Prečo sú dôležité vitamíny pre sliepky?

Ste jedni z tých, čo vyrážajú na jeseň a v zime do lekárne, aby ste si zaobstarali najrôznejšie vitamíny a iné doplnky stravy, a tým podporili svoju imunitu a žiadna choroba na Vás nemohla? Potom by ste mali myslieť aj na svoje dievčatá v kuríne. Vitamíny a minerály pre sliepky sú rovnako dôležité ako pre Vás, najmä ak si chcete zaistiť dobrú znášku vajec aj v zime. Aké vitamíny ale pre sliepky či iné nosnice zaobstarať, aby boli zdravé a čo najviac znášali?
preco su vitaminy pre sliepky dolezite

Ako sa prejaví nedostatok vitamínov a minerálov v strave?

Znášanie vajec je pre sliepky veľmi náročné a nie je divu, že si to vyžaduje veľa energie. V zime, keď je nedostatok slnečného svetla a sliepky často nemajú takú pestrú stravu ako na jar alebo v lete, dochádza k razantnému zníženiu znášky. Bežné kŕmne zmesi pre sliepky bohužiaľ často nedokážu pokryť dostatočnú dávku všetkých vitamínov a minerálov, ktoré sú pre ich zdravie nevyhnutné. Ako ale spoznať, že sliepkam chýbajú niektoré vitamíny alebo minerály?

  • Vápnik – tým asi najzásadnejším minerálom je všetkými známy vápnik. Pokiaľ budú mať sliepky nedostatok vápnika, spoznáte to ihneď na škrupine vajec. Škrupina bude veľmi tenká a krehká, v najhoršom prípade môže úplne chýbať. Vápnik však nemá vplyv iba na škrupinu, ale jeho nedostatok sa prejaví aj na správnej funkcii opornej, nervovej a svalovej sústavy hydiny.
  • Vitamín D3 – veľmi dôležitým vitamínom, ktorý všeobecne chýba veľkému množstvu všetkých živých tvorov, je predovšetkým v zime vitamín D3. V lete ho hydina získava zo slnka, ale v zime ho je nutné dopĺňať pomocou kŕmnych doplnkov. Vitamín D3 je nevyhnutný pre správnu vstrebateľnosť vápnikov. Môže sa teda stať, že sliepkam podávate dostatok vápnika, ale pokiaľ nemajú dostatok vitamínu D3, nedokáže ho ich telo spracovať, vápnik vylúči a škrupiny sú stále mäkké.
  • Vitamín A – nedostatok tohto vitamínu sa prejaví na znáške vajec. Nedostatkom vitamínu A dochádza k poklesu hodnoty násadových vajec a znižuje sa liahnivosť. Tento vitamín je dôležitý aj pre malé kurčatá, aby dobre rástla a prosperovala.
  • Kyselina listová - nedostatok tohto vitamínu B9 sa prejaví opäť na produkcii vajec, ale tiež zapríčiní zlé operenie sliepky.
  • Biotín – teda vitamín skupiny B7 je dôležitý pre zdravú pokožku a perie. Nedostatok tohto vitamínu sa môže prejaviť zápalom kože okolo očí, zobáka alebo na pazúroch.
  • Zinok – nedostatok tohto minerálu môže mať za následok naopak časté pelechanie sliepky.
    S týmto výpočtom by sme mohli pokračovať ďalej a ďalej, pretože každá jedna minerálna látka či vitamín je pre fungovanie celého organizmu nevyhnutná.

Aké vitamíny pre sliepky teda zaobstarať?

Najjednoduchšie a zároveň aj najúčinnejšie možnosti, ako doplniť všetky potrebné látky, je zaobstarať si minerály a vitamíny pre sliepky, ktoré sú už pripravené a namiešané v tom správnom pomere. Vy tak nebudete musieť premýšľať, ktorý vitamín je nutné ešte dodať a v akom množstve.

Dávkovanie minerálov a vitamínov pre sliepky

Z našej skúsenosti Vám môžeme odporučiť minerálne vitamínové krmivo pre nosnice FIDMIX. Toto minerálne krmivo obsahuje všetky vyššie spomenuté dôležité látky a tiež mnoho ďalších pre podporu zdravia sliepok a zvýšenie a skvalitnenie znášky vajec. Toto minerálne krmivo je vyrobené v Českej republike a neobsahuje žiadne geneticky modifikované suroviny. Vitamíny a minerály sú vhodné ako pre sliepky, tak aj pre ďalšie nosnice ktorými môže byť kačica, hus, morka, perlička a ďalšia hydina.

Na pokrytie dennej dávky všetkých dôležitých vitamínov a minerálov, stačí rozmiešať 2-3 polievkové lyžice tejto zmesi denne do bežnej kŕmnej dávky hydiny. Týmito iba pár lyžicami denne však môžete veľmi podporiť zdravie Vašej hydiny a zároveň sa tešiť z kvalitných vajec.

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?