🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Prečo mať doma šrotovník na obilie

Počuli ste už o šrotovníku na obilie, ale neviete, na čo vlastne slúži a či ho dostatočne využijete? Šrotovník na obilie alebo tiež elektrický mlynček na obilie ocení každý chovateľ, či už má veľkú farmu alebo iba malý statok alebo hospodárstvo. Čo teda šrotovník na obilie vie a v čom je tak užitočný?
Domacie vyroma krmej zmesi

Na čo šrotovník obilia slúži?

Šrotovník na obilie je vlastne elektrický mlynček na obilie, ktorý Vám umožní namlieť si svoj vlastný šrot. Chovatelia ho využívajú predovšetkým na výrobu domácej kŕmnej zmesi pre sliepky a ďalšiu hydinu, ale aj na kŕmenie králikov, ošípaných, hovädzieho dobytka a iných hospodárskych zvierat.

Aké plodiny môže šroťák obilia namlieť?

Šrotovník na obilie je primárne určený na mletie rôznych obilnín ako je pšenica, jačmeň, ovos či raž. Ďalej sa skvele hodí na šrotovanie kukurice, ryže, prosa, pohánky, ale aj strukovín, ako napr. hrachu, šošovky, fazule alebo cíceru. Elektrický šrotovník na obilie má ale aj ďalšie využitie okrem výroby kŕmnych zmesí. Môžete ho uplatniť na spracovanie bylín a iných plodov napr. na výrobu čaju, prípadne ho možno využiť aj ako šrotovník na slad.


Ako šrotovník na obilie funguje?

Šrotovníky na obilie sa dajú rozdeliť podľa druhu technológie do štyroch skupín. Patrí medzi ne šrotovník na obilie kamenný, tanierový a valcový. Tým najuniverzálnejším a najobľúbenejším je však kladivkový šrotovník na obilie a práve jeho technológiu si tu popíšeme. Kladivkový šrotovník na obilie má na rotore lopatky (kladivka), ktoré pri rýchlom otáčaní dokážu zrná rozbiť. Pod týmto rotorom je umiestnené sito, ktorým dostatočne namleté ​​suroviny prepadávajú von. Ako teda prakticky na šrotovanie kŕmnej zmesi?

  • V prvom kroku si zvolíte sito s požadovanou hrubosťou. Šrotovníky na obilie sú väčšinou dodávané so sitami s otvormi o veľkosti 1,5 – 8 mm. A je teda iba na Vás, či budete chcieť namlieť skôr hrubšiu zmes alebo obilnú múku.
  • Akonáhle budete mať sito vybrané a namontované, môžete šrotovník na obilie jednoducho zapnúť.
  • Zvolené suroviny potom nasypete do vrchnej násypky v tvare lievika, ktorý automaticky pomáha k plynulému pohybu surovín smerom k nožom.
  • Akonáhle sa zrná posunú smerom k nožom, začnú byť šrotované na požadovanú hrubosť. Ako dlho bude šrotovník zrna mlieť, záleží samozrejme na výkone šrotovníka, ale aj na zvolenej hrubosti sita.
  • Suroviny namleté ​​na požadovanú hrubosť potom prepadnú sitom do zásobníkového barelu a máte hotovo.

Prečo si šrotovník na obilie zaobstarať?

Šrotovník na obilie je výborným pomocníkom, ak máte k dispozícii vlastné vypestované suroviny, ktoré potrebujete namlieť alebo prípadne ak nechcete kupovať hotové drahé kŕmne zmesi. Keď budete mať elektrický mlynček na obilie doma, môžete kúpiť iba základné suroviny a z nich si potom doma namlieť a namiešať zmes na kŕmenie zvierat presne podľa Vašich potrieb. Rozdrvené obilniny a strukoviny majú vplyv na lepšiu stráviteľnosť potravy a taktiež umožňujú lepšie miešanie jednotlivých druhov. Šrotovník na obilie a strukoviny Vám teda pomôže vytvoriť kompletné a výživné krmivo pre vaše zvieratá.

Pokiaľ Vás elektrický šrotovník na obilie zaujal, ale neviete, ktorý bude pre Vás najlepší, odporúčame Vám článok, ako vybrať najlepší šrotovník na obilie.

SÚVISIACI TOVAR

 

Potrebujete poradiť alebo objednať?