Ako vyhubiť mravce na záhrade

Premnožili sa Vám na záhrade mravce a neviete, ako sa ich šetrne zbaviť? Zvlášť, ak na záhrade pestujete ovocie alebo zeleninu, potom určite hľadáte spôsob, ako vyhubiť mravce na záhrade bez použitia silnej chémie a pesticídov. Existuje vôbec účinný a zároveň prírodný spôsob, ako sa zbaviť mravcov na záhrade alebo v skleníku? Iste že áno! Čítajte ďalej a naučíme Vás ako na mravce.
Ako vyhubiť mravce na záhrade I

Škodia vôbec mravce našim rastlinkám?

Mravce sú pre našu záhradu veľmi dôležití tvorovia, ale zároveň aj nebezpeční škodcovia. Mravce  na záhrade vytvárajú zdravé ekosystémy, prevzdušňujú a hnoja pôdu a urýchľujú rozklad organickej hmoty. Mravce tiež regulujú niektorých škodcov a ich pochodovaním z rastliny na rastlinu tiež pôsobia ako neúmyselní opeľovači. Pokiaľ sa Vám však mravce začnú na záhrade množiť, je to z dvoch dôvodov – majú tam dobrý úkryt alebo jedlo. Mravce milujú cukor, ktorý ľahko získavajú formou medovice od vošiek. Mravce si chovajú v podstate také farmy vošiek, ktoré si chránia a rozmaznávajú, aby od nich mali neustály zdroj sladkej medovice. Vošky však našim rastlinkám veľmi ubližujú. Ďalším dôvodom, prečo nechceme, aby sa nám mravce na záhrade pomnožili je to, že ich uhryznutie nie je nijako príjemné.

Ako sa prirodzene zbaviť mravcov na záhrade?

Pokiaľ chcete mať pekný pokosený trávnik bez mraveniska alebo ak chcete ochrániť Vaše rastlinky v záhradke či v skleníku, potom iste nechcete používať silnú chémiu. Chemické prostriedky totiž dokážu mnohokrát napáchať oveľa viac škody ako úžitku. Môžu zahubiť aj veľmi užitočné chrobáky a ďalšie zvieratá na záhrade a navyše nimi znehodnotíte pracne vypestované ovocie a zeleninu. Ako teda vyhubiť mravce na záhrade, a pritom si zaistiť zdravú zeleninu bez pesticídov?

  • Horúca voda – dobrým obranným prostriedkom proti mravcom, ktorý je takmer zadarmo a navyše neuškodí rastlinkám, je voda. Mravce nechcú žiť v bahne a svoju návštevu si čoskoro rozmyslia. Pokiaľ sa Vám podarí objaviť mravenisko, prelejte ho horúcou vodou a toto ešte niekoľkokrát opakujte.
  • Kremelina – veľmi účinným prírodným prostriedkom je BIO kremelina. Kremelina sa vyrába extrakciou oxidu kremičitého z kostier rozsievok – malých morských tvorov – čím vzniká biely prášok. Kremelina sa používa aj v potravinárskom priemysle, a je pre rastliny i živočíchy úplne neškodná. Po aplikácii kremeliny teda nemusíte dodržiavať pre konzumáciu zeleniny žiadnu ochrannú lehotu a zároveň sa nemusíte báť o zdravie svojich domácich maznáčikov. Kremelina na mravce veľmi dobre účinkuje aj na ďalších malých škodcov ako sú kliešte, roztoče, apod.

Kremelina na mravce

Ako aplikovať kremelinu proti mravcom?

Kremelina na mravce pôsobí kontaktne, to znamená, že akonáhle s ňou prídu do kontaktu, je postarané. Kremelina na mravce pôsobí tak, že pohlcuje vlhkosť z ich malého telíčka a tým ich postupne vysúša, až uhynú. Pokiaľ teda hľadáte riešenie ako vyhubiť mravce na záhrade, ako sa zbaviť mravcov v skleníku, alebo čo na mravce v záhradke, tak tu máte jednoduchý postup:

  • Identifikujte mravčie chodníky – zistite, kde sa mravce vyskytujú a kadiaľ najčastejšie chodia.
  • Aplikujte kremelinu - na tieto miesta častého výskytu mravcov nasypte ľahkú vrstvu kremeliny.
  • Po niekoľkých dňoch skontrolujte, či problém s mravcami zmizol - ak si mravce vytvorili alternatívnu trasu, budete musieť znovu použiť kremelinu pozdĺž novej trasy.
  • Dôležitá je prevencia - kremelinu odporúčame používať aj preventívne.

Ďalšie možnosti hubenia mravcov

Ak hľadáte zároveň spôsob, ako sa zbaviť mravcov v byte, potom bude najjednoduchšou voľbou použiť postrek alebo sprej na mravce. Pokiaľ potrebujete likvidovať mravce v byte, vyberajte vždy sprej proti mravcom, ktorý je určený na využitie v domácnosti a po jeho aplikácii miestnosť dobre vyvetrajte. Postreky proti mravcom pôsobia spravidla okamžite a dlhodobo.

Veríme, že tieto triky proti mravcom Vám čoskoro pomôžu a vy si budete môcť vychutnávať chutnú a zdravú zeleninu bez pesticídov.

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?