Pestovanie v parenisku krok za krokom

Parenisko slúži na pestovanie rastlín tým, že vytvára mikroklímu, ktorá je priaznivá pre rast a vývoj rastlín. Hlavným účelom pareniska je poskytnúť ochranu proti nepriaznivým poveternostným podmienkam, ako sú studené teploty, vietor, dážď alebo sneh. Týmto spôsobom môžu rastliny rásť aj v obdobiach, kedy by to vonku nebolo možné. V našom článku sa dozviete krok za krokom ako postupovať, ak chcete pestovať rastliny v parenisku. 

blog-clanek-pareniste-mini-pareniste

Výber vhodného pareniska 

Skôr než kúpime prvé parenisko, ktoré uvidíme, mali by sme si rozmyslieť, kde ho chceme umiestniť a koľko miesta budeme pre záhradné parenisko alebo balkónové parenisko potrebovať. Parenisko môže mať rôzne formy a veľkosti. Najbežnejšie typy zahŕňajú záhradné parenisko, domáci parník, mini parenisko, balkónové parenisko, parenisko na vyvýšený záhon, oblúkové parenisko a mnoho iného. Sklenené parenisko a polykarbonátové parenisko sú často postavené z rámov a skiel/panelov, čo umožňuje prepúšťanie slnečného svetla a zároveň udržuje teplotu vo vnútri, ale nedajú sa presúvať. Plastové parenisko sú obvykle jednoduchšie a lacnejšie, môžete ich využívať ako prenosné parenisko, ale tiež poskytujú ochranu pred nepriaznivými podmienkami. Pareniská môžu byť vybavené rôznym príslušenstvom, ako sú systémy zavlažovania, regulácia teploty, ventilácia a osvetlenie, aby boli optimálne pre rast rastlín. 

Postup pri pestovaní v parenisku 

Pokiaľ ste si vybrali vhodné parenisko, môžete sa pustiť do diela. Tu je popísané, ako by ste mali postupovať krok po kroku, aby ste boli úspešní:

  1. Vyberte vhodné miesto pre parenisko: Zvoľte miesto s dostatkom slnečného svetla, kde domáce parenisko dostane dostatok tepelnej energie. Tiež zvážte rozmery a typ pareniska, ktorý chcete postaviť - napríklad mini parenisko na balkón alebo parenisko na záhradu.

  2. Príprava pôdy: Pripravte pôdu na pestovanie rastlín. To môže zahŕňať odstránenie buriny, prevzdušnenie pôdy, pridanie kompostu alebo iných organických hnojív na zlepšenie štruktúry a živín pôdy.

  3. Vybavenie pareniska: Nainštalujte všetko vybavenie potrebné pre správne fungovanie pareniska, ako sú vetracie okienka, ochranný náter na parenisko proti slnku, zavlažovacie systémy, policové systémy na umiestnenie rastlín atď.

  4. Výber rastlín: Zvoľte rastliny, ktoré budú vhodné na pestovanie v parenisku. To môže zahŕňať kvety, bylinky, zeleninu alebo exotické rastliny, ktoré potrebujú teplé podmienky.

  5. Zalievanie a hnojenie: Dodržujte správny režim zalievania a hnojenia, ktorý zodpovedá potrebám vašich rastlín. V parenisku môže byť nutné častejšie zalievať kvôli zvýšenému vyparovaniu v teplejšom prostredí, dajte si ale pozor na prílišné prelievanie aby Vám rastliny nezačali hniť.

  6. Kontrola škodcov a chorôb: Pravidelne kontrolovať rastliny na príznaky škodcov a chorôb a prijímať vhodné opatrenia na ich kontrolu a prevenciu.

  7. Ventilácia a regulácia teploty: Uistite sa, že parenisko má dostatočnú ventiláciu pre udržanie primeraných teplôt. To môže zahŕňať vetracie otvory, okná alebo ventilátory na cirkuláciu vzduchu.

  8. Osvetlenie: Pokiaľ parenisko nie je umiestnené na dostatočne slnečnom mieste, môže byť nutné dodatočné osvetlenie, najmä v zimných mesiacoch, kedy je denné svetlo obmedzené.

  9. Pravidelná údržba: Vykonávajte pravidelnú údržbu pareniska, ako je odstraňovanie odumretých rastlín, čistenie skiel alebo fólií a opravy vybavenia, ak je to nutné.

  10. Sledovanie a starostlivosť: Sledujte rast vašich rastlín a prispôsobte starostlivosť podľa potrieb jednotlivých druhov. Majte rastliny pod pravidelným dohľadom a reagujte na akékoľvek zmeny alebo problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť.

S týmito krokmi by ste mali byť schopní úspešne pestovať zdravé a krásne rastliny v parenisku. Pokiaľ si neviete rady s výberom vhodného pareniska, neváhajte nás kontaktovať, pomôžeme Vám s výberom vhodného pareniska z našej širokej ponuky. 

SÚVISIACE PRODUKTY

Potrebujete poradiť alebo objednať?