Ako vybrať odpudzovač čiže plašič kún

Neustále sa stretávate s nechcenými návštevníkmi vo Vašom obydlí a neviete, ako ich vyhnať? Kuna skalná Vám zničí mrknutím oka strešnú izoláciu či prehryzie káble v aute, preto je potrebné začať ihneď konať. Stále viac obľúbeným spôsobom, ako vypudiť kunu, je použiť odpudzovač čiže plašič kún. Ako také zariadenie vôbec funguje a ako sa nespáliť pri jeho výbere?
Odpuzovac kun

Ultrazvukový odpudzovač alebo plašička na kuny

Plašič na kuny je bezpečným spôsobom, ako držať kuny, ale aj malých hlodavcov čo najďalej od Vášho domu, auta, či iných nežiaducich miest. Plašiče kún sú obľúbené pre ich veľmi jednoduchú aplikáciu a tiež preto, že neohrozia deti ani žiadne živočíchy v okolí. A čo si vlastne pod pojmom plašička na kuny predstaviť? Plašič kún je malé ľahko prenosné elektronické zariadenie, ktoré generuje ultrazvukové signály, preto je tiež nazývaná ako ultrazvukový plašič kún. Princíp odpudzovača kún je úplne jednoduchý. Signály, ktoré toto zariadenie vysiela sú pre kuny a drobné hlodavce veľmi nepríjemné, a tak ošetrené miesta ihneď opúšťajú.

 

Plašičov kún je trhu v dnešnej dobe už niekoľko. Poradíme Vám, na čo si dať pri výbere pozor a podľa akých parametrov ultrazvukový odpudzovač kún vyberať.

1. Kde budete plašič kún využívať

Prvou otázkou, ktorú si musíte položiť je, či budete odpudzovač kún využívať len vo vnútorných priestoroch ako sú pôdy, garáže, špajze, sklady, autá atď. alebo hľadáte plašič kún vonkajší. Plašič kún vonkajší by mal mať vodotesný kryt, aby ste hneď po prvom daždi nemuseli kupovať nový.

Plasicka na kuny 2

2. Akú veľkú plochu potrebujete ochrániť

Ďalšou zásadnou otázkou je, aký veľký a ako veľmi členitý priestor potrebujete ochrániť. Každý ultrazvukový plašič kún má totiž odlišný rozsah a dosah tónu. Tieto parametre sa odvíja predovšetkým od typu a počtu reproduktorov, z ktorých sú tóny vysielané.

Typ reproduktora:

  • Kovové reproduktory – sú klasické reproduktory s dosahom maximálne 200-300 m2. Tieto plašičky kún sú vhodné skôr do menších priestorov ako sú pôdy či karoséria auta.
  • Membránové reproduktory - sú moderné profesionálne reproduktory, ktoré majú dosah 1500-2000 m2 vo vnútorných priestoroch. Vo vonkajších priestoroch, to bude o niečo menej, pretože nedochádza k odrážaniu zvuku od pevných plôch a tón sa pomaly stráca. Plašičky kún vybavené týmito reproduktormi však dokážu ochrániť väčšiu garáž, sklad, či napríklad dvor.

Počet reproduktorov:

  • Odpudzovače kún s jedným až dvoma reproduktormi – majú vždy rozsah tónu v uhle 180°. Tieto plašičky kún je dobré umiestniť do rohu ošetreného priestoru, aby boli tóny počuteľné v čo najväčšom zábere. Čo sa týka dosahu, tak plašič kún s dvoma reproduktormi má samozrejme väčší dosah, než odpudzovač kún iba s jedným reproduktorom.
  • Odpudzovač kún s tromi reproduktormi – niekedy tiež nazývaný ako 3D ultrazvukový plašič má rozsah tónu v uhle 270°, teda je vhodný aj pre členitejšie priestory.

Plasice kun 2

3. Pripojenie do elektrickej siete vs. batérie

Než si nejaký plašič kún zaobstaráte, skontrolujte si, či je plašič kún napájaný cez pripojenie do elektrickej energie alebo či je vybavený batériami. Obe dva varianty majú svoje výhody aj nevýhody.

  • Plašič na kuny na batérie - je vhodný predovšetkým do auta, či napríklad na pôdu, kde nemáte prístup k elektrine. Odpudzovač napájaný na batérie môžete ľubovoľne prenášať bez ohľadu na vývody elektriny, ale raz začas budete musieť batérie samozrejme vymeniť.
  • Plašička na kuny napájaná zo siete – tento typ odpudzovača môžete zapojiť iba tam, kde máte vyvedenú elektrinu, ale nemusíte myslieť na výmenu batérií.

4. Zapínanie odpudzovača

Ďalším faktorom vo Vašom rozhodovaní môže byť to, ako sa odpudzovač kún spúšťa. Na výber máte v podstate z dvoch možností.

  • Ručné zapínanie - odpudzovač kún zapnete zapojením do siete či zapnutím tlačidla. Kým plašičku opäť nevypnete, bude po celý čas generovať tóny.
  • Senzor pohybu – plašičky kún vybavené senzorom pohybu začínajú generovať zvuky až po zachytení pohybu.

Ako vidíte sami, typov odpudzovačov je naozaj veľa, avšak nemožno povedať, ktorý z nich je najlepší. Každému odporúčame si tieto parametre pri výbere prejsť a vybrať si plašičku kún, ktorá bude vhodná práve do Vašich priestorov, v ktorých sa kuna usídlila. Dajte si však pozor, aby bol ultrazvuký plašič kún naprogramovaný na zvuky s premenlivou frekvenciou. Pokiaľ by vydávaná frekvencia bola neustále rovnaká, kuna by si naň zvykla a mohla sa po nejakej dobe opäť vrátiť a to určite nikto nechceme. Prajeme úspešný boj!


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?