🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Čím kŕmiť prepelice v znáške?

Máte svoj domáci chov prepelíc a chcete im dopriať čo možno najlepšiu a najkomplexnejšiu stravu? V tom Vás môžeme jedine podporiť! Nesprávne zložené krmivo pre prepelice totiž vedie skôr či neskôr k poklesu znášky vajec. Pokiaľ je prepelica japonská dobre živená, je to obrazne povedané taký stroj na vajíčka. Za rok ich dokáže zniesť až 320, a to skutočne nie je málo. Kde majú ale prepelice brať na znášanie vajec energiu, pokiaľ nebudú správne a kvalitne živené? A práve toto môžu ľahko ovplyvniť chovatelia. Tak si poďme vysvetliť, čím kŕmiť prepelice a ako vybrať krmivo pre prepelice.
Krmivo pre prepelice

Krmivo pre prepelice japonské

Chov prepelíc je celkom nenáročný. Postačí Vám menší dvorček, alebo je možné prepelice chovať aj napr. v garáži. Čomu však odporúčame venovať pozornosť je, aby sa prepeličkám dostávalo kvalitné krmivo pre prepelice a tiež čerstvá voda. Aby boli prepelice zdravé a schopné produkovať veľké množstvo blahodarných vajec, musí byť ich strava bohatá na bielkoviny, vitamíny aj minerály. Z čoho všetkého by sa teda kŕmenie pre prepelice malo skladať?

  • Hlavnou zložkou kŕmenia pre prepelice sú rozhodne obilniny, využíva sa pšenica, ovos, proso, cirok alebo pohánka.
  • Na doplnenie bielkovín sa krmivo pre prepelice odporúča obohatiť o múčku z lucerny, hrach, tvaroh či vajcia natvrdo.
  • Pre zaistenie dostatku vitamínov podávame prepeličkám aj zeleninu ako ďatelina, špenát, mrkva či listy púpavy.
  • Aby mali prepelice silu aj v zimnom období, je potrebné im dodať aj nejaké zdravé tuky. Krmivo pre prepelice teda môžeme doplniť o rôzne druhy semienok, napr. slnečnicové, ľanové alebo repkové.
  • Nezabudnite, že prepelice musia mať neustále prístup k čerstvej, pitnej vode.

Je na Vás, či sa rozhodnete vyrobiť prepeličkám vlastnú domácu kŕmnu zmes alebo radšej siahnete po kupovanom kŕmení pre prepelice. Hotové kupované krmivo pre prepelice Vám však dá istotu, že sa prepeličkám dostane naozaj všetkých potrebných živín vo vyváženom pomere. Takto plnohodnotná kŕmna zmes prepelice dobre vyživí, podporuje znášku vajec a tvorbu pevnej tvrdej škrupiny. Zároveň nie je nič jednoduchšie ako kúpiť vrece, rozbaliť ho a iba dosypávať kŕmenie prepelicam. Nemusíte sa báť, že by krmivo pre prepelice obsahovalo nejaké nebezpečné látky. Je spravidla zložené z obilnín, doplnené o bielkoviny a premix vitamínov a minerálov.

Ako dávkovať kŕmenie pre prepelice

Denná spotreba krmiva je priemerne 25-30g na jednu prepeličku. Krmivo pre prepelice však môžete prepeličkám podávať do kŕmidiel a oni snívajú, koľko budú potrebovať. Jediné, na čo treba dohliadnuť je, aby prepelice kŕmenie neznečisťovali a neroznášali. Z tohto dôvodu odporúčame používať kŕmidlá, ktoré majú ochrannú mriežku proti rozhrabávaniu a plytvaniu krmiva. Mnoho chovateľom sa pre chov prepelíc veľmi osvedčili klietky pre chov prepelíc, ​​ktoré sú vybavené práve týmito praktickými kŕmidlami. Plastové klietky pre prepelice sú navyše pre chov prepelíc veľmi bezpečné a tiež sa ľahko čistia pomocou výsuvného trusníka.

Plnohodnotná kvalitná strava je pri chove prepelíc jedna z najdôležitejších bodov, a preto si na nej dajte záležať. Dobre vyživené prepelice sa Vám odvďačia veľkou znáškou svojich živinami nabitých vajíčok, a to naozaj stojí za to!

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?