🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Ako postupovať pri domácom liahnutie bažantov

Chceli by ste si založiť či rozšíriť chov bažantov a jarabíc, ale nie ste si istí, ako na to? Pokiaľ už máte nejaké skúsenosti s liahnutím kurčiat či inej hydiny, bude to pre Vás hračka. Pokiaľ ešte žiadne skúsenosti nemáte, nevadí. Všetko, čo potrebujete o liahnutí bažantov vedieť, sa dozviete práve v tomto článku.
Liahnutie bazantov liahen

Prečo práve chov bažantov?

Mnohí možno nevedia, že bažantie vajcia sú výborné pre konzumáciu rovnako ako vajcia slepačie. Poskytujú tiež veľmi podobné výživové hodnoty, sú teda bohaté na bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny B, D a mnoho ďalších. Aminokyseliny pomáhajú regulovať spánok, náladu a chuť do jedla. Vitamíny B a D prispievajú k energii, posilňujú imunitný systém a prispievajú k zdraviu kostí. Bažantie vajcia sú však menšie ako vajcia slepačie a preto sa v receptoch používajú vždy 2 bažantie vajcia na každé vajce slepačie.

Čo budete potrebovať na liahnutie bažantov?

Pre domáce liahnutie bažantov si musíte zaobstarať dve základné veci, ktorými sú bažantí násadové vajcia a tiež liaheň na vajcia.

  • Násadové vajcia - na liahnutie budete samozrejme potrebovať oplodnené násadové vajcia, ktoré môžete zohnať od známeho chovateľa či na internete. Dávajte si však pozor, z akého zdroja si násadové vajcia kupujete a ako sa s nimi zaobchádza pri preprave. Bažantie vajcia môžete skladovať až 10 dní. Pokiaľ sa chcete o výbere a skladovaní násadových vajec dozvedieť viac, odporúčame Vám tento článok.
  • Liaheň na vajcia – pre umelé liahnutie bažantov je nevyhnutné zaobstaranie si kvalitnej liahne, ktorá dobre udržuje teplotu a vlhkosť. Pokiaľ nechcete vajcia otáčať ručne jedno po druhom, presvedčte sa, pre aké druhy vajec je liaheň na vajcia vhodná. Niektoré liahne na hydinu majú univerzálne rošty pre všetky druhy vajec a pri niektorých bude potrebné dokúpiť špeciálny rošt pre tieto menšie bažantie vajcia.

 

Ako začať s liahnutím bažantov?

Než sa pustíte do samostatného liahnutia bažantov, je potrebné najskôr liaheň na bažanty umiestniť do miestnosti so stabilnou teplotou okolo 20-24 °C a nechať ju aspoň 24h bežať, aby ste si overili, že správne udržuje teplotu a vlhkosť. Taktiež násadové vajcia preneste z chladnej miestnosti, aby sa zahriali na izbovú teplotu, než ich budete vkladať do liahne.

Ako postupovať pri liahnutie bažantov?

  • Deň 1-2 – Prvý deň umiestnime bažantie vajcia špicatou stranou smerom dole do vopred vyhriatej liahne na cca 37,7 °C a udržujeme vonkajšiu vlhkosť medzi 55-65%. Udržiavanie teploty a vlhkosti bude pre tieto dva dni všetko.
  • Deň 3 – Tretí deň začneme otáčať vajcami minimálne 2x denne (ráno a večer) o 45°. Vajcia je potrebné pravidelne otáčať, aby nedošlo k prilepeniu vyvíjajúceho sa embrya na škrupinu. Automatická liaheň Vám v tomto ohľade ušetrí veľa práce, pretože sa o otáčanie vajec postará sama.
  • Deň 8 – Zhruba ôsmy deň odporúčame bažantie vajcia presvietiť, aby ste zistili, ktoré vajcia sú oplodnené a ktoré nie. Podrobný návod na presvetľovanie vajec nájdete v tomto článku.
  • Deň 22 – V tento deň presuňte vajíčka do doliahne, v ktoré sa môžu malý bažanti bezpečne vyliahnuť na svet. V doliahni vajíčkami už neotáčajte a nezabudnite na zníženie teploty na cca 37,2°C a naopak zvýšenie vlhkosti na 70-80%.
  • Deň 23-25 ​​- V týchto dňoch sa začnú bažanti liahnuť na svet. Chvíľku im to potrvá, a preto im doprajte dostatok času a liaheň vôbec neotvárajte a nevetrajte. Bažanty nechajte v liahni pokojne 24h uschnúť a až potom ich presuňte do vopred pripravenej odchovne hydiny.

 

Dúfame, že ste sa v tomto článku dozvedeli otázky na všetky Vaše odpovede a prajeme Vám mnoho chovateľských úspechov.


SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?