Ako správne ošklbať hus?

Nastal čas, kedy treba zabiť hus a neviete si rady, ako hus správne ošklbať? Zvlášť pokiaľ máte väčší chov, je ručné šklbanie tejto vodnej hydiny naozaj náročnou záležitosťou. Ako si ale túto každoročnú prácu uľahčiť?
sklbacka hydiny

Kedy je najvyšší čas zabiť hus?

U tejto hydiny bohužiaľ neplatí pravidlo, že čím ťažšie, tým lepšie. Jedlá možno na tanieri budete mať viac, ale staršie husi priberajú iba tuk, nie svalovinu, teda to dobré mäso, pre ktoré husi vykrmujeme. Ideálna hus teda váži okolo 4 kg. Akonáhle hus túto hmotnosť dosiahne, je čas na jej porážku, či je ešte len leto, alebo očakávaná jeseň.

Ako začať so šklbaním husi?

Pokiaľ sa pri šklbaní husí nechcete natrápiť, je potrebné splniť pár zásadných postupov, ktoré si prehľadne popíšeme v nasledujúcich krokoch.

 

1. Usmrtenie husi

Prvým krokom pri porážke husí bude určite jej usmrtenie. Husi by mali byť kŕmené naposledy 24h pred týmto aktom. Husi s prázdnym žalúdkom Vám totiž veľmi uľahčia prácu pri kuchaní. Hus najskôr omračte, a potom vsuňte jej hlavu do špeciálneho odkrvovacieho lievika, ktorý Vám ju podrží, aby sa pri porážke necukala. Hus v lieviku nechajte, kým úplne nevykrváca.

2. Sparenie husi

Sparenie hydiny pred šklbaním Vám veľmi uľahčí celý proces šklbania. Pripravte si vodný kúpeľ s teplotou ideálne 70-72 °C. Pre parenie husí je možné tiež zaobstarať špeciálne sparovacie kotly, ktoré krásne udržujú teplotu či špeciálne teplomery, ktorými si teplotu v kúpeli môžete kontrolovať. Teplota vody je totiž zásadná. Pokiaľ bude voda príliš studená, hus pôjde šklbať ťažko, ak naopak príliš horúca, môže dochádzať k trhaniu mäsa, a to určite nikto nechceme. Hus potom do horúcej vody ponorte na 120-130s, nie dlhšie, aby nedochádzalo k vareniu niektorých častí mäsa a kože. S husou vo vode pohybujte, alebo perie prehrabujte malými hrabličkami, aby sa horúca voda dostala medzi perie a šklbanie tak išlo pekne hladko.

3. Šklbanie hydiny

Existujú v podstate 3 spôsoby, ako hus ošklbať. Záleží len na Vás koľko času a práce chcete šklbanie husí obetovať.

  • Ručné šklbanie: prvým, najnáročnejším spôsobom je klasické ručné šklbanie husí.
  • Šklbačka hydiny na vŕtačku: druhým spôsobom šklbania husí je využitie škubačky hydiny, teda skôr šklbacieho valca, ktorý upevníte na vŕtačku. Hus po šklbacom valci potom prevaľujete tou časťou, ktorú chcete ošklbať.
  • Bubnová šklbačka hydiny: tretím a naozaj najpohodlnejším spôsobom je využitie bubnovej škubačky hydiny. Bubnová šklbačka na hydinu je, ako z názvu vyplýva, bubon vybavený špeciálne tvarovanými šklbacími prstami, ktoré zaistia dokonalé vytrhanie každého peria od krídla až po chvost bez poškodenia kože. Táto škubačka hydiny dokáže ošklbať hus počas jednej minúty. Zvlášť pokiaľ máte väčší chov husí, tak sa investícia do tejto šklbačky peria určite oplatí. Počas šklbania hús odporúčame oplachovať vnútro bubna studenou vodou na odstránenie peria a ďalších nečistôt z bubna – zvyšuje sa tým účinnosť šklbania peria. Inšpirácia viď video nižšie.

4. Dočistenie hydiny

Akonáhle budete mať hus ošklbanú, je potrebné ju ešte dočistiť. Na koži totiž často zostanú podrasty, teda nové perie. Tieto drobné pierka môžete odstrániť pinzetou, alebo využiť šklbací vosk. Šklbací vosk iba rozohrejete, hus doň ponoríte, a potom z nej vosk zlúpete aj s týmito drobnými pierkami a máte hotovo.

Veríme, že tohtoročná sezóna šklbania husí bude pre Vás s týmito vychytávkami oveľa príjemnejšia. Prajeme vám dobrú chuť.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?