Ako sa bezpečne zbaviť hadov na záhrade

Nasťahovali sa na Vašu záhradu hady a hľadáte spôsob, ako sa ich šetrne zbaviť? Aj keď hady do prírody neodmysliteľne patrí, mnoho z nás sa stretnutia s nimi obáva. Či už ale chcete pred hadmi ochrániť svoje deti alebo máte z hadov strach, pamätajte na to, že väčšina hadov patrí medzi ohrozené druhy. Našťastie však existujú aj nenásilné spôsoby, ako vypudiť hady zo svojho pozemku.
Odpuzovač hadov

Aký druh hada môžeme stretnúť na našej záhrade

Hady môžeme najčastejšie stretnúť v letných mesiacoch. Aké druhy plazov však najčastejšie navštívia naše záhrady?

  • Slepúch – najčastejším plazom, ktorého stretneme na záhrade bude pravdepodobne slepúch. Tento plaz nepatrí medzi hady, avšak napriek tomu sa ho mnoho ľudí obáva. Slepýš Vám pritom nemôže ublížiť, naopak pomáha s likvidáciou slimákov.
  • Užovka obojková – v našich záhradách môžeme najčastejšie stretnúť užovku obojkovú, ktorá môže merať až 2 m, a preto nejedného z nás svojou prítomnosťou vydesí. Aj užovka je však považovaná za úplne neškodnú a na záhrade Vás naopak zbaví myší a hrabošov. Užovka je obvykle tmavá bez výrazného vzorovania.
  • Užovka hladká – pred týmto plazom sa majte radšej za pozoru. Podľa odborníkov, pokiaľ Vás v prírode uhryzne nejaký had, bude to na 99% práve užovka hladká. Táto užovka je pomerne útočná, často sa proti človeku postaví, hlasno syčí a môže Vás aj uhryznúť. Užovka hladká však nie je jedovatá, a preto stačí ranu iba ošetriť a vydezinfikovať.
  • Zmije – zmije na svojej záhrade stretnete len výnimočne. Býva veľmi plachá a reaguje agresívne iba keď sa cíti ohrozená. Zmiju spoznáte podľa jej typickej kľukatej čiary na chrbte. Od zmija si radšej držte odstup, aj keď nie je taká jedovatá, ako sa o nej hovorí.

Plašič hadov

Ako sa zbaviť hadov na záhrade

Ako sme už spomínali, hady sú u nás chránení, a preto skôr hľadajte spôsob, ako vypudiť hada zo záhrady alebo ako vyhnať užovku či zmiju zo záhrady, aby si našla iné útočisko. Tu sú naše tipy:

  • Udržujte krátky trávnik – hady nemajú radi otvorené priestranstvá a na otvorenom trávniku sa budú cítiť zraniteľne.
  • Minimalizujte úkryty na záhrade – hady sa dokážu schovať prakticky všade, preto udržujte záhradu čo najviac upratanú, aby ste minimalizovali miesta, kam sa môžu hady ukryť.
  • Odpudzovač hadov – jednoduchým a pritom bezpečným spôsobom je obstaranie si odpudzovača alebo plašiča hadov.

Ako funguje odpudzovač – plašič hadov

Elektronický odpudzovač hadov vydáva zvuky na rôznych frekvenciách v kombinácii s krátkodobými prenikavými vibráciami. Hady sú veľmi citlivé práve na zvuky a vibrácie a tiež sú veľmi plaché, a preto táto forma ochrany záhrady pred hadmi väčšinou zafunguje. Plašič hadov je možné používať aj preventívne, aby sa u Vás žiadny had nezabýval, pretože sa na Vašej záhrade nebude cítiť bezpečne. Odpudzovač hadov nefunguje iba na hady, ale jeho náhodne sa generujúce zvuky a vibrácie sú veľmi nepríjemné aj pre krtky, hraboše a hlodavce žijúce pod zemou. Plašič hadov teda z Vašej záhrady vyženie všetkých týchto nepozvaných hostí, a pritom sa nemusíte báť, že by ohrozil deti alebo domáce zvieratá.

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?