🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Odchovňa kurčiat - ako na jej výber?

Máte plnú liaheň vajíčok a premýšľate, ako s nimi naložiť po vyliahnutí? Kam ich bude najlepšie premiestniť, aby ste kuriatkom zaistili tie najlepšie podmienky na ich vývoj? Tou najlepšou cestou bude umiestniť ich do pripravenej odchovne hydiny, ktorá je na odchov kurčiat priamo stvorená. Ako ale takú odchovňu hydiny vybrať?

Čo s čerstvo vyliahnutými kurčatami?

Pre odchov kurčiat je najlepšou možnosťou využiť špeciálne zariadenie, ktoré sa nazýva umelá kvočka alebo aj odchovňa kurčiat. Toto zariadenie umožňuje umelý odchov kurčiat bez kvočny. Kuriatká v prvých dňoch života potrebujú predovšetkým dostatok tepla, svetla, kŕmenia a vody a to je tiež to, čo všetko by mala odchovňa kurčiat zaisťovať. Pokiaľ sa chcete dozvedieť o správnom odchove kurčiat viac, odporúčame Vám článok, ako na odchov kurčiat.

Ako na výber odchovne hydiny?

Na výber máte v podstate z troch možností. Jednou zo zásadných otázok pri výbere umelej kvočky bude, ktoré všetky funkcie od nej očakávate.

  • Výhrevná doska pre kurčatá – tou prvou možnosťou je klasická vyhrievacia doska pre kurčatá, ktorá však kurčatám zaisťuje iba tú primárnu vec, ktorou je teplo. Kuriatkam je teda potrebné zvlášť obstarať priestor, kam ich na odchov umiestnite a ďalej zdroj svetla, krmítka a napájačky.
  • Výhrevná doska so zdrojom svetla – druhou možnosťou je umelá kvočna, ktorá kuriatkam zaisťuje dostatok tepla i svetla. Vašou úlohou však bude opäť zaobstarať vhodný priestor, kam kurčatá umiestnite a ďalej kŕmidlá a napájačky pre ich výživu.
  • Kompletná odchovňa hydiny Cimuka - tou treťou a tiež naozaj najpohodlnejšou možnosťou je zaobstarať si odchovňu hydiny Cimuka. Táto odchovňa kurčiat zaisťuje čerstvo vyliahnutým kuriatkom úplne kompletný systém, ktorý zaistí ideálne podmienky pre vývoj kurčiat, ale navyše uľahčí prácu aj Vám, ako chovateľom. Táto umelá kvočná čiže odchovňa kurčiat je naozaj vysoko vybavená a nemožno ju popísať v jednej vete, a preto sa na ňu pozrieme trochu viac zblízka.

 

 

Čo všetko kompletná odchovňa kurčiat Cimuka ponúka?

Táto naozaj kvalitná umelá kvočna je vyrábaná v mnohých veľkostných prevedeniach a základným faktorom pri jej výbere je teda fakt, koľko kurčiat potrebujete odchovať. Odchovňa kurčiat Cimuka je vyrábaná v dvoch základných veľkostiach. Pre odchov kurčiat však odporúčame odchovne s označením CB40, ktoré majú výšku stropu 38cm, a tak poskytnú dostatok priestoru po celú dobu dospievania aj väčším druhom sliepok. Kapacita odchovne sa potom mení v závislosti od počtu poschodí. Vybrať si teda môžete od malej odchovne hydiny pre 30 kurčiat, až po vysoké stohovateľné umelé kvočky až pre 225 kurčiat.

  • Vykurovanie - odchovňa kurčiat je samozrejme vybavená vykurovacím telesom, a to na každom poschodí tejto odchovne. Nesmiernou výhodou tejto vykurovacej dosky však je, že si teplotu môžete regulovať v rozmedzí 0 do 40 ° C podľa veku Vašich kurčiat.
  • Svietenie – odchovňa hydiny má v automatickej ohrevnej jednotke umiestnený výstup na žiarovku, a tak nemusíte hľadať žiadne iné osvetlenie. Kurčatá tak budú mať dostatok svetla opäť na každom poschodí odchovne.
  • Kŕmenie – umelá kvočna má na každom poschodí umiestnené veľkokapacitné krmítko pre zásobu krmiva až na 2 dni. Špeciálna mriežka im navyše znemožní rozhrabávanie krmiva.
  • Napájanie – odchovňa kurčiat je vybavená zásobníkom, z ktorého je voda automaticky doplňovaná do výškovo nastaviteľných napájačiek, ktoré sú umiestnené na každom poschodí odchovne. Vodu tak stačí naplniť do vrchného zásobníka a o nič viac sa nemusíte starať.

 Umela kvocka odchovna kurciat cimuka

Pri takých veľkých odchovniach Vás určite zaujíma, ako je to s ich údržbou a čistením. Upratovanie trusu je s touto odchovňou oveľa ľahšie ako v akejkoľvek inej odchovni, pretože pod každým poschodím je umiestnený trusník. Trus teda prepadáva rovno do týchto trusníkov a tak kurčatá majú v odchove neustále krásne čisto a Vy iba raz za čas trusník vysuniete, ľahko umyjete a je hotovo.

Zhrnuté a podčiarknuté

Na trhu je už k dostaniu nepreberné množstvo odchoveň hydiny. Je však iba na Vás, ktorá umelá kvočná alebo odchovňa kurčiat bude vyhovovať práve Vám. Pri výbere treba myslieť predovšetkým na to, pre koľko kuriatok Vám bude odchovňa slúžiť a koľko práce chcete pri odchove kurčiat vynaložiť.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?