Ako vybrať sklopec na líšku

Líška na záhrade dokáže potrápiť nejedného chovateľa. Ako si ale s touto mazanou šelmou poradiť? V podstate jedinou efektívnou a zároveň bezpečnou možnosťou, je odchytiť líšku pomocou sklopca alebo odchytovej pasce na líšky. Ako ale taká odchytová pasca na líšku funguje a podľa čoho ju vybrať?
sklopec na lisku I

Ako sklopec na líšku funguje?

Sklopec na líšku je v podstate drôtená klietka vybavená nášľapným zariadením. Akonáhle sa líška tohto nášľapného zariadenia, umiestneného vo vnútri klietky dotkne, sklopec uvoľní tiahla a ihneď sa zavrie. Odchytová pasca teda uväzní živú nezranenú líšku vo vnútri klietky. Ak hľadáte možnosť, ako sa zbaviť líšky alebo ako chytiť líšku, jedná sa aj o jedinú legálnu možnosť odchytu.

 

Ako vybrať pascu na líšku

Líška je veľmi mazané a opatrné zviera. Aby bol jej odchyt úspešný, bude treba venovať výberu pasce na líšky pozornosť. Podľa čoho teda sklopec na líšku vyberať?

1. Veľkosť pasce na líšku – je základným kritériom pri výbere. Líška je veľmi opatrná a do žiadnej malej klietky, do ktorej sa takmer nezmestí, ju rozhodne nenalákate. Sklopec na líšku teda musí byť dostatočne priestranný, dlhý minimálne 120 cm a široký a vysoký najmenej 34 cm.

2. Sila konštrukcie – líška je predsa len väčšia a ťažšia šelma, a preto dávajte pozor na kvalitu prevedenia pasce na líšku. Takmer všetky pasce na trhu sú vyrobené z pozinkovaného drôtu, čo sa však mení, je sila tohto drôtu. Čím širší a odolnejší drôt, tým samozrejme lepšie. Pre odchyt líšky odporúčame vyberať pascu s priemerom drôtu minimálne 3 mm.

3. Počet vstupov do pasce na líšku – môže byť spravidla jeden alebo dva. Všeobecne sa dá povedať, že pasca na líšku s dvoma vstupmi teda priechodná pasca, dokáže líšku odchytiť o niečo rýchlejšie. Keď totiž opatrná líška uvidí na druhej strane východ von, je vyššia pravdepodobnosť, že sa nebude báť do tejto pasce pre návnadu vydať. Jednostrannú pascu na líšku však môžete umiestniť aj do menších priestorov.

4. Typ spúšťacieho mechanizmu – je opäť dvojaký a to tzv. systém zatvárací most alebo systém padacia brána. Aj v tomto prípade nemožno jednoznačne povedať, ktorý typ je lepší a záleží skôr na osobných preferenciách. Pri systéme zatvárací most sa dvierka sklápia smerom dovnútra, čím znemožňujú akékoľvek ublíženie odchytávanému zvieraťu. Tento systém má navyše poistku proti otvoreniu, aby líška nemala šancu utiecť. Pri systéme padacia brána dochádza po kontakte s nášľapnou plošinou ihneď k zaklapnutiu dvierok smerom dole. Výhodu tohto systému je, že dvierka nekladú žiadny odpor, a sklopec sa dá využiť aj vo vode.

Po výbere pasce na líšky nezabudnite na druhú nevyhnutnú vec, ktorou je návnada. Každá líška môže mať inak vycibrený jazýček, preto ako návnada môže poslúžiť surové mäso, ryby alebo aj sušené ovocie. Odporučiť Vám môžeme aj aromatickú návnadu s chuťou a vôňou rýb. Potom nezostáva než sklopec na líšku nastražiť na správne miesto a čakať. Niektorú líšku dokážete odchytiť napríklad za pár hodín, iná si dá možno na čas, ale veríme, že skôr alebo neskôr sa zadarí. Tak lovu zdar!

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?