Ako vybrať najlepšiu pascu na potkanov

Akonáhle doma, v pivnici či na sklade objavíme potkany, treba začať ihneď konať. Potkany sú veľmi múdri a odolní hlodavci, ktorí sa veľmi rýchlo množia. Potkany sú navyše prenášačmi mnohých ochorení, a preto nie je na čo čakať. Účinným a osvedčeným spôsobom, ako sa zbaviť potkanov, je chytiť ich do odchytovej pasce na potkany. Ako ale odchytovú pascu na potkanov alebo sklopec na potkanov vybrať?

Sklopec na potkany

Na akom princípe funguje pasca na potkany?

Pasca na potkany alebo sklopec na potkany je v podstate klietka vybavená nášľapným zariadením. Na úspešný odchyt potkanov je potrebné použiť návnadu. Najlepšia návnada na potkany bude kúsok pečiva, syr, saláma alebo ju môžete urobiť úplne neodolateľnou pomocou tekutej aromatickej návnady s chuťou a vôňou rýb. Akonáhle sa hladný potkan pre návnadu do pasce vydá a dotkne sa nášľapného zariadenia, pasca na potkany sa ihneď zavrie a potkana uväzní vo vnútri. Pascu na potkany je potrebné aspoň 2x denne kontrolovať, aby sa odchytený potkan v pasci netrápil. Pascu na potkana hnedeho možno samozrejme využiť aj ako pascu na potkana tmaveho, pretože títo dvaja hlodavce sú si veľkostne podobní.

 

 
Podľa čoho pascu na potkany vyberať?

Pri výbere je treba dať pozor predovšetkým na tieto faktory:

1. Materiál pasce na potkany – pokiaľ chcete, aby Vám sklopec na potkany vydržal niekoľko rokov a mohli ste ho používať opakovane, odporúčame určite vybrať sklopec vyrobený z pozinkovaného drôtu. Tento materiál nebude podliehať hrdzaveniu, ani sa nebude rozkladať pri kontakte s trusom.

2. Sila drôtu – ďalej si pri výbere pasce na potkany overte, z ako silného drôtu je pasca na potkany vyrobená. Drôt by mal mať hrúbku aspoň 1,5 mm, aby pasca na potkany odolala zaťaženiu a naozaj vydržala.

3. Veľkosť pasce – potkan obyčajný sa dorastá do veľkosti až 27 cm. Pasca na potkany by preto mala byť dlhá minimálne 30 cm, pokiaľ sa jedná o pasca jednostrannú. V prípade pasce vybavené dvoma vstupmi odporúčame pascu na potkany dlhú minimálne 60 cm. Vyberať však môžete aj väčšiu pascu dlhú až 100cm, ktorá bude univerzálnejšia, pretože ju budete môcť využiť aj na odchyt ďalšie časté škodné, ktorou je kuna.

4. Počet vstupov – ako sme už vyššie spomenuli, pasca na potkany môže byť jednostranná alebo obojstranná. Každý z týchto variantov má samozrejme svoje výhody aj nevýhody. Jednostranná pasca sa hodí všade tam, kde nie je dostatok priestoru. Pokiaľ sa v mieste, kadiaľ potkan často prechádza dostatok priestoru, odporúčame skôr obojstrannú pascu. Potkan je totiž veľmi inteligentný as obojstrannou pascou sa zvyšuje šanca na jeho rýchlejší odchyt.

5. Typ zatváracieho mechanizmu – pasce na potkany môžete zohnať v dvoch prevedeniach. Pascu na kunu so systémom padacia brána odporúčame predovšetkým, ak chcete sklopec využiť vo vode. Tieto dvierka totiž padajú po spustení mechanizmu ihneď smerom dole a nekladú žiadny odpor. Druhým typom je pasca so zatváracím systémom zatvárací most. Tieto dvierka sa sklápajú smerom dovnútra a sú vybavené poistkou proti otvoreniu.

past na potkany

Akonáhle si pascu na potkany zaobstaráte, je potrebné vybrať vhodné miesto, kam sklopec umiestniť. Najlepšie je pascu položiť na miesto, kadiaľ potkan často prechádza alebo kde nachádzate jeho trus. Potom už stačí do pasce položiť návnadu, pascu na potkany nastražiť a čakať. Hovorí sa, že trpezlivosť prináša ruže a veríme, že v tomto prípade sa čakanie naozaj oplatí. Tak lovu zdar!


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?