Liahnutie prepelíc zvládne naozaj každý

Páčilo by sa Vám chovať prepelice, ale neviete, kde začať? Prepelice sú malý, ale zato veľmi plodní producenti vajec, a pritom vyžadujú relatívne málo krmiva a priestoru. Prepeličie vajcia sú známe svojimi vynikajúce zdravotnými účinkami, a aj z toho dôvodu sa chov prepelíc teší v poslednej dobe veľkej obľube. Prepelica japonská má však potlačený pud kvokavosti a ak si chcete založiť nový chov či svoj existujúci rozšíriť, je v podstate najjednoduchšie možností pustiť sa do liahnutie prepelíc v umelej liahni. Ako sa však dočítate v tomto článku, nie je to vôbec nič zložité.

Liahen na prepelice liahnutie prepelic

Než sa pustíte do samotného liahnutia

Predtým, než budete môcť začať s liahnutím prepelíc, ​​budete si musieť zaobstarať dve základné veci. Tými sú samozrejme liaheň na vajcia a prepeličie násadové vajcia.

  • Liaheň na vajcia - umelých liahní je na trhu v dnešnej dobe celá rada. Pri výbere si dajte pozor predovšetkým na to, aby liaheň na prepelice dobre udržiavala teplotu a vlhkosť. Ak nechcete vajcia otáčať ručne jedno po druhom, presvedčte sa, pre aké druhy vajec je liaheň na vajcia vhodná. Niektoré liahne majú univerzálne rošty pre všetky druhy vajec a pri niektorých bude potreba dokúpiť špeciálny rošt pre táto malá prepeličie vajcia.
  • Násadové prepeličie vajcia - oplodnené násadové vajcia môžete zohnať od známeho chovateľa či na internete. Vždy však dajte pozor, z akého zdroja si násadové vajcia kupujete a ako sa s nimi pri preprave zaobchádzané. Prepeličie vajcia by mala byť čistá a nepoškodená. Viac sa o problematike výbere a skladovanie vajec dozviete v tomto článku.

Ak už máte liaheň na prepelice doma, umiestnite ju do miestnosti, kde sa udržuje stabilná teplota okolo 20-24°C a nechce ju pokojne 24h bežať naprázdno, aby ste si overili, že všetko funguje tak, ako má. Taktiež násadové vajcia preneste z chladnej miestnosti, aby sa zahriali na izbovú teplotu, než ich budete vkladať do liahne.

 

 

Kľúčové faktory k úspešnému liahnutie prepelíc

Akonáhle máte pripravenú liaheň aj násadové vajcia, môžete začať so samostatným liahnutím, ktoré zvyčajne trvá 16-18 dní. Kľúčovými faktormi k úspešného liahnutia sú predovšetkým tieto 3 body:

  • Teplota - liaheň na vajcia by sa po celú dobu inkubácie udržiavať teplota okolo 37,7°C. Väčšina liahní má zabudovaný teplomer, ale napriek tomu doporučujeme premeriavať teplotu priamo na vajciach ďalšom externom teplomerom, aby ste mali istotu, že všetko funguje tak, ako má.
  • Vlhkosť - vlhkosť v liahni je na rozdiel od teploty v priebehu liahnutia nutné meniť. V prvých 15 dňoch udržiavajte vlhkosť okolo 50-60% a posledné 3 dni inkubácie ju zvýšte na 70-80%. Ak Vaša liaheň nie je vybavená automatickým zvlhčovačom, vlhkosť sa vo väčšine prípadov reguluje pomocou dolievanie vody do spodných kanálikov v liahni, z ktorých sa následne odparuje. Čím viac vody do liahne nalejete, tým väčšia vlhkosť teda v liahni bude.
  • Otáčanie vajec - otáčanie vajec je dôležité preto, aby nedochádzalo k prilepeniu vyvíjajúceho sa embrya na škrupinu. S otáčaním vajec sa začína 3. deň inkubácie. Ak nemáte liaheň automatickú, je potrebná vajcami otáčať 2x denne - ráno a večer. Vajcami sa otáča až do 15. dňa, kedy nastáva čas pre premiestnenie vajec na mriežku pre dolíhnutí hydiny. Tu s vajcami už neutáčejte a len čakajte, kedy sa začne liahnuť prvá prepelica.

V priebehu liahnutie prepelíc odporúčama kontrolovať ich oplodnenosti pomocou presvetlenie vajec. Najvhodnejšie chvíle pre kontrolu vajec je v prvej tretine liahnutia, teda cca 7. deň inkubácie. Ak si neviete rady, ako na to, môžete si prečítať článok o presvetľovanie vajec.

Prichádza deň D - čo s čerstvo pochádzajúcimi prepelicami?

Prepelice sa môžu začať liahnuť kedykoľvek od 15. do 20 dňa podľa okolitých podmienok. Akonáhle sa prepelice začnú liahnuť zo škrupiny, nijako im nepomáhajte a liaheň na vajcia predovšetkým neotvárajte. Prepelice môžete v liahni nechať uschnúť pokojne 24h. Potom prepelice presuňte do odchovne, ktorá im zaistí ideálne podmienky k ich rastu. To znamená bude v nej dostatok tepla, svetla, kŕmenie a vody.

Liahnutie prepelíc je krásna a vzrušujúce podívaná a prajeme, nech sa Vám ich vyliahne čo najviac.

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?