Ako vytvoriť automatický kurín pre sliepky

Premýšľate, ako si ušetriť starosti s každodenným ručným otváraním a zatváraním kurína? Určite v tom nie ste sami! Každý deň nemáme čas a dosť možno ani chuť vybiehať v ranných hodinách, aby sme sliepky včas otvorili a večer zase zavreli. Nehovoriac o tom, keď chceme na víkend odísť preč. V dnešnej dobe si však môžete vytvoriť natoľko automatický kurín, že sa otváranie a zatváranie postará sám.
Kurín pre sliepky POLLY DUPLEX

Ako si jednoducho vytvoriť automatický kurín?

Aby bol váš kurín automatický, budete si musieť zaobstarať jednotku pre automatické zatváranie a otváranie kurína. Tieto jednotky sa pohybujú v rade stoviek eur, avšak táto investícia sa určite oplatí.

Na akom princípe automatické dvierka na kurín fungujú?

Automatické zatváranie a otváranie kurína spravidla funguje na základných dvoch princípoch, ktoré popisujeme nižšie:

  • Časovač – automatické dvierka pre sliepky s časovačom pracujú na celkom jednoduchom princípe. Na zariadení si nastavíte časy, kedy chcete, aby sa dvierka otvárali a zatvárali. Zariadenie sa potom týmito časmi riadi a ráno dvierka kurína presne na čas otvorí a večer zase uzavrú.
  • Svetelný senzor – pokiaľ sú samootváracie dvierka do kurína vybavené svetelným senzorom, potom pracujú na princípe snímania hladiny osvetlenia. V praxi to znamená, že so svitaním sa dvierka otvoria a večer pri súmraku zase uzavrú.

U niektorých modelov je dokonca možné tieto dva princípy kombinovať. To znamená, že ako primárna metóda na otváranie a zatváranie kurína sa využíva senzor svetla, pokiaľ však nie je dostatočná tma, aby sa dvere uzavreli, je pripravený záložný časovač, ktorý dvere v nastavenú hodinu uzavrie.

 

Ako na montáž automatického otvárania a zatvárania kurína

Pri montáži záleží predovšetkým na tom, aký typ samootváracích dvierok ste zvolili, to znamená, či budete chcieť pripojiť jednotku pre automatické zatváranie a otváranie kurína k vašim bežným dvierkam kurína, alebo či si radšej zaobstaráte kompletné automatické dvierka do kurína.

  • Jednotka pre automatické zatváranie kurína – ak si zakúpite iba elektronickú jednotku, bude potrebné ju pripevniť nad dvierka kurína a potom ju pripojiť pomocou lanka k dvierkam vášho kurína. Na jednotke potom stačí nastaviť požadované funkcie pomocou priloženého návodu a máte hotovo.
  • Kompletné automatické dvierka do kurína – ak sa rozhodnete zakúpiť jednotku aj s bezpečnostnými dvierkami, budete mať navyše istotu, že ich žiadny predátor nenadvihne a nedostane sa v noci do kurína. Tieto dvierka bude potrebné namontovať do otvoru v kuríne a potom už budete postupovať ako v prechádzajúcom bode.

Automaticke zatvaranie kurinu

Akonáhle automatické otváranie a zatváranie kurníka nastavíte, môžete si dať pokojne nohy nahor a automatický kurín za Vás túto prácu urobí za vás. No neznie to ako rozprávka?


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?