Umelé liahnutie papagájov

Liahnutie papagájových vajec je jedinečné a vzrušujúce dobrodružstvo vo svete liahnutia! Vďaka svojim krásnym farbám sú papagáje veľmi obľúbenými exotickými miláčikmi. Pokiaľ však nepatríte medzi tých šťastlivcov, ktorým samica sedí zodpovedne na vajciach, máte v podstate jedinú možnosť, a to pustiť sa do umelého liahnutia pomocou inkubátora pre papagáje.
Liahen pre papagaje

Čo budete na umelé liahnutie papagájov potrebovať?

Než sa budete môcť pustiť do samotného liahnutia je potrebné zaobstarať si oplodnené násadové vajcia a spoľahlivú liaheň pre papagáje.

    • Papagájové násadové vajcia – pre inkubáciu je dôležité vybrať nijako nepoškodené a nedeformované vajcia, aby bola dosiahnutá čo najlepšia miera liahnivosti. Papagájové násadové vajcia udržujte v teplote cca 13 °C za relatívnej vlhkosti okolo 60 %. Papagájové vajcia môžu byť za vhodných podmienok skladované maximálne 7 dní. Pokiaľ si zaobstaráte násadové vajcia od iného chovateľa, dajte si vždy pozor na kvalitu vajec.
    • Inkubátor pre papagáje - pre liahnutie týchto výnimočných a mnohokrát drahých papagájových vajec vyberajte liaheň, ktorá je naozaj spoľahlivá. Inkubátor pre papagáje by mal mať možnosť presnej regulácie teploty a vlhkosti a tieto hodnoty by mal tiež výborne udržiavať. Papagájové vajcia je nutné otáčať minimálne 8x denne, a preto odporúčame vybrať inkubátor pre papagáje s automatickým otáčaním vajec.

 

Aký druh papagájov chcete liahnuť?

Toto je zásadná otázka, ktorú si musíte položiť, než sa do inkubácie papagájov pustíte. Inkubačné doby rovnako ako požiadavky na teplotu a vlhkosť počas inkubácie sa môžu druh od druhu mierne líšiť. Pred liahnutím teda dobre preskúmajte svoj druh a zistite si, ako dlho bude potrebné Vaše vajcia inkubovať. Obvykle sa však inkubačná doba pohybuje medzi 24-28 dňami.

Liahnutie papagájov pomocou inkubátora pre papagáje

Liahnutie by malo prebiehať v miestnosti, so stabilnou izbovou teplotou okolo 20-24°C. Než vajíčka umiestnite do inkubátora, uveďte liaheň pre papagáje aspoň na 24h do prevádzky, aby ste si overili, že naozaj správne udržuje nastavenú teplotu a vlhkosť. Pokiaľ ste presvedčení, že všetko funguje tak ako má, môžete vajcia umiestniť špicatou stranou smerom dole do otočného roštu v liahni.

  • Nastavenie teploty a vlhkosti - Ako už bolo vyššie povedané, každý druh papagája môže mať v závislosti od plemena a veľkosti vajec odlišné požiadavky na teplotu a vlhkosť v liahni. Všeobecne však pre liahnutie papagájov dobre funguje teplota cca 37,2 ° C a vlhkosť medzi 45-65%. Pre posledné tri dni je teplotu v inkubátore treba znížiť až na cca 36,5 ° C a vlhkosť naopak čo najviac zvýšiť na 70-80%.
  • Otáčanie vajec počas inkubácie - Papagájové vajcia je potrebné od tretieho dňa inkubácie pravidelne otáčať aspoň o 90°. Tieto vajcia sa odporúča otáčať minimálne 8x denne, preto je najpohodlnejšie variantom použiť inkubátor s motorčekom, ktorý vajcia otáča automaticky za Vás. Posledné tri dni pred začiatkom liahnutia papagájov je vajcia nutné presunúť do doliahne a vajciami už neotáčať, aby si plod mohol nájsť tú najvhodnejšiu cestu zo škrupiny von.
  • Presviecovanie vajec - Presvietenie vajec je najjednoduchším spôsobom, ako sledovať rast embrya a ako spoznať, či sú vajíčka vôbec oplodnené. Papagájové vajcia odporúčame presvecovať najskôr 8. deň inkubácie, pretože predtým ešte oplodnené od neoplodených vajec nemožno rozoznať.

Očakávané liahnutie papagájov

Až konečne príde očakávaný deň D, inkubátor pre papagáje neotvárajte a vyčkajte, kým sa papagáje nedostanú zo škrupiny úplne von. Vyliahnuté a uschnuté papagájovité mláďatá potom presuňte do pripravenej odchovne, ktorá týmto tropickým tvorom zaistí dostatočné teplo.

Liahnutie papagajov

Liahnutie papagájových vajec môže byť veľmi obohacujúca zábava. Prajeme Vám šťastné vyliahnutie!


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?