Ako sa zbaviť líšky na záhrade

Začali Vám miznúť z kurína sliepky? Potom sa u Vás najskôr usídlila líška. Líška obyčajná je v Českej republike najrozšírenejšia divoko žijúca šelma. Živí sa predovšetkým lovom drobných hlodavcov či ovocím, ale keď je hladná, pochutí si aj na vtákoch či hydine. Líška na záhrade je preto pre každého chovateľa hydiny pohromou, a preto si tu povieme, ako sa zbaviť líšky na záhrade a tým ochrániť svoje sliepky pred líškou.

Ako na líšku? Pomocou odchytovej pasce!

Ak sa chcete zbaviť líšky raz a navždy, najskôr nebude stačiť spoliehať na babskej rady. Najefektívnejším a zároveň jediným legálnym spôsobom, ako sa zbaviť líšky, je chytiť ju do živolovnej odchytovej pasce. Odchytová pasca na líšku alebo sklopec na líšku je drôtená klietka, do ktorej sa zvedavá a hladná líška vplíži pre návnadu. Akonáhle sa však dotkne nášľapnej plošiny, odchytová pasca na líšku sklapne. Aby sa do pasce zmestila pohodlne aj dospelá líška, je potrebné použiť pascu minimálne 120 cm dlhú a 34 cm širokú. Pokiaľ doma ešte sklopec na líšku nemáte a neviete sa rady, ktorá pasca bude tá najlepšia, odporúčame Vám prečítať si článok, ako vybrať sklopec na líšku.

 

Kam sklopec na líšku umiestniť?

Pasca na líšku bude najlepšie položiť do miest, kadiaľ si myslíte, že líška často prechádza. Pred umiestnením pascu najprv dobre umyte vodou, aby z nej nešiel cítiť ľudský zápach, ktorý by mohol líšku odlákať. Potom už s pascou manipulujte najlepšie v rukaviciach a položte ju na rovný povrch. Pokiaľ máte možnosť, odporúčame sklopec na líšku aspoň ľahko zamaskovať, aby vyzeral prirodzene. Jediné, na čo si treba dať pozor je, aby ste maskovaním nezablokovali spúšťací mechanizmus.

Sklopec na lisku odchyt

Akú použiť návnadu na líšky?

Aby k odchytu líšky došlo čo najskôr, je potrebné ju pripraviť takú dobrotu, ktorej neodolá. Použiť môžete surové mäso, ryby alebo špeciálnu aromatickú návnadu s chuťou a vôňou rýb. Aby si líška získala dôveru, odporúčame návnadu umiestniť najprv do okolia pasce a počkať, až ju líška zožerie. Tak si overíte, že je pasca na dobrom mieste a potom už návnadu môžete umiestniť do pasce tak, aby líška na jej požitie musela šliapnuť na spúšťaciu dosku.

 

Ako pascu na líšku nastražiť?

Nastraženie pasce je úplne jednoduché. Pre názornú ukážku, ako sa sklopec na líšky správne nastražuje, si môžete pozrieť video nižšie.

Ako často sklopec na líšku kontrolovať?

Nastraženú pascu odporúčame kontrolovať minimálne 2x denne, aby ste si overili, či už zviera nie je odchytené. Nikdy líšku nenechávajte v pasci dlhšie, než je nutné. Akonáhle líšku v sklopci objavíte, pristupujte k nej veľmi opatrne a snažte sa ju udržať čo najpokojnejšie tým, že cez ňu prehodíte deku alebo iný prehoz. Rozhodne sa vyvarujte kontaktu s líškou a radšej sa chráňte rukavicami.

Past na lisku

Veríme, že pokiaľ dodržíte všetky tieto inštrukcie, líška na vašej záhrade už nebude mať šancu. Pascu na líšku si ale môžete schovať, keby k Vám po nejakej dobe zablúdil iný nevítaný návštevník. Drôtený sklopec na líšku Vám totiž vydrží mnoho rokov. Prajeme úspešný lov!


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?