🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Šrotovník na obilie - ako urobiť šrot pre sliepky?

Chceli by ste Vašim sliepkam pripraviť vlastnú kvalitnú kŕmnu zmes, ale neviete ako na to? Vyrobiť si po domácky svoju vlastnú kŕmnu zmes zvládne úplne každý. Dôležité je iba vybrať správny pomer jednotlivých surovín, aby sa sliepkam dostalo všetkých dôležitých látok a sliepky tak krásne prospievali a tiež zaobstarať šrotovník na obilie, pomocou ktorého šrot pre sliepky namelete. Ako teda na to?
srot pre sliepky pomocoou srotovnika na obilie

Správna strava je základom všetkého...

Vyvážená strava je rovnako ako u ľudí, tak aj u sliepok veľmi dôležitá. Pokiaľ sliepky budete kŕmiť naozaj kvalitnou, výživnou zmesou, sliepky budú krásne rásť a prosperovať a tiež sa Vám odvďačia pravidelnou znáškom vajec. Pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu nechcete kupovať hotové kŕmne zmesi pre sliepky, môžete si vyrobiť svoju vlastnú zmes doma. Nie je na tom nič zložité a aspoň budete presne vedieť, čím svoje sliepočky kŕmite. Ďalšou výhodou rozhodne budú aj ušetrené peniaze. Ako teda urobiť šrot pre sliepky?

 

Z akých surovín by sa mal šrot pre sliepky skladať?

Na výrobu svojho vlastného šrotu pre sliepky budete musieť nakúpiť prípadne zožať tieto suroviny:

  • Pšenica – základom každej kŕmnej zmesi bude určite pšenica. Táto obilnina je pre sliepky najväčším zdrojom energie a mala by obsahovať asi 50% kŕmnej zmesi.
  • Kukuričný šrot – ďalšou veľmi energetickou potravinou je kukurica. V kŕmnej zmesi pre sliepky by mal zaujímať cca 25%. V lete môžete kukuričný šrot využiť v menšom pomere, v zime na doplnenie energie naopak väčším.
  • Bielkovinová zložka - pri výrobe vlastného šrotu pre sliepky nesmiete zabúdať na kvalitné bielkoviny. Sliepka je všežravec rovnako ako človek a pokiaľ chcete, aby dokázala vyprodukovať vajcia, je potrebné, aby mala v potravine cca 20% bielkovinovej zložky. Pokiaľ sliepky budú trpieť nedostatkom bielkovín prejaví sa to nielen v znížení znášky, ale aj ozobávaním alebo pojedaním vlastných vajec. Potraviny bohaté na bielkoviny sú napríklad sója, hrach, lucernové úsušky, tvaroh alebo vajcia na tvrdo.
  • Vitamínová zložka - zvyšných 5% by mala zaujímať minerálne vitamínová zložka. Dostatok vitamínov a minerálov je kľúčom k zdraviu nosníc a tiež k ich dobrej produkcii vajec. Na doplnenie všetkých životne dôležitých látok odporúčame do šrotu pre sliepky pridávať minerálno-vitamínové krmivo pre nosnice, ktoré obsahuje dostatočné množstvo vápnikov, vitamínov skupiny B, ďalej vitamínu D3, A, E, K3, Lyzín, Metionín a ďalšie.

Ako suroviny pripraviť - pomôže Vám šrotovník na obilie

Všetky suché plody, teda pšenicu, kukuricu aj strukoviny odporúčame podávať vo forme šrotu. Pšeničný aj kukuričný šrot má totiž oveľa lepšiu stráviteľnosť a využiteľnosť, ako keď použijete celé zrná. Na výrobu domáceho šrotu pre sliepky, ale aj ďalšie hospodárske zvieratá Vám bude skvelým pomocníkom elektrický šrotovník na obilie. Šrotovník na obilie, alebo tiež elektrický mlynček na obilie Vám počas pár minút namelie všetky suroviny na požadovanú hrubosť. Väčšina šrotovníkov obilia má navyše súčasťou balenia aj zásobníkový barel, do ktorého suroviny po namletí prepadávajú, a v ktorom môžete pripravený šrot pre sliepky práve namiešať a tiež uchovávať. Pokiaľ si neviete rady, ktorý šroťák obilia bude pre Vás ideálny, odporúčame Vám článok, ako vybrať najlepší šrotovník na obilie.

Pokiaľ svojim sliepočkám pripravíte pomocou šrotovníka na obilie takto kvalitný a výživný šrot pre sliepky, iste Vás odmení rovnako kvalitnými a výživnými vajíčkami. Tak s chuťou do toho!

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?