Vyberte s nami ten správny fóliovník

Záhradničenie získava nový rozmer s fóliovníkmi, ktoré sa stávajú nevyhnutným spojencom na predpestovanie a rýchlejší rast rastlín. Od pestovania zeleniny, ovocia až po vlhkomilné kvety, fóliovníky slúžia nielen na predĺženie doby pestovania, ale aj na ochranu rastlín pred nepriaznivým počasím. Tu nájdete užitočné informácie o výbere, veľkostiach a výhodách fóliovníkov.

foliovnik-na-zeleninu

Fóliovník a faktory ovplyvňujúce výber

Pred tým, než sa pustíte do výberu fóliovníka, zamerajte sa na umiestnenie a potrebnú plochu pre fóliovník. Pokiaľ máte vybrané vhodné miesto, môžete sa pustiť do výberu. Ak si vyberiete záhradný fóliovník, balkónový fóliovník, fóliovník pre vyvýšený záhon, mini fóliovník do menších priestorov alebo tunelový fóliovník na pestovanie šalátov, nešliapnete ani v jednom prípade vedľa, keď si vyberiete správny rozmer. Tiež odolnosť fóliovníka je kľúčovým faktorom - odolný fóliovník by mal odolať vetru, dažďu aj krúpam. Nezabudnite na vetracie okienka s sieťkami, ktoré udržujú vzduch v pohybe a vďaka sieťke zabraňujú škodcom, aby sa dostali do fóliovníka.

Fóliovníky a delenie podľa veľkosti 

Menšie záhradné fóliovníky sú ideálne pre malé záhradky, zatiaľ čo väčšie záhradné fóliovníky ponúkajú dostatok priestoru pre rozmanité rastliny a často po nich siahajú veľkopestovatelia. Na výber sú fóliovník 2x2, fóliovník 2x3, fóliovník 4x2 aj fóliovník 3x6 metrov. Fóliovníky na balkón prinášajú možnosť pestovať zeleninu aj ľuďom na byte bez záhradky, zároveň poskytujú ochranu rastlín pred silným slnkom na oslnených balkónoch. Mini fóliovníky sa vyznačujú skladnosťou a sú ideálne na predpestovanie sadeníc, môžete ich použiť aj ako fóliovník na vyvýšený záhon, alebo priamo ako fóliovník do bytu, na pestovanie vlhkomilných izbových rastlín.

Fóliovníky a ich výhody

Fóliovníky spájajú nižšie náklady s jednoduchou montážou a údržbou. Ich prenosnosti a rôzne varianty umožňujú aj využitie v interiéri. Fóliovníky predovšetkým chránia rastliny pred priamym slnkom, suchom, dažďom, krúpami, vetrom, plesňami a škodcami, čo zaisťuje optimálne podmienky pre rast. Môžeme zaradiť aj výhody pre nás, kedy je fóliovník ľahší ako skleník a dá sa premiestňovať podľa ľubovôle. To len vďaka konštrukcii fóliovníka, je možné ho kedykoľvek rozobrať a zložiť a tak aj jednoducho vyčistiť. Po skončení sezóny navyše môžete fóliovník uschovať, aby nebol na mraze a tak Vám slúžil mnoho ďalších rokov. 

Výber ovocia a zeleniny pre fóliovníkov

Fóliovníky otvárajú široké možnosti na pestovanie. Popri tradičnej zelenine ako paradajky, papriky a uhorky sa skvele osvedčujú aj pri pestovaní jahôd a exotických rastlín. Policové fóliovníky sa stávajú ideálnym prostredím pre milovníkov „micro greens“ alebo na pestovanie vlhkomilných izbových rastlín.

Zahradničenie s fóliovníkmi je novým trendom. Vyberte si ten správny a staňte sa profesionálom v pestovaní rastlín. Pre otázky neváhajte kontaktovať našich odborníkov telefonicky alebo emailom.

SÚVISIACE PRODUKTY

Potrebujete poradiť alebo objednať?