Ako na kunu na povale

Objavili ste na povale stopy kuny skalnej a hľadáte ten najúčinnejší spôsob, ako sa kuny zbaviť? Kuna na povale dokáže napáchať naozaj nemalé škody, a preto treba začať čo najrýchlejšie konať. Ako ale na túto múdru šelmu vyzrieť, aby sa už na povaly nevrátila?
Kuna na povale 2

Ako spoznať kunu na povale

Kuna skalná je veľmi mrštná a prelezie aj malinkou skulinkou, aby našla teplé prístrešie na zahniezdenie či nejakú potravu. Svojou neohlásenou návštevou sa však rozhodne nebude tajiť. Stopy kuny skalnej teda často nemusíte nijak dlho hľadať, spoznáte ju totiž celkom ľahko podľa štyroch základných indícií:

  • Hluk – kuna je nočný tvor a tak predovšetkým v noci budete počuť na povale hluk. Kuna si na povale hľadá niečo na jedenie alebo objavuje nové úkryty.
  • Trus – kuna skalná si rada značkuje svoj revír a trus často necháva stále na rovnakom mieste. Kuní trus je podlhovastý a často obsahuje nestrávené kusy potravy ako kôstky z potravy.
  • Zápach – kuna za sebou okrem trusu zanecháva aj výlučky pachových žliaz, ktorými si značkuje svoje teritórium.
  • Dôkazy poškodenia - kuna skalná ochutná všetko, na čo príde. Pokiaľ si kuna nájde škvírku aj v streche, môže sa pustiť aj do jej obľúbenej strešnej izolácie, a to už každý hľadá ten najrýchlejší spôsob, ako sa kuny na povale zbaviť.

Kuna na povale

Ako sa zbaviť kuny na povale

Najúčinnejším spôsobom, ako dostať kunu z povaly, je jej odchyt. Ako ale takú múdru kunu chytiť? Na tento účel slúžia špeciálne pasce na kuny alebo sklopke na kuny. Sklopec na kuny je v podstate klietka, ktorá má uprostred nášľapné zariadenie. Akonáhle na toto zariadenie kuna na pôde šliapne, pasca na kunu sa zavrie a máte po probléme.

Ako sklopec na kunu nastražiť

Pokiaľ sa chcete kuny na povale zbaviť čo najrýchlejšie, vyberte ideálne obojstrannú pascu na kuny. Viac o výbere správnej pasce na kuny nájdete v tomto článku. 
Pascu na kunu dobre umyte vodou, aby z nej nešiel cítiť ľudský zápach a položte ju v rukaviciach na miesto, kadiaľ si myslíte, že kuna prechádza, kde zanecháva trus alebo kde najviac škodí. Okolo pasce na kunu rozmiestnite návnadu, aby si kuna získala dôveru a k pasci sa nebála priblížiť. Ako návnadu môžete použiť čerstvé mäso, ryby, údeniny či vajcia. Čím bude návnady aromatickejšie, tým skôr kuna na pôde neodolá. Akonáhle kuna návnadu zožerie, môžete ju umiestniť priamo do pasce, a čakať, kedy sa odchyt kuny zadarí. Sklopec na kuny nezabudnite po nastražení niekoľkokrát za deň kontrolovať, aby v ňom odchytená kuna nebola dlhšie, než je potrebné.

Prajeme Vám veľa úspechu v boji proti tejto mazanej šelme!


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?