Umelá kvočka alebo ako na odchov kurčiat

Chystáte sa na domáce liahnutie kurčiat a neviete si rady, čo si s novo vyliahnutými kurčatami počať? Kam ich premiestniť, a čo všetko budú v prvých dňoch potrebovať? Našťastie v dnešnej dobe už existujú veľmi elegantné možnosti, s ktorými bude odchov kurčiat z liahne úplne jednoduchý. Presne pre tieto situácie bola vytvorená umelá kvočka alebo odchovňa hydiny. Čo to umelá kvočka je a čo všetko by mala zaisťovať?

Čo je to umelá kvočka alebo odchovňa kurčiat?

Prvé, čo si musíme ujasniť je, čo to vlastne umelá kvočka znamená, pretože názov nesie iba prenesený význam. Umelá kvočka teda nie je žiadna umelá sliepka, ale ide o zariadenie, ktoré vydáva potrebné teplo, ktorému by sa kuriatkom pri prirodzenom odchove dostávalo práve od ich mamy kvočky. Umelá kvočka je teda akási výhrevná doska či iný tepelný zdroj pre kurčatá, ktorý umožňuje bezpečný odchov kurčiat bez kvočky.

 


Čo všetko by mala odchovňa kurčiat zaisťovať?

Čerstvo vyliahnuté kuriatka potrebujú na život tri základné veci. A aké sú to?

  • Teplo - tou prvou vecou je rozhodne dostatok tepla. Novopečené kuriatka totiž nie sú schopné vlastnej termoregulácie, a keby ste ich bezprostredne po vyliahnutí umiestnili do kurína k ostatným sliepkam, určite by tam zahynula. Primárnou funkciou umelej kvočky alebo odchovne kurčiat musí byť teda zabezpečenie dostatočného tepla. V prvých dňoch by sa mala teplota vo výške hlavy kurčiat pohybovať okolo 33°C. Potom ju môžete začať každý týždeň cca o 2°C znižovať, aby ste kuriatka postupne pripravili na prirodzené podmienky v kuríne. Za 7 týždňov sa tak dostanete na 18-20°C. Či je kuriatkom v odchovni tak akurát, iste spoznáte aj z ich správania. Kuriatká sa budú voľne pohybovať po celej odchovni a pod vyhrievaciu dosku sa budú z času na čas vracať.
  • Svetlo – druhou dôležitou funkciou odchovne je zaistenie svetla. Svetlo aktivuje chuť do jedla, a teda aby sa kuriatka pekne rozjedla, je potrebné im svietiť prvé 4 dni bez prestávky. Potom je dobré svetelný režim skrátiť tak, že im budete svietiť 16 hodín a osem hodín budú v tme. Po cca 7. týždňoch veku sa odporúča svetelný režim obrátiť, teda svietiť iba 8h denne a 16h nechať kurčatá v tme. Touto dobou totiž začínajú kuriatku pomaly dospievať, ale ešte nie je žiaduce, aby začali znášať vajcia. Týmto riadeným svetelným režimom oddialite dobu znesenia prvého vajca, a tým naopak zvýšite následnú vytrvalosť v znáške. Až v čase, keď by Vaše plemeno malo začať vajíčka znášať, môžete sliepkam začať svietiť tak, aby boli v kombinácii s denným svetlom vystavené svetlu v dĺžke až 17 hodín denne, čím naopak produkciu vajec podporíte.
  • Kŕmenie a pitie – tretím, ale životne dôležitým faktorom je výživa kurčiat, ktorá ovplyvňuje správny rast a vývoj mláďat. Počas prvých 24h po vyliahnutí sa kurčatám neodporúča podávať žiadne jedlo ani pitie, pretože ešte využívajú živiny z vaječných žĺtkov. Od druhého dňa im je však potrebné podávať čerstvú vlažnú vodu a kŕmne zmesi. Aby mali kurčatá dostatok vitamínov a minerálov a pekne pribúdali na váhe, odporúčame do kŕmnej zmesi pridávať minerálne krmivo.

Dúfame, že už máte všetky informácie o tom, čo s novo vyliahnutými kurčatami a ako na domáci odchov kurčiat. Pokiaľ si neviete rady ako na výber umelej kvočky alebo odchovne hydiny, odporúča Vám prečítať si tento článok. Prajeme veľa chovateľských úspechov.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?