Ako vybrať najlepší kurín pre sliepky

Vyberáte práve kurín pre sliepky a nemôžete sa rozhodnúť, ktorý bude pre Vás ten najvhodnejšie? Po výbere vhodnej veľkosti, je najdôležitejším kritériom voľba materiálu, z ktorého bude kurín pre sliepky vyrobený. Každý z materiálov má svoje výhody a nevýhody a práve tie si tu zhrnieme.
Ako vybrat kurin pre sliepky

Drevený kurín pre sliepky

Drevené kuríny pre sliepky bývajú častou voľbou chovateľov. Môžete si ich postaviť sami alebo si kúpiť už hotový kurín pre sliepky. Nevýhodou dreveného kurína sú však horšie izolačné vlastnosti. Pokiaľ budete chcieť sliepky ochrániť pred horúčavou a chladom, bude potrebné zaobstarať zateplený kurín. Ďalšou nevýhodou je, že drevo nie je vodeodolné a nasáva vlhkosť. Aby ste zaistili aspoň o trochu dlhšiu životnosť tohto materiálu, budete musieť drevo často impregnovať. U dreveného kurína sa tiež budete musieť zamerať na častejšie čistenie a údržbu, pretože drevený kurín je veľmi ľahkým útočiskom klieštikovcov a ďalších parazitov.

Kurín pre sliepky z HPL laminátu

Veľmi unikátnym materiálom je viacvrstvový HPL laminát. HPL laminát zaisťuje naozaj vysokú odolnosť a dlhú životnosť. Zároveň je kurín pre sliepky veľmi dobre prirodzene izolovaný, takže v ňom sliepkam bude príjemne v lete aj v zime. Pri výbere toho materiálu sa nemusíte báť, že slepačí kurín bude vlhnúť, hniť alebo inak podliehať okolitým podmienkam. Kurín pre sliepky vyrobený z HPL laminátu môžete mať pokojne na slnku, daždi, snehu alebo vetre a jeho vlastnosti sa ani po čase nezmenia. HPL je úplne hladký, a teda sa veľmi ľahko čistí a je naozaj odolný proti napadnutiu klieštikovci a ďalšími parazitmi. Ak sa bojíte, že kurín pre sliepky nebudete vedieť zmontovať, tak verte, že ľahšie to už byť nemôže. Tieto kuríny pre sliepky je totiž možné jednoducho zložiť a rozložiť bez akéhokoľvek náradia. Kurín je pritom po zložení veľmi ťažký a tak nie je možné, aby sa prevrátil ani vo veľmi silnom vetre.

 

Plastový kurín pre sliepky

V dnešnej dobe sa môžeme stretnúť aj s plastovými kurínami. Jednoznačnou výhodou týchto kurínov je ich ľahká údržba a odolnosť proti napadnutiu rôznymi parazitmi. Plast zaručí aj vodeodolnosť a dlhú životnosť. V plastovom kuríne však v teplom počasie bude určite príliš horúco a v zime zase chladno. Je preto nutné zakúpiť zateplený kurín. Pokiaľ je slepačí kurín vyrobený iba z plastu, bude s najvyššou pravdepodobnosťou veľmi ľahký a hrozí, že kurín bude vo vetre nestabilný.

Murovaný kurín pre sliepky

Murovaný kurín bude najčastejšou voľbou pre tých, ktorí si ho chcú sami postaviť. Nepopierateľnou výhodou murovaného kurína je jeho dlhá životnosť. Steny majú tiež dobré izolačné vlastnosti, a tak v ňom sliepkam bude príjemne v teplom aj chladnom počasie a to aj bez dodatočného zateplenia. Dobrý pozor však dajte na to, aby bol slepačí kurín dobre vetraný. Už pri jeho stavbe do neho preto zabudujte okienko alebo komín, aby v ňom nedochádzalo k plesniveniu a aby mala hydina dostatok vzduchu. Nevýhodou pri murovanom kurínu je jeho údržba. Všetky najmenšie škáry a škáry v betóne budú dobrým útočiskom pre klieštikovcov a iné parazity, a preto ho bude potrebné často a naozaj dôkladne čistiť, prípadne vápniť.

Pre lepšiu prehľadnosť sme základné vlastnosti jednotlivých materiálov uviedli do tabuľky nižšie:

 

 Kurín z HPL laminátu

 Drevený kurín

 Plastový kurín

 Murovaný kurín

 Životnost

 + dlhá životnosť

 - nutné často impregnovať

 + dlhá životnosť

 + dlhá životnosť

 Izolácia

 + dobrá prirodzená izolácia

 - nutnosť zateplenia

 - nutnosť zateplenia

 + dobrá prirodzená izolácia

 Čistenie

 + ľahké čistenie

 - ťažké čistenie všetkých plôch a škár

 + ľahké čistenie

 - ťažké čistenie všetkých plôch a škár

 Napadnutie
 klieštikovci

 + odolný proti napadnutiu
 (má hladké plochy)

 - poskytuje prostredie, v ktorom sa
 klieštikovci dobre ukrývajú a množia

 + odolný proti napadnutiu
 (má hladké plochy)

 - poskytuje prostredie, v ktorom sa
 klieštikovci dobre ukrývajú a množia

 Stabilita

 + ťažký, dobrá stabilita

 + ťažký, dobrá stabilita

 -  ľahký,  vo vetre nestabilný

 +  pevne ukotvený, dobrá stabilita

 Mobilita

 + ľahko rozložíte a presuniete

 - kurín nie je možné presúvať
 + pojazdný kurín na kolieskach

 + ľahký, je možné ho preniesť

 - nemožné presúvať

 Zostavenie

 + ľahká montáž bez náradia

 + ľahká montáž s náradím

 + ľahká montáž s náradím

 - nutná vlastná výstavba


Dúfame, že sme vám pomohli pri výbere kurnína a prajeme vám zdravý a spokojný chov.

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?