Vitamíny pre papagáje, andulky a ďalšie vtáctvo

Majú vaši operení maznáčikovia naozaj dostatok všetkých dôležitých látok v strave? Vitamíny a minerály sú pre papagáje, andulky a ďalšie exotické vtáctvo rovnako dôležité ako pre nás, pre ľudí. Doprajte svojej andulke alebo papagájovi naozaj zdravý a dlhý život a poďte sa pozrieť, aké všetky vitamíny a minerály sú pre papagáje, andulky a ďalšie exotické vtáctvo nepostrádateľné.
Vitamíny pre papagáje, andulky

Prečo sú vitamíny pre papagáje a andulky také dôležité?

Možno si hovoríte, že Vašim opereným kamarátom doprajete kvalitné kŕmne zmesi a teda nemôžu mať žiadnych látok nedostatok. Opak je ale pravdou. Papagájom často v strave chýbajú dva kľúčové vitamíny, ktorými sú vitamín A a vitamín D, ale aj ďalšie spomínané vitamíny a minerálne látky.

  • Vitamín A – vitamín A je pre papagáje obzvlášť dôležitý. Ide o vitamín, ktorý je dôležitý pre tvorbu rodopsinu, teda zrakového pigmentu, ktorý papagájom umožňuje vidieť aj pri nízkom osvetlení. Jeho nedostatok vedie k šerosleposti, poškodeniu očnej sietnice či zápalom očných spojiviek. Príznaky nedostatku tohto vitamínu sú poruchy dýchania spôsobené narušením sliznice, nečistoty okolo nozdier alebo opuchnuté očné viečka.
  • Vitamín D – už od nepamäti vieme, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Vitamín D je dôležitý pre správny vývoj každého jedinca, pretože je nevyhnutný na správne absorbovanie vápnika a fosforu. Pokiaľ majú v lete papagáje prístup do vonkajších voliér, pravdepodobne budú mať vitamínu D dostatok. Cez zimné obdobie je však potrebné vitamín D väčšinou dodávať.
  • Vápnik – je nevyhnutný na zdravý vývoj kostry, nervovej i svalovej sústavy. Pri vtáctve z veľkej miery tiež ovplyvňuje tvorbu kvalitnej vaječnej škrupiny. Nedostatok vápnika tak vedie nielen ku krehkým vajíčkam, ale aj k zadržiavaniu znášky.
  • Vitamín E – jeho nedostatok sa prejavuje znížením plodnosti vtáctva a znížením znášky vajec.
  • Vitamíny skupiny B – sú dôležité pre správnu funkciu tráviaceho ústrojenstva a činnosti nervovej sústavy vtáctva. Ich nedostatok môže mať vplyv na znášku vajec, vývoj embrya, liahnivosť aj životaschopnosť mladých papagájov.
  • Vitamín H – čiže Biotín, tiež známy pod názvom vitamín krásy má vplyv na vzhľad kože a perie vtáctva. Jeho nedostatok sa prejavuje vypadávaním pier a vzniku holých miest.
  • Metionín – je najdôležitejším stavebným prvkom peria, a teda podporuje preperenie vtáctva.


Kedy je vhodné dopĺňať vitamíny pre papagáje a andulky?

Okrem vyššie spomínaných vitamínov, existuje množstvo ďalších esenciálnych vitamínov a minerálnych látok, ktoré je potrebné dopĺňať do bežných kŕmnych zmesí papagájov predovšetkým v záťažových obdobiach. Tými môže byť napríklad rast papagája, preperovanie, ochorenie, hniezdenie alebo odchov mláďat.
Vitamíny pre papagáje,

Aké vybrať vitamíny pre papagáje a andulky?

Po prečítaní prehľadu týchto dôležitých vitamínov a minerálov určite premýšľate, ako všetky tieto jednotlivé látky papagájom dodať a v akom množstve. Aby bolo dávkovanie vitamínov čo najjednoduchšie, odporúčame vyhľadávať už namiešané vitamínové komplexy, v ktorých je ideálne rozložený pomer všetkých týchto živín. Z našej ponuky Vám môžeme odporučiť minerálno-vitamínové krmivo pre papagáje, andulky a ďalšie exotické vtáctvo FIDMIX, ktoré obsahuje všetky vyššie spomenuté a ďalšie dôležité minerály a vitamíny a tým podporuje:

  • vyššia oplodnenosť a liahnivosť vajec
  • správny vývoj mláďat a ich životaschopnosť
  • správnu činnosť tráviacej, opornej, svalovej i nervovej sústavy
  • celkový dobrý zdravotný stav exotického vtáctva
  • preperenie a tvorbu krásneho operenia vtákov

Toto minerálne vitamínové krmivo je veľmi ľahké na dávkovanie. Stačí ho rozmiešať vo veľmi malej dávke (vždy si najskôr prečítajte presné dávkovanie vitamínov) do bežnej kŕmnej zmesi a Vaši milí operení kamaráti to iste ocenia.

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?