Ako sa pripraviť na liahnutie hydiny

Najprirodzenejší liahnutie kurčiat, prepelíc, ​​kačíc, husí, bažantov i ďalšie hydiny prebieha samozrejme priamo pod kvočkou. Matka so zachovaným materským pudom sa o celý proces postará úplne sama, a tak je to zároveň aj najpohodlnejší spôsob pre každého chovateľa. Mnoho kvoček však už nemá zachovalý pud kvokavosti a tak sa čoraz častejšie stáva, že hydina nechce zasadnúť alebo na vajciach nesedia dostatočne dlhú dobu, a tak liahnutie kurčiat skrátka nie je možné. Ak je práve toto tiež Váš problém, potom rozhodne čítajte ďalej.
Liahnutie kurcat liahen

Liahne čiže inkubátory - k čomu slúži?

Ak sa na kvokavost hydiny nemôžete spoľahnúť, prichádza do úvahy umelej liahnutia hydiny, ktoré si môžete načasovať presne podľa Vašich potrieb. K umelému liahnutie kurčiat, prepelíc, ​​kačíc, husí, moriek, bažantov aj inej hydiny slúžia špeciálne liahne, inokedy zvané tiež ako inkubátory. Liahne-inkubátory nie sú v chovateľstve žiadnou novinkou, pretože s umelým liahnutím kurčiat sa začalo už pred viac ako 2000 rokmi v Egypte. Dnešné liahne na vajcia sú však veľmi prepracované a chovatelia s nimi dosahujú vysoké liahnivosti.

Liahní na hydinu je trhu už celý rad a nemožno jednoznačne povedať, ktorá je tá najlepšia. Každý chovateľ má totiž odlišné priority, a tak niekto ocení lacné liahne, ktoré sú vybavené základnými funkciami pre liahnutie kurčiat, prepelíc, ​​kačíc a ďalšie hydiny a inému chovateľovi naopak vyhovuje automatická liaheň alebo dokonca plne automatická či profesionálna liaheň, ktorá sa postará o celý proces liahnutie úplne za Vás.


Aké by malo byť prostredie v umelej liahni?

Aby bolo liahnutie hydiny úspešné, musí liahne-inkubátory zabezpečovať 2 základné funkcie, ktorými sú udržiavanie optimálnej teploty a vlhkosti.

  • Teplota - liaheň kurčiat musí byť vybavená elektrickým výhrevným telesom s termostatom, ktoré vytvára a udržuje teplotu na optimálnej hodnote vhodné na liahnutie.
  • Vlhkosť - druhým dôležitým faktorom, ovplyvňujúcim dobrú liahnivosť, je udržiavanie optimálnej vlhkosti v liahni, ktorá vzniká odparovaním vody zo spodnej časti liahne.

Ak hľadáte kvalitnú liaheň na vajcia, ktoré teplotu i vlhkosť krásne udržuje, odporúčame Vám overené liahne Cleo, PuisorCimuka, Real či Lumia.

K dosiahnutiu naozaj výborné liahnivosti je však tiež potrebné správny výber a uchovanie násadových vajec a ich následné pravidelné otáčanie. Ak sa chcete o výbere a uchovanie násadových vajec dozvedieť viac, môžete si prečítať nasledujúci článok.

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?