môže začať úplne každý, a to dokonca aj keď nemáte záhradu. Ako sa na chov prepelíc teda pripraviť?
Klietky pre chov prepelic

Prečo správať prepelice?

Prepelica japonská je síce najmenší druh hydiny, avšak svojou úžitkovosťou určite predstihuje všetky väčšie druhy. Prepelice japonské však delíme na dva základné druhy, teda na nosný a mäsový typ. Prepelice nosné sa využívajú predovšetkým pre veľkú produkciu vajec, prepelice mäsové dosahujú až dvojnásobnú hmotnosť a chovajú sa skôr pre mäso.

  • Prepeličie vajcia – ročná znáška prepelíc japonských dosahuje až 300 vajec za rok. Tieto maličké prepeličie vajcia, vážiace väčšinou okolo 12 g, sú dokonca považované za liek. Obsahujú totiž nepreberné množstvo vitamínov a stopových látok, ktoré zlepšujú imunitu a celkové zdravie. Prepeličie vajcia majú tvrdú, veľmi odolnú škrupinu, a tak sú tiež veľmi odolné voči infekciám a baktériám. Prepeličie vajcia môžete upravovať na rovnaké spôsoby, ako vajcia slepačie.
  • Prepeličie mäso – ďalšou obľúbenou pochutinou je prepeličie mäso, ktoré je taktiež nabité množstvom vitamínov a minerálov. Prekvapí aj vysokým pomerom bielkovín a malým množstvom tuku. Toto chudé mäso je preto veľmi lahodné a tiež obľúbené deťmi či športovcami.

Výber klietky pre prepelice

Prvou zásadnou otázkou určite bude, kam prepelice umiestniť. V dnešnej dobe nepreberných možností si už môžete vyberať, ktorá klietka či kurín na prepelice Vám bude najviac vyhovovať. Z našej skúsenosti Vám môžeme odporučiť plastové klietky pre prepelice. Tieto klietky na prepelice sú veľmi priestranné a pritom nezaberú takmer žiadne miesto, pretože sa dajú stohovať. Klietky rešpektujú potreby prepelíc a pritom poskytujú komfort aj chovateľom. Tieto klietky na prepelice majú totiž pod každým poschodím umiestnený trusník, do ktorého trus ihneď prepadá. Prepelice sú preto neustále v čistote a vy len raz za čas trusník vysuniete a umyjete. Ďalšou skvelou vychytávkou sú znáškové zásobníky, do ktorých sa vajcia bezprostredne po znesení odkotúlia, a vy ich z neho len jednoducho odoberiete.

Klietky na prepelice sa vyrábajú v mnohých veľkostných prevedeniach a je teda len na Vás, akú veľkú klietku budete potrebovať. Ak sa chcete dozvedieť viac, odporúčame článok, ako vybrať klietku pre prepelice.

 

Kŕmenie a napájanie prepelíc

Pokiaľ chcete naozaj zdravé prepelice, ktoré Vás budú pravidelne obdarovávať svojimi skvelými vajíčkami, je potrebné dbať na kvalitnú výživu bohatú na bielkoviny, vitamíny aj minerály. Na pitie je pre prepelice najvhodnejšia čerstvá a čistá pitná voda. Kŕmenie môžete kúpiť buď vo forme plnohodnotnej kŕmnej zmesi, alebo si zmes vyrobiť sami. Denná spotreba krmiva prepelíc je priemerne 25-30g.

  • Hlavnou zložkou domácej zmesi by mali byť rozhodne obilniny, teda pšenica, ovos, proso, cirok alebo pohánka.
  • Na doplnenie bielkovín je dobré pridať múčku z lucerny, hrach, tvaroh či vajcia natvrdo.
  • Pre zaistenie dostatku vitamínov podávame prepeličkám aj zeleninu ako ďatelina, špenát, mrkva či listy púpavy.
  • Aby mali prepelice silu aj v zimnom období je potrebné im dodať aj nejaké zdravé tuky vo forme slnečnicových, ľanových alebo repkových semienok.

Teplota a svetelný režim

V letných mesiacoch prepeličkám postačí prirodzený slnečný svit a vydrží bez prikurovania. Ak však chcete, aby mali prepelice maximálny znášok vajec aj v zimnom období, je potrebné im zaistiť okolitú teplotu okolo 20 °C a svietiť im odporúčame 14 h denne.

Tak vidíte, že na chove prepelíc nie je vôbec nič ťažké a pokojne môžete ihneď začať. Ak neviete, kde si prepelice obstarať, či ako na domáce liahnutie prepelíc, ​​odporúčame Vám článok liahnutia prepelíc zvládne naozaj každý. Tak s chuťou do toho, prepelice sa Vám iste odvďačia.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?