Liahnutie kačíc za pomocou liahne

Uvažujete nad chovom kačíc, ale neviete, kde začať? Prípadne už svoj chov máte, ale z nejakého dôvodu sa nedarí prirodzený odchov káčat? Potom ste tu správne! Poradíme Vám, ako na jednoduché liahnutie kačíc za pomocou domácej liahne.
Liahnutie kacic liahen

Prečo chovať práve kačice?

Chov kačíc neprináša iba produkciu vajec, mäsa či perie, ale aj nezanedbateľnú pomoc na Vašej záhrade. Kačice majú bez ohľadu na plemeno rady všetok hmyz, larvy, dážďovky či slimáky, čo iste ocení každý záhradkár. Kačice Vám tiež pomôžu starať o Váš trávnik spásaním, ale aj prírodným hnojením. Chov kačíc je pritom nenáročný, predovšetkým od jari do jesene, kedy si na záhrade dokážu nazbierať dostatok potravy.

Čo si obstarať k domácemu liahnutie kačíc?

Aby ste mohli začať s domácim odchovom, budete si musieť zaobstarať liaheň na vajcia. Je len na Vás, koľko peňazí budete chcieť do domácej liahne investovať. Cena sa vždy odvíja od funkcií, ktoré od liahne na hydinu očakávate. Liaheň by mala každopádne dobre udržiavať teplotu a vlhkosť. Ak nechcete kačacie vajcia otáčať ručne, bude pre Vás vhodná liaheň automatická. Ak sa pri liahnutia nechcete starať ani o udržiavanie vlhkosti, chladenie a kropenie vajec, tak na trhu sú už k dostaniu moderné liahne, ktoré všetky tieto funkcie dokážu obstarať.

 

Druhým zásadným bodom sú kačacie násadové vajcia. Ak máte svoj vlastný chov, zbierajte vajcia ideálne v jarnom období. Ak možnosť zberu vlastné vajec nemáte, môžete si ich zaobstarať od iných chovateľov, vždy však dajte pozor na ich kvalitu a spôsob prepravy. Kačacie násadové vajcia môžete skladovať až 30 dní v chladnej miestnosti. Viac o výbere a skladovaní násadových vajec sa dozviete v tomto článku.

Príprava na domáce liahnutie kačíc

Pokiaľ máte liaheň na vajcia doma, položte ju do miestnosti, v ktorej sa udržuje stabilnú izbová teplota okolo 20-24°C a liaheň zapnite na 24h, aby ste sa uistili, že správne udržuje teplotu a vlhkosť a tak Vás nemohlo pri liahnutia naostro nič prekvapiť. Násadové vajcia taktiež uložte do tejto miestnosti s izbovou teplotou, aby pre nich nebol taký šok prechod z chladnej miestnosti do vyhriatej liahne.

Než vložíte vajcia do liahne, je zásadný si uvedomiť, ktorý druh kačíc vlastne liahne. Klasická plemená kačíc ako je kačica domáca, kačica pekinská, Indický bežec a ďalšie majú dĺžku inkubácie vajec cca 28 dní, na rozdiel od plemien kačice pižmové, ktorá sa liahne cca 35 dní. Celková dĺžka inkubácie je zásadný pre ďalšie kroky liahnutie.
Kacica domaca vs kacica pizmova

Ako na domácej liahnutie kačíc krok po kroku

1. Umiestnenie vajec do liahne - Vajcia umiestnite špicatou stranou smerom nadol do vopred vyhriatej liahne na cca 37,7 °C a udržujte v nej vlhkosť medzi 55-60%. To je pre prvé dva dni inkubácie všetko, čo musíte zaistiť.

2. Otáčanie vajec - S otáčanie vajec začnite 3. deň inkubácie, nech máte akýkoľvek druh kačíc. Otáčanie vajec je dôležité preto, aby nedochádzalo k prilepeniu vyvíjajúceho sa embrya na škrupinu. Ak nemáte liaheň automatickú, ktorá otáča vajcami za Vás, otáčajte nimi aspoň 2x denne o 45°.

3. Chladenie a kropenie vajec - Kačacie vajcia je od 8. dňa potrebné pravidelne každý deň ochladzovať a kropiť, rovnako ako to robí kačica v prírode. Kačica si musí každý deň zaistiť príjem vody a potravy a tak vajcia na chvíľu opúšťa a potom ešte mokrá dosadá späť na vajcia. Toto správanie napodobníte tak, že liaheň cca na 5 minút otvoríte, aby vajcia vychladla, a než ju opäť zavrite, tak vajcia pokropíte vodou v teplote okolo 35°C. Každý deň potom ochladzovanie predlžujte o cca 2 minúty, až do 25. dňa, keď sa dostanete až na cca 40 min ochladzovanie. U kačice pižmové pokračujeme s chladením až do 32. dňa inkubácie. Ak si chcete celý tento proces uľahčiť, liahne značky CIMUKA sa o chladenie a kropenie vajec postarajú úplne za vás.

4. Presvecovanie vajec - Ďalším dôležitým bodom je presvecovanie vajec, s ktorým môžete začať okolo 10. dňa. Pomocou presvecovanie vajec rozoznáte oplodnené vajcia od tých neoplozených či zle sa vyvíjajúcich zárodkov. Viac o kontrole vajec ich môžete dozvedieť v článku o presvecovanie vajec.

5. Umiestnenie vajec do doliahne - Tri posledné dni pred liahnutím kačíc, teda 25. deň a u kačice pižmové deň 32., umiestnite vajcia do doliahne, kde s nimi už nebudete otáčať, aby si plod mohol nájsť tú najlepšiu cestu zo škrupiny von. Ako už bolo spomenuté, vajcia už nekropte a nevychladzujte, teplotu v liahni znížte na cca 37,2 °C a vlhkosť naopak zvýšte na 70 - 80%.

Liahnutie kačíc je u konca - Váš chov na začiatku

Po týchto troch deň, sa môžete tešiť na prvé vyliahnuté kačiatka. Liaheň na vajcia však hneď neotvárajte, aby ste neublížili tým, čo sa ešte nestihli vykľuť. Káčata nechce v liahni pokojne 24h oschnúť a potom ich premiestnite do pripravenej odchovne.

Dúfame, že Vám článok o liahnutia kačíc v domácej liahni pomohol a prajeme Vám úspešnú chovateľskú sezónu.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?