Šklbanie kačíc ľahko a rýchlo

Šklbanie kačíc dokáže nejedného chovateľa pekne zamestnať. Pokiaľ stále dávate prednosť ručnému šklbaniu kačíc, môže to byť naozaj namáhavá a časovo náročná práca. Existuje však elegantnejší spôsob ako ošklbať kačicu? Isteže áno! Práve o tom bude tento článok, tak čítajte ďalej.
ako osklbat kacicu

Začneme od začiatku – ako na porážku kačíc?

Predtým, než sa do porážky pustíte, oddeľte kačice pokojne na 24h do špeciálneho koterca iba s čistou vodou a kačiciam nepodávajte žiadne jedlo. Pomôže to krásne vyčistiť tráviaci systém a lačné kačice sa Vám budú lepšie kuchať. Kačicu najskôr omračte a potom ju ideálne prestrčte hlavu do odkrvovacieho lievika, ktorý Vám pomôže k bezpečnému pridržaniu kačíc. Kačicu v lieviku ponechajte, kým nedôjde k jej odkrveniu.

Správne sparenie kačíc

Šklbanie kačíc na sucho je síce tiež riešením, ale veľmi sa pritom natrápite. Kačicu preto odporúčame pred šklbaním vždy najskôr spariť v horúcej vode. Vodu si nachystajte do kúpeľa či do špeciálneho sparovacieho kotla, ktorý Vám pomôže udržovať stabilnú teplotu. Tá by sa pri parení tohto druhu hydiny mala pohybovať medzi 63-67°C. Vodu odporúčame kontrolovať teplomerom, pretože práve teplota parenia je pre ľahké šklbanie kačíc zásadná. Kačicu do tejto horúcej vody ponorte na 2,5-3 min. Nikdy ju vo vode nenechávajte dlhšie, aby nedošlo k vareniu mäsa alebo kože. Kačicou vo vode čo celý čas pohybujte alebo pokojne perie prehrabávajte malými hrabličkami, aby došlo k spareniu všetkých častí a šklbaniu kačíc tak bolo čo najľahšie.

 

Šklbanie hydiny – aké máme možnosti?

V dnešnej dobe ručnému šklbaniu kačíc už odzvonilo a existujú oveľa jednoduchšie a elegantnejšie spôsoby. Predovšetkým pokiaľ máte väčší chov kačíc, bude pre Vás skvelým pomocníkom šklbačka na kačice. Ako škubačka na kačice funguje a aké sú možnosti pri jej výbere?

  • Šklbačka hydiny na vŕtačku – prvou variantou je využitie škubačky hydiny na vŕtačku. Ide o šklbací valec, ktorý pripevníte na vŕtačku. Kačicu potom chytíte za nohy a iba ju spúšťate pozdĺž rotujúceho valca.
  • Bubnová šklbačka hydiny – druhou, ale zároveň ešte pohodlnejšou variantou je zaobstaranie si bubnovej škubačky na hydinu. Táto škubačka hydiny dokáže ošklbať až 4 kačice iba za 2 minúty, a to už je naozaj rýchlosť. Princíp šklbania v tejto šklbačke peria je pritom prostý. Ide o bubon, ktorý má v spodnej časti umiestnený rotačný tanier, ktorý je priamo poháňaný motorom. V celom bubne sú rozmiestnené špeciálne tvarované šklbacie prsty, ktoré dokážu vytrhať perie od krídla až po chvost bez poškodenia kože. Počas šklbania kačíc odporúčame oplachovať vnútro bubna studenou vodou na odstránenie peria a ďalších nečistôt z bubna – zvyšuje sa tým účinnosť šklbania peria. Ako táto špičková šklbačka na hydinu reálne funguje, sa môžete pozrieť vo videu nižšie.

Dočistenie kačíc

Po šklbaní kačíc prichádza na rad ich hladké dočistenie, aby boli pripravené priamo na tanier. Na koži kačíc totiž často zostanú podrasty, teda nové drobné pierka. Tieto podrasty môžete odstrániť jedno po druhom pinzetou, alebo využiť šklbací vosk. Šklbací vosk iba rozohrejete vo vodnom kúpeli, kačicu do neho ponoríte, a potom z nej vosk zlúpete aj s týmito drobnými pierkami. Potom už stačí kačicu vypitvať a máte hotovo.

Dúfame, že Vám naše tipy, ako ošklbať kačicu pomohli a nezostáva nám nič iné, než popriať Vám čo najhladší priebeh šklbania kačíc.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?