Vonkajší výbeh ako raj pre sliepky

Vytvorenie optimálneho vonkajšieho výbehu pre sliepky je kľúčovým prvkom na zabezpečenie zdravého a šťastného života vašej hydiny. Bezpečné prostredie s dostatkom priestoru nie je len základom kvalitnej starostlivosti o sliepky, ale prináša aj výhody pre vás ako chovateľa. Existuje niekoľko druhov vonkajších výbehov pre sliepky, kovové výbehy pre sliepky, prenosné výbehy a kryté výbehy pre sliepky. Ale aký výbeh pre sliepky je ten správny? Poďme sa spoločne pozrieť na faktory, ktoré je dobré vziať do úvahy pri výbere vonkajšieho výbehu pre sliepky.

rowan-blog-sliepky

Nie je výbeh ako výbeh

Vonkajší výbeh pre sliepky je široký pojem a je nutné zvážiť niekoľko kľúčových faktorov, vrátane veľkosti, materiálu, zastrešenia a možnosti manipulácie. Je nevyhnutné si pred nákupom výbehu dobre premyslieť, koľko sliepok chcete chovať, a zohľadniť tak potrebný priestor, materiál výbehu a možnosť jeho umiestnenia. Majte tiež na pamäti budúcnosť – či plánujete rozšírenie chovu alebo zostanete pri menšom počte hydiny. Neuvážený výber výbehu môže priniesť viac problémov ako úžitku. Pre uľahčenie výberu si detailne rozoberieme jednotlivé faktory:

  1. Veľkosť výbehu – podľa počtu sliepok

    Jedným z kľúčových faktorov je veľkosť výbehu pre sliepky. Optimálna veľkosť závisí od počtu sliepok, ktoré chováte. Každá sliepka by mala mať aspoň 1 až 2 metre štvorcových priestoru na pohyb, hľadanie potravy a brúsenie pazúrikov. Pri výbere veľkosti zvážte aj výšku výbehu a jeho umiestnenie - ak bude slúžiť iba ako prechodné stanovište, môžete zvoliť nižší výbeh . Pre spojenie s kurníkom alebo ako súčasť výbehu môže byť vhodnejšia vyššia konštrukcia .

  2. Materiál výbehu - robustnosť a odolnosť

    Materiál výbehu je rozhodujúcim faktorom. Kovové výbehy s čisto drôteným alebo PVC potiahnutým pletivom sú odolné a stabilné, ale môžu byť ťažšie. Pri výbere materiálu zohľadnite poveternostné podmienky - pre kovové výbehy je vhodné povrchové ošetrenie (napr., pozink alebo PVC poťah). Dávajte pozor na veľkosť ôk, aby neumožňovala vstup škodcom a vtákom.

  3. Zastrešenie výbehu – ochrana nielen pred nepriaznivými podmienkami

    Zastrešenie výbehu je dôležité na ochranu sliepok pred nepriaznivým počasím. Krytý výbeh pre sliepky poskytuje ideálne útočisko pri daždi a zabraňuje úniku hydiny. Zvážte, či potrebujete stále alebo prenosné zastrešenie. Dobrým riešením môže byť tieniaca plachta, ktorú môžete umiestniť podľa potreby.

  4. Neprenosný a prenosný výbeh pre sliepky – voľba podľa potrieb

    Prenosné výbehy sú skvelou voľbou pre tých, ktorí často menia umiestnenie výbehu alebo potrebujú ľahké presuny. Vyberte ľahšiu a menšiu konštrukciu, ktorú ľahko zdvihnete. Prenosný výbeh pre sliepky je ideálny pre menšie záhrady. Naopak neprenosné výbehy poskytujú stále útočisko a bezpečné prostredie na pohyb sliepok. Kuríny s výbehom sú vhodné pre malé záhrady, zatiaľ čo vonkajšie výbehy ponúkajú priestrannejšie možnosti pre väčšie kŕdeľ sliepok.

  5. Vybavenie výbehu – zaistenie pohodlia

    Bez ohľadu na typ výbehu je dôležité zaistiť dostatočné vybavenie. Kľúčovými prvkami sú znáškové hniezda pre pohodlie sliepok pri znášaní vajec a dostatok kŕmidiel a napájačiek pre všetky sliepky.

blog-sliepky

Celkovo je rozhodujúci nielen výber vhodného výbehu, ale aj starostlivé plánovanie umiestnenia a zaistenie bezpečného a príjemného prostredia pre sliepky. Vonkajší výbeh prispeje k celkovej pohode sliepok a odmení sa Vám na kvalite znášky a zdravia kŕdľa.

SÚVISIACE PRODUKTY

Potrebujete poradiť alebo objednať?