Ako sa efektívne zbaviť klieštikovcov u sliepok

Zamorenie kurína slepačím parazitom zvaným klištikovec kurí je opravu nočnou morou každého chovateľa. Bohužiaľ napadnutie hydiny týmto roztočom je úplne bežné. Dostáva sa k nim z peria voľne žijúcich vtákov a v dobrom prostredí sa naozaj veľmi rýchlo množí. Dobrou správou však je, že vieme, ako sa úspešne a efektívne klieštikovcov zbaviť!
Ako sa efektívne zbaviť klieštikovcov

Klieštikovec kurí

Klieštikovec kurí, niekedy tiež zvaný ako čmelík slepačie alebo munka je malý osemnohý parazit o veľkosti od 0,4 do 1,0 mm. Farba klieštikovcov u sliepok sa mení zo svetlo šedej na červeno hnedú podľa objemu nasaté slepačie krvi. Tento slepačí parazit sa v noci živí krvou hydiny a cez deň sa ukrýva a rozmnožuje sa v rôznych škárach v kuríne. Jedna samica munky nakladie 3-7 vajíčok za deň, ktoré sa v dobrých podmienkach vyvinú už za 1 týždeň v dospelých klieštikovcov schopných párenia.

Ako spoznať klieštikovce u sliepok

Škrabanie, strata peria, nepokoj, podráždenosť, to všetko môžu byť náznaky, že Vaše sliepky zužujú títo parazity sliepok. Ďalším ukazovateľom, že sa objavili klieštikovci u sliepok môže byť zníženie alebo úplne zastavenie znášky vajec. Jednotliví klieštikovci u sliepok sú voľným okom zle viditeľní. Klieštikovci sa však po kŕmení zhlukujú v jednotlivých kolóniách a pokiaľ teda kurín dôkladne prezriete, môžete tam nájsť červené „mapy“ týchto slepačích parazitov.
Klieštikovci u sliepok

Najlepšia je prevencia

Ideálne je, ak vo Vašom kuríne budete mať také podmienky, ktoré klieštikovcom nebudú vyhovovať a tak nedôjde ani k ich premnoženiu. Ako prevenciu proti klieštikovcom u sliepok odporúčame podstúpiť následné kroky:

  • Odstrániť z kurína všetko, kam by sa mohli klieštikovci u sliepok ľahko schovať (plechy, lepenky, diery v obložení, atď.)
  • Zaistiť, aby steny aj podlahy kurína boli ideálne bez škár a škvírek, pretože práve tam sa klieštikovci radi ukrývajú.
  • Kurín pravidelne čistiť a dezinfikovať.
  • Vymeniť drevené znáškové hniezda za plastové znáškové hniezda, ktoré sa ľahko umývajú a dezinfikujú.
  • Účinná je aj kremelina proti klieštikovcom. Kremelinou odporúčame vysypať predovšetkým všetky škáry a dierky. Kremelinový prášok narúša ochrannú povrchovú vrstvu tela klieštikovcov a akonáhle sa teda nejaký slepačí parazit dostane do kurína, vďaka kremeline ihneď uhynie a nedôjde k jeho rozmnoženiu.

Čo robiť, keď nájdete klieštikovce v kuríne alebo na sliepkach

Pokiaľ objavíte klieštikovce v kuríne alebo v perí sliepok, je potrebné začať okamžite konať.

  • Na ošetrenie sliepok proti klieštikovcom odporúčame prírodný odpudzovač klieštikovcov a ďalších roztočov. Tento postrek na klieštikovce účinkuje okamžite a navyše chráni hydinu dlhodobo pred ďalším napadnutím parazitmi.
  • Ako sa zbaviť klieštikovcov v kuríne je veľmi zásadná otázka, pretože toto hubenie niekedy vyžaduje veľa síl a energie. Aby bolo hubenie klieštikovcov naozaj efektívne, odporúčame vyviesť všetku hydinu von z kurína a vykonať naozaj generálne upratovanie. Kurín je potrebné najskôr celý umyť a potom ho dôkladne vystriekať účinnými chemickými prostriedkami. Odporúčame napr. tento účinný koncentrát SCHOPF MILBEN XPERT 15g, ktorý zahubí v priebehu niekoľkých minút všetky klieštikovce. Kurín potom odporúčáme poriadne vyvetrať.
  • Za 5-8 dní s najväčšou pravdepodobnosťou zistíte, že sa vyliahli ďalší klieštikovci z vajíčok, ktoré boli ukryté v najrôznejších zákutiach. Je to úplne bežné, a preto odporúčame za túto dobu celé upratovanie vykonať pre veľký úspech ešte raz skôr, ako budú nové klieštikovce u sliepok schopní rozmnožovania.

V tejto chvíli budete mať vyhrané. Je však nutné byť neustále ostražitý, pretože zavlečenie tohto parazita do kurína je predovšetkým v letných mesiacoch veľmi časté. Dodržujte preto všetky preventívne opatrenia a veríme, že u Vás už klieštikovci u sliepok nebudú mať šancu.

 
ODPORÚČANÁ KOMBINÁCIA PRÍPRAVKOV

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?