Ako vybrať odchytovú pascu na kuny

Ak sa Vám doma, na povale či v streche usídlila kuna, je načase sa ju zase čo najrýchlejšie zbaviť. Kuna dokáže robiť nielen veľký hluk a zápach, ale aj napácha zo strechy či motora auta veľkú paseku. Jedným z povolených a bezpečných spôsobov, ako kunu zo svojho obydlia vysťahovať, je použiť pascu na kunu. Podľa čoho však sklopec na kunu vybrať, aby ste nešliapli vedľa?
pasti na kuny 4

1. Veľkosť pasce

Prvým faktorom pri rozhodovaní by mala byť rozhodne veľkosť pasce. Kuna skalná dosahuje dĺžku okolo 80 cm, a z tohto dôvodu by pasca mala byť dlhá minimálne týchto 80 cm, ideálne 100 cm, pokiaľ je pasca obojstranná. Ak vyberiete pascu väčšiu, určite to nie je na škodu, skôr naopak a navyše Vám pasca na kuny bude môcť slúžiť aj na odchyt väčších zvierat, ako sú napríklad mačky či líšky.

2. Sila konštrukcie

Pri výbere pasce dbajte na kvalitu prevedenia sklopca na kuny. Takmer všetky pasce na kuny sú vyrobené z pozinkovaného drôtu, ktorý odolá hrdzaveniu. V čom sa však pasce na kunu môžu líšiť, je sila drôtu z ktorého sú vyrobené. Aby Vám pasca na kuny mohla slúžiť niekoľko rokov, vyberajte pascu, ktorá má hrúbku drôtu aspoň 1,8 mm. Čím širší drôt, tým je pasca masívnejšia a kvalitnejšia, avšak musíte počítať s tým, že sa to premietne do ceny pasce. Profesionálne pasce na kuny tak majú extra silnú 3,0 mm konštrukciu, ktorá odolá veľkému zaťaženiu.

3. Typ spúšťacieho mechanizmu

Sklopca na kuny sa ďalej líši typom spúšťacieho zariadenia. Nedá sa jednoznačne povedať, ktoré z nich je lepšie, pretože každé z nich má svoje výhody.

  • Systém zatvárací most – zatvárací most alebo sklopné dvierka zviera sa sklápajú smerom dovnútra, a tým zviera bezpečne uzavrie vo vnútri pasce na kuny. Tento systém má navyše poistku proti otvoreniu, aby škodná nemohla ani po prevrhnutí pasce uniknúť.
  • Systém padacia brána – padacie dvierka padajú po spustení mechanizmu ihneď smerom dole, a tak zviera zaklapnú vo vnútri pasce. Výhodou tohto systému je, že sa dá využiť aj vo vode, pretože dvierka nekladú žiadny odpor.

Ako na kunu

4. Počet vstupov

Pasce na kuny sa vyrábajú v dvoch variantoch a to pasce s jedným vstupom a pasce s dvoma vstupmi teda obojstranné pasce. Vyberať môžete podľa možnosti umiestnenia pasce.

  • Jednostranná pasca na kuny - sklopec s jedným vchodom do pasce sa hodí všade tam, kde kuna nemá dosť priestoru, aby pascou mohla prejsť. Nášľapná plocha sa nachádza až na opačnej strane pasce, preto postačí menší rozmer pasce okolo 80 cm. Do pasce je vhodné umiestniť aromatickú návnadu, aby kuna vstúpila až na druhú stranu pasce, kde spustí nášľapný mechanizmus a ten ju uzavrie vo vnútri pasce.
  • Obojstranná pasca na kuny - sklopec s dvoma vstupmi je vyrobený tak, aby plachá kuna videla priechod na druhej strane pasce a nebála sa do nej vstúpiť. Odchyt s obojstrannou pascou je teda často rýchlejší. Nášľapná plocha s návnadou je však umiestnená uprostred pasce na kuny, a preto je potrebné vybrať pascu minimálne 100cm dlhú, aby ste mali istotu, že sa kuna do pasce zmestí.

Pokiaľ sa dlhodobo stretávate s kunou, verte, že obstaranie si pasce na kuny je často tým najúčinnejším a najdlhodobejším riešením. Pasca na kuny navyše nie je na jedno použitie, ale kvalitná pasca Vám bude slúžiť pri správnom zaobchádzaní desiatky rokov.


SÚVISIACI TOVAR

Potrebujete poradiť alebo objednať?