Chov prepelíc v zime

Blíži sa zimné obdobie, vonku sa kráti deň, začína sa ochladzovať a vy premýšľate, kam svoj chov prepelíc na zimu umiestniť? Čo všetko zaistiť, aby zimu prežili a čo viac, aby naďalej znášali svoje blahodárne vajíčka? Verte, že pokiaľ prepeličkám poskytnete stabilné podmienky, budú Vás svojimi vajcami odmeňovať celoročne. Ako teda na to?
Ako chovat prepelice v zime

Na aký účel chováte prepelice?

Než sa pustíme do jednotlivých krokov, ako zaistiť ideálne podmienky pre zimnú sezónu, treba sa zamyslieť, za akým účelom chov prepelíc vlastne máte. Záleží teda aj na tom, či sú vo vašom chove prepelice nosné, ktoré sú výbornými producentmi prepeličích vajec, alebo plemeno mäsové, ktoré sa používa práve skôr na mäso.

  • Chov prepelíc pre mäso – ak máte prepelice pre ich chudé prepeličie mäso, často ani nemusíte premýšľať, kam ich v zime umiestniť, pretože skôr príde na rad ich porážka. Pokiaľ Vás zaujíma viac o šklbaní prepelíc, ​​odporúčame Vám článok aká je najlepšia šklbačka na prepelice.
  • Chov prepelíc pre vajcia – ak prepelice chováte pre ich veľmi zdravé a výživné vajcia a chcete si túto produkciu udržať po celý rok, potom je potrebné zaistiť nasledujúce podmienky.

Prepelicie vajcie

Chov prepelíc v zime - aké im zaistiť podmienky?

Pokiaľ prepeličkám zaistíte nasledujúcich 5 bodov, odmení sa vám celoročným znoskom vajec. Nosné plemeno prepelice japonskej totiž v dobrých podmienkach znesie až 300 vajec za rok.

  • Stabilná teplota – prepelice sú celkom chúlostivé tvory, a aby znášali vajcia, potrebujú stabilnú teplotu okolo 18-20°C. Pokiaľ teda máte chov prepelíc vo vonkajších priestoroch a teplota klesne pod 18°C, je potrebné ich premiestniť do vnútorných vykurovaných priestorov.
  • Žiadny prievan – prepelice je potrebné rovnako ako všetky živé tvory chovať v dobre vetraných priestoroch. Dajte však pozor, aby ste ich neumiestnili do prievanu, pretože ten prepelice veľmi zle znáša.
  • Svetelný režim – ďalšou podmienkou dobrej produkcie vajec je svetelný režim. Akonáhle svetla na jeseň ubúda, prepelice dostanú rovnako ako sliepky signál, že je čas na odpočinok a prestanú znášať. Pokiaľ chcete znášku podporiť, je teda potrebné zvýšiť dĺžku svetla na cca 14h denne.
  • Vhodná potrava – znášanie vajec prepelice vysiľuje, preto je potrebné odmeniť ich naozaj kvalitnou a výživnou stravou. Využiť môžete už pripravené plnohodnotné kŕmne zmesi, alebo si môžete vyrobiť vlastnú zmes doma. Dbajte však na to, aby mali prepelice dostatočné množstvo všetkých živín vrátane vitamínov a minerálov. Aby mali prepelice dostatočné množstvo energie, odporúčajú sa im v zimnom období pridávať do kŕmnej zmesi aj rôzne druhy semien.
  • Celodenný prístup k čistej vode – poslednou podmienkou pre zdravé a produktívne prepelice je dostatočný príjem čistej vody, ktorú treba denne vymieňať.

Klietky pre prepelice v zime

Kam prepelice na zimu umiestniť

Pokiaľ prepelice chováte v nejakom vonkajšom výbehu, bude pre Vás ťažké nájsť dostatočne vykurované miesto, kam prepelice v zime ubytovať. Najlepšou a najpohodlnejšou možnosťou teda bude zaobstarať klietku na prepelice, v ktorej môžu prebývať celoročne. Aká klietka bude pre prepelice tá najlepšia a zároveň aká klietka na prepelice bude tiež najpohodlnejšou variantom pre Vás z hľadiska údržby, si môžete prečítať v článku, ako vybrať klietku pre prepelice.

Dúfame, že ste sa dozvedeli všetky dôležité informácie, ako správať prepelice v zime. Zároveň veríme, že pokiaľ prepeličkám zaistíte všetky vyššie zmienené podmienky, iste budú prepelice spokojné a budú Vás obdarovávať svojimi zázračnými vajíčkami po celý rok.

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?