Aké je najlepšie krmivo pre sliepky?

Uvažujete, že si zaobstaráte sliepky alebo už dokonca sliepky na záhrade máte? Skvelý nápad! Aby však Vaše sliepky boli zdravé a dobre niesli, je potrebné im dopriať pestrú a kvalitnú stravu. Ako ale spoznať, ktoré kŕmenie je pre sliepky najvhodnejšie a čím naopak sliepky nekŕmiť?
Ake vybrat krmivo pre sliepky

Čím kŕmiť sliepky

Základným pravidlom je, že sliepka nie je žiadna popolnica, ktoré prenecháme iba zvyšky, ktoré sme sami v kuchyni nespotrebovali. Aby sliepky dobre prosperovali, je potrebné, aby krmivo pre sliepky obsahovalo vyvážený pomer všetkých makro i mikroživín. To znamená, aby kŕmna zmes pre sliepky obsahovala dostatok bielkovín, tukov, cukrov, vitamínov, aminokyselín, apod. Vždy potom záleží na chovateľovi, či si krmivo pre sliepky vytvorí sám alebo radšej zakúpi už vytvorenú komplexnú kŕmnu zmes pre sliepky.

Domáci šrot pre sliepky

Ak máte svoj vlastný lacný zdroj obilia, môžete sa pustiť do výroby kŕmenia pre sliepky sami. Na rozomletie surovín budete potrebovať iba šrotovník obilia a kvalitné suroviny. Je však potrebné si dať dobrý pozor na to, z akých zdrojov krmivo pre sliepky skladáte. Kŕmenie pre nosnice by sa malo skladať naozaj zo všetkých zložiek živín a navyše v tom správnom pomere. Nezabudnite predovšetkým na kvalitné zdroje bielkovín a tiež minerálno-vitamínovú zložku. Pokiaľ sliepkam môžete dopriať výbeh na zelenej tráve, potom budete mať aspoň cez leto o starosť menej. Chcete sa dozvedieť viac o tom, z akých surovín by sa mal šrot pre sliepky skladať, aby boli sliepky zdravé a mali vysokú znášku vajec? Prečítajte si článok - Šrotovník na obilie - ako urobiť šrot pre sliepky?

 

 

Komplexná plnohodnotná kŕmna zmes pre sliepky

Pokiaľ nechcete zháňať suroviny a tápať, koľko ktoré živiny treba do kŕmenia pre sliepky ešte pridať, potom bude tou najjednoduchšou voľbou zaobstarať si už kompletné krmivo pre sliepky. Granule pre nosnice sú už vybalansované tak, aby obsahovali presný pomer všetkých potrebných živín a nie je do nich potrebné vôbec nič pridávať. Stačí kúpiť vrece, rozbaliť ho a hydinu ním skrmiť. Pri tomto spôsobe kŕmenia nehrozí nebezpečenstvo podvýživy, nedostatku tukov, minerálov ani vitamínov. Sliepkam sa dostane všetkých potrebných látok a budú mať lesklé perie a kvalitné znášku vajec.

Kŕmenie sliepok

Krmivo pre nosnice odporúčame vždy umiestniť do vhodného kŕmidla pre hydinu. Pokiaľ kŕmnu zmes pre sliepky necháte pohádzanú všade na zemi, bude to pravdepodobne priťahovať myši a potkany a tie určite na svojom pozemku vykrmovať nechcete. Zdravé sliepky sa neprejedajú, nemusíte sa teda príliš starať o dávkovanie krmiva. Všeobecne sa však udáva dávkovanie krmiva 120g na deň na jednu dospelú nosnicu.

 
SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?