Čím kŕmiť králiky na výkrm?

Správate králiky a chceli by ste, aby dobre prospievali a pekne pribúdali na váhe? Základom je králikom dopriať kvalitnú stravu, ktorá bude obsahovať všetky potrebné živiny. Ako by takéto plnohodnotné krmivo pre králiky malo vyzerať a čím kŕmiť králiky na výkrm?
Granule pro kraliky

Stavte na istotu a vyberte granule pre králiky

Pre výkrm králikov je tou najlepšou a zároveň najjednoduchšou možnosťou využiť už hotové granule pre králiky. Granule niekedy tiež nazývané ako pelety pre králiky sú zostavené odborníkmi na výživu a obsahujú všetky dôležité živiny v ideálnom pomere. Niekto si radšej mieša domáce kŕmenie pre králiky zo svojich vlastných zdrojov a aj to je samozrejme možné. Je tu však potrebné dobre poznať výživové potreby králikov. Nevhodné stravovanie totiž môže viesť k niekoľkým zdravotným problémom králikov, predovšetkým s ich tráviacou sústavou. Hotová kŕmna zmes pre králiky je oproti miešaniu vlastného kŕmenia pre králiky o niečo drahšia, ale zato Vám uľahčí veľa práce a premýšľania, čo všetko by ste mali králikom pripraviť.

Choroba menom kokcidióza

Kokcidióza je veľmi časté infekčné ochorenie králikov, ktoré sa prejavuje tráviacimi ťažkosťami a pri závažnejšom prejave choroby králiky hynú. Najnáchylnejšie na ochorenie sú mláďatá do 12 týždňov veku. Choroba obvykle prepuká na jar alebo v lete, kedy je vyššia teplota a vlhkosť prostredia. Ako prevencia proti tomuto ochoreniu sú na trhu granule pre králiky s liekmi, teda kokcidiostatikami. Granule pre králiky s liekmi môžete králikom podávať už v momente, kedy začnú samostatne žrať. Pokiaľ nechcete granule pre králiky s liečivami využívať celoročne, odporúčame toto krmivo pre králiky zaradiť predovšetkým v letných mesiacoch, kedy je riziko choroby výrazne vyššie. U vykrmovaných králikov však nezabudnite granule s liečivami na posledných 14 dní pred porážkou vysadiť a nahraďte ich krmivom bez kokcidiostatík.

Čo žerie králik domáci?

Aj napriek tomu, že sú granule pre králiky veľmi dôležité vo výžive králikov, nezabudnite však na seno. Seno nesmie chýbať v jedálničku králikov v žiadnom ročnom období. Seno obsahuje vysoký podiel vlákniny, ktorá je zásadná pre udržanie zdravého tráviaceho traktu králikov. Seno by teda rovnako ako voda malo byť králikom neustále dostupné. Na obrusovanie chrupu králikov, môžete pridať aj tvrdé pečivo, napr. suchý chleba. Na jar av lete potom stravu môžete obohatiť ešte o dary prírody, napr. púpavu, ďatelina, mrkvovú vňať, zeler, apod. Tieto rastlinky sú plné vitamínov a stopových prvkov.

Sme to, čo jeme určite platí aj u králikov. Pokiaľ teda chcete mať zdravé králiky, tak ich stravovanie rozhodne nepodceňujte. Prajeme pohodový a úspešný chov. :)

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?