Ako sa zbaviť krtkov na záhrade

S krtkom na záhrade sa iste stretol každý z nás. Keď však tento tvor rozrýva našu upravenú záhradu alebo záhradku pripravenú na pestovanie sadeníc, často nám dochádza trpezlivosť. Krtko je chránené zviera, a preto jedinou možnosťou, ako sa zbaviť krtkov, je ich vypudenie z nášho pozemku. Ako ale na to? Tu sú osvedčené tipy, ako vyhnať krtka!
Plašiče krtkov

Prečo krtko navštívi práve Vašu záhradu

Krtko je menší čierny hmyzožravec. Pokiaľ teda navštívil práve Vašu záhradu, môžete byť potešení, pretože to signalizuje, že je plná dážďoviek a ďalšieho života. Táto radosť však predovšetkým každého záhradkára rýchlo prejde, akonáhle mu na jeho záhrade pribudne nespočet krtín. Aj keď záhrada vyzerá, akoby ju napadlo celé stádo krtkov, môže za to často krtko jediný, pretože je schopný hĺbiť chodby rýchlosťou 12-15m za hodinu a to po celý rok, pretože krtkovia neprezimujú.

Ako na krtka

Krtko má zlý zrak, ale zato mu príroda nadelila veľmi silný sluch, čuch a citlivosť na zemské vibrácie. Pokiaľ teda hľadáte možnosť, ako vypudiť krtka zo záhrady, bude najlepšie cieliť práve na tieto zmysly. Čím môžeme skúsiť krtka vyhnať zo záhrady:

  • Chemické odpudzovače – nasiaknutú handru naftalínom alebo benzínom môžete skúsiť umiestniť do jeho chodbičiek.
  • Aromatické kvety – ďalšou možnosťou je vysadiť na záhradu rastliny, ktoré krtkovi nevonia, ako sú afrikáni alebo pryšec križmolistý.
  • Časté kosenie trávnikov – krtko nemá rád hluk a časté kosenie záhrady a iné hlučné aktivity na záhrade ho môžu vypudiť.

Pokiaľ nechcete skúšať babské rady, ako sa zbaviť krtkov na záhrade, môžete vyskúšať osvedčený plašič krtkov alebo pascu na krtky.

 

Čo je to plašič krtkov

Odpudzovač alebo plašič krtkov je špeciálne elektronické zariadenie, ktoré iba jednoducho umiestnite do zeme na miesto, odkiaľ chcete krtky vyhnať. Plašič na krtka generuje ultrazvukový signál v kombinácii s krátkodobými prenikavými vibráciami. Tieto vibrácie a zvuky sú pre krtky, ale aj ďalšie živočíchy žijúce v zemi ako sú hady, hraboše alebo myši veľmi nepríjemné a spôsobujú, že sa títo živočíchy cítia neustále ohrození. Krtkovia žijú v neustálom strese, a tak sa nakoniec rozhodnú zmeniť miesto pôsobenia na nejaké pokojnejšie a budete mať po probléme. Odpudzovač krtkov môžete používať aj preventívne - krtkovia, hady, hraboše aj ďalší hlodavci sa hneď od začiatku vyhnú usadzovaniu na tomto mieste, pretože sa tu nebudú cítiť bezpečne.

Odpudzovač krtkov, hadov, hrabošov M6

Ako vybrať najlepší odpudzovač krtkov

Pri výbere plašiča krtkov si pozorne zistite, na akom princípe odpudzovač krtkov funguje. Aby bol plašič na krtkoch čo najúčinnejší, mal by kombinovať ultrazvukové signály ideálne v náhodne sa meniacej frekvencii od 300 do 1000 kHz s vibraciami. Poradie vibrácií a zvukov na rôznych frekvenciách by malo byť náhodné, aby si krtko nemohol na signály zvyknúť a nevrátil sa. Môžeme odporučiť plašič krtkov, hadov a hrabošov MOTOR VIBRASONIC M6, ktorý všetky tieto parametre spĺňa.

Výhody elektronického plašiča krtkov

Ultrazvukový a vibračný plašič krtkov je úplne netoxický a bezpečný pre deti aj zvieratá. Po jeho inštalácii sa teda nemusíte báť, že by plašič na krtka komukoľvek ublížil. Pokiaľ vyberiete odpudzovač krtkov s vodeodolným krytom, môžete ho používať po celý rok za akýchkoľvek vonkajších podmienok. Plašič krtkov navyše vyženie z Vašej záhrady zároveň ďalších nežiadaných návštevníkov, ktorými sú hraboši, myši alebo hady.

Vyskúšajte naše tipy a veríme, že budú platiť aj na toho Vášho pracovitého záhradného hosťa.

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?