Ako na krtka pomocou odchytovej pasce

Jeden deň jednu krtinu zašliapete a druhý deň sa na Vašej upravenej záhradke objavia ďalšie tri? To už dochádza trpezlivosť každému z nás. Ako jeden z najlepších spôsobov, ako sa zbaviť krtkov na záhrade je použiť pascu na krtka. Ako taká pasca na krtka funguje a ako ju nastražiť?
Pasca na krtka

Krtko obyčajný

Krtko je malý čierny hmyzožravec, ktorý dokáže každý deň zožrať toľko potravy ako sám váži. Preto niet divu, že pokiaľ sa prisťahuje na našu záhradu, vyzerá ako by ju napadla celá armáda krtkov. Krtko si hĺbi dva druhy chodieb – jedny sú obytné a tie druhé okružné, v ktorých lovia potravu. Krtko dokáže hĺbiť chodby rýchlosťou 12-15 m za hodinu a prebytočná hlina, ktorú vyhrabe, zostáva nad zemou v hromadách, ktoré nás doháňajú k šialenstvu. Krtko sám o sebe však neškodí, našej záhradke skôr pomáha kyprením a prevzdušňovaním.

Ako funguje pasca na krtka

Pascí na krtka existuje samozrejme viac druhov. Krtko je však chránený, a z tohto dôvodu odporúčame použiť živolovnú pascu na krtka, ktorá krtkovi ani žiadnym ďalším živočíchom neublíži. Živolovná rúrková pasca na krtka je veľmi účinným ale pritom ekologickým spôsobom, ako na krtka. Pasca na krtka funguje na princípe priechodnej sklapovacej pasce na krtka. Rúrková pasca na krtka je na oboch koncoch vybavená západkou, ktorá sa dá ľahko vtlačiť smerom dovnútra, avšak smerom von ju nie je možné otvoriť. To znamená, že krtko sa do pasce jednoducho dostane, ale potom zostane v pasci uväznený. Krtka však chceme z našej záhrady vyhnať a nie ho trápiť, a preto odporúčame pascu na krtka so signalizáciou, ktorá Vás ihneď upozorní, že došlo k odchyteniu krtka.
Ako umístit pascu na krtky

Ako na krtka pomocou odchytovej pasce

Ako chytiť krtka pomocou pasce nie je nijako zložité. Napriek tomu sme pre Vás pripravili pár jednoduchých krokov, ktoré Vás prevedú týmto spôsobom, ako sa zbaviť krtka krok za krokom.

1. Krok – než začnete s nastražovaním pasce, presvedčte sa, ktoré chodby krtko aktívne používa. Tým si zvýšite šance na jeho rýchlejší odchyt. Môžete to urobiť tak, že všetky krtince na záhrade zašliapete a počkáte do druhého dňa, ktoré chodby si krtko obnovia.

2. Krok – pascu na krtka umyte vodou, aby z nej nešiel cítiť ľudský zápach. S pascou potom manipulujte už len v rukaviciach. Krtko má veľmi dobre vyvinutý čuch a akýkoľvek ľudský zápach by ho mohol odradiť od vstupu do pasce.

3. Krok – potom je potrebné nájsť vodorovnú chodbu, do ktorej pascu na krtka umiestnite. Túto chodbičku nájdete tak, že lopatkou odkryjete vrchnú časť krtinca, až sa dostanete k chodbičke. Do tejto chodby pascu položíte tak, aby plynule nadväzovala na krtkovú chodbu, a aby otvor so signalizáciou smeroval nahor.

4. Krok – do pasce na krtka nie je potrebné umiestňovať žiadnu návnadu. Pokiaľ krtko chodbu aktívne používa, skôr alebo neskôr sa do nej vráti. Pokiaľ by ste však chceli krtka do pasce nalákať skôr, môžete do nej umiestniť dážďovky.

5. Krok – pascu dobre zasypte zeminou a často kontrolujte signalizačnú zástavku, aby krtko nebol v pasci odchytený dlhšie, než je nutné.

Ďalšou možnosťou, ako sa zbaviť krtkov na záhrade, je použiť odpudzovač čiže plašič krtkov. Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o tom, ako plašič krtkov funguje, odporúčame Vám článok Ako sa zbaviť krtkov na záhrade. Prajeme úspešný boj!

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?