Ako vyhnať kuny z povaly

Kuna na povale dokáže narobiť poriadnu paseku. Všade zanecháva trus, zápach a hluk a pokiaľ sa zabýva kuna v streche, možno Vás neminie ani rozhryznutá izolácia. Ako si ale s touto mazanou šelmou s gráciou poradiť?
Kuna ve strese

Čo kuna na povale hľadá?

Kuna skalná hľadá predovšetkým na jeseň a cez zimu teplé útočisko, v ktorom by sa mohla zahniezdiť a tiež potravu. Kuna skalná je veľmi mrštné zviera a dokáže sa pretiahnuť aj malou škvírou. Akonáhle si raz túto škvrnu nájde, máme zarobené na veľký problém. Ako ale vôbec spoznať kunu pôde? Kuna si svoje teritórium značkuje výkalmi a výlučkami pachových žliaz, a tak ju často spoznáme už po čuchu. Kuna skalná je nočný tvor a predovšetkým v noci teda budete počuť, ako na pôde behá a vyhľadáva rôzne úkryty. Kuna je veľmi hravá šelma, ktorá má v oblibe rozhryzenie všetkého, čo ju príde do cesty. Nezastavia ju teda ani najrôznejšie káble či strešné izolácie.

Ako kuny z povaly vyhnať?

Rád a tipov, ako kunu z povaly vyhnať je veľa, fungovať však nemusí ani jedna. Kuna skalná je veľmi prispôsobivá a na všelijaké podnety si čoskoro zvykne a budete ju mať na pôde za pár dní späť. Čo kuny naozaj neznáša je hluk. Preto sú na trhu k dispozícii moderné elektronické zariadenia nazývajúce sa ultrazvukový odpudzovač čiže plašič kún.

 

 

Na akom princípe plašička kún funguje?

Plašiče kún vydávajú ultrazvukové signály, ktoré sú pre kuny obzvlášť nepríjemné a tak priestor, kam odpudzovač umiestnite rýchlo opúšťajú. Benefitom navyše je, že plašička kún vyženie z povaly aj myši a ďalšie hlodavce. Aby sa však kuna nevrátila, je potrebné zaobstarať si taký odpudzovač kún, ktorý automaticky mení kmitočet, a preto si kuny na nepríjemný zvuk nemôžu zvyknúť.

Ako umiestniť plašič na kuny?

Plašičku kún umiestnite najlepšie do rohu, s nasmerovaním na protiľahlý roh, aby signály dosahovali bez odrazenia, čo najďalej a mali ste tak pokrytý čo najväčší priestor. Odpudzovač kún buď položte na zem či inú plochu, alebo ho pripevnite pomocou praktického magnetického držiaka. Potom už stačí plašič kún zapnúť a zvyšok nechať na ňom.

Kuna na pude

Je použitie ultrazvukového plašiča bezpečné?

Ultrazvukové signály, ktoré prístroj vydáva sú pre ľudské ucho úplne bezpečné a na rozdiel od používania jedov či iných chemikálií je využitie plašiča pre človeka, ale aj domáce a hospodárske zvieratá neškodné. Len pre škrečky a morčatá môže byť ultrazvukový signál nepríjemný, a preto nie je vhodné tieto zvieratá v ošetrovanom priestore chovať. Ultrazvukový plašič kún ponechajte zapnutý aj potom, čo kuny priestor opustia, aby ste predchádzali ich prípadnému návratu.

 

Pokiaľ si neviete rady s výberom vhodného plašiča kún, môžete sa inšpirovať v článku, ako vybrať odpudzovač čiže plašič kún.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?