Ako vybrať najlepší šrotovník na obilie

Chceli by ste si zaobstarať vlastný šrotovník na obilie, ale neviete, ktorý bude pre Vás ten najlepší? Potom ste tu úplne správne! V tomto článku sa totiž dozviete, aké druhy šrotovníkov na obilie môžete na trhu nájsť a podľa čoho vybrať šrotovník ktorý bude vyhovovať presne Vašim potrebám.

Na čo šrotovník na obilie slúži?

Než sa pustíme do rozdelenia a popisu jednotlivých šrotovníkov, treba si povedať, na čo šrotovník na obilie vlastne slúži. Jedná sa o elektrický mlynček, ktorý Vám umožní pripraviť si svoju vlastnú kvalitnú kŕmnu zmes pre hydinu, králiky, ošípané a ďalšie hospodárske zvieratá. Šrotovník dokáže spracovať ako obilie, teda pšenicu, jačmeň, raž a ovos, tak aj kukuricu, ryžu, proso, pohánku alebo strukoviny.

Aké existujú typy šrotovníkov?

Podľa technológie šrotovania môžeme mlynčeky rozdeliť na štyri základné druhy.

  • Kamenný šrotovník na obilie – tento šrotovník funguje na princípe dvoch kameňov, keď jeden kameň je uložený pevne a druhý voľne. K mletiu surovín potom dochádza pomocou trenia týchto dvoch kameňov o seba. Kamenný šrotovník obilia je vhodný na rozdrvenie suchých zŕn s nízkou vlhkosťou.
  • Tanierový šroťák obilia - funguje na podobnom princípe ako kamenný šrotovník. V tomto prípade však mlynček využíva liatinové tvrdené kotúče a používa sa aj systém s dvoma otáčajúcimi sa taniermi.
  • Valcový mlynček na obilie – tento šrotovník funguje na princípe dvoch otáčajúcich sa valcov a používa sa tiež na drvenie suchých zŕn s nízkou vlhkosťou.
  • Kladivkový šrotovník na obilie – tento typ šrotovníka na trhu prevažuje, pretože sa jedná o najuniverzálnejší a zároveň aj najobľúbenejší mlynček na obilie medzi chovateľmi. Samotný princíp šrotovania zŕn aj údržba tohto šrotovníka je totiž úplne jednoduchá. Jedná sa o prístroj opatreným rotorom, ktorý poháňa nože (kladivka). Tieto nože dokážu suroviny jednoducho nadrviť. Pod rotorom je umiestnené sito, ktorým následne namleté ​​suroviny prepadávajú von.

 

Na trhu teda najskôr narazíte práve na kladivkový šrotovník na obilie. Podľa čoho ale ďalej vyberať?

Výkon šrotovníka

Pri výbere šrotovníka na obilie je potrebné brať do úvahy predovšetkým výkon šrotovníka. Čím väčší výkon bude šrotovník mať, tým rýchlejšie samozrejme suroviny namelie. Výkon šrotovníka však nezáleží iba na výkone motora, ale aj na zvolenej hrubosti sita. Šrotovníky bývajú dodávané so štyrmi veľkosťami sít, ktoré môžete podľa Vašich potrieb meniť. Čím vyšší výkon motora a väčšia hrubosť sita, tým bude rýchlosť šrotovania vyššia. Pre predstavu, ako sa odvíja množstvo rozdrvených surovín za hodinu v závislosti od výkonu motora a druhu sita, Vám prikladáme tabuľku nižšie:

Výkon motora

Sito 1,5 mm  

Sito 2,5 mm

Sito 5 mm

Sito 7 mm

0,75kW

15 kg / hod

35 kg / hod

80 kg / hod

115 kg / hod

1,2kW

25 kg / hod

40 kg / hod

90 kg / hod

170 kg / hod

1,5kW

25 kg / hod

50 kg / hod

110 kg / hod

200 kg / hod


kladivkovy srotovnik na obilie

Zásobník na uchovanie surovín

Veľkou výhodou je, ak je elektrický šrotovník obilia vybavený zásobníkovým barelom, do ktorého namleté ​​suroviny práve prepadávajú, a v ktorom ich tiež môžete po namletí ihneď skladovať. Jednotlivé šrotovníky na obilie sa môžu veľkosťou barelu líšiť, preto si rozmyslite, či Vám bude stačiť malý šrotovník na obilie s 20l zásobníkom alebo skôr využijete väčší šrotovník na obilie s 50l zásobníkom na namleté ​​suroviny.

Materiál šrotovníka na obilie

Keďže je šrotovník na obilie primárne určený na prípravu kŕmnych zmesí a teda príde do styku s potravinami, mal by byť rozhodne vyrobený zo zdravotne nezávadných a tiež dobre umývateľných materiálov.

Dúfame, že sme Vám pomohli objasniť, aké druhy šrotovníkov sú na trhu k dispozícii a aké sú medzi nimi rozdiely. Teraz už záleží iba Vás, ktorý elektrický šrotovník na obilie Vám padne do oka.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?