Ako vybrať správny vyhrievací kábel?

V zimnom období každý chovateľ často zápasí s problémom zamrznutej vody v napájačkách alebo poškodených vodovodných potrubiach. Tieto situácie nie sú ničím neobvyklým a vyskytujú sa každú zimu. Hoci existuje množstvo domácich trikov na odmrazovanie napájačiek, niektoré z nich môžu byť finančne náročné a napriek tomu neúčinné.

potrubia-zamrznutý-kábel

Vyhrievací kábel: Čo to je? 

Jednou z efektívnych možností, ako predísť zamrznutiu vody, sú vyhrievacie káble. Tieto vyhrievacie káble sú jednoduchým zariadením navrhnutým na odmrazovanie vody v napájačkách alebo potrubí. Na trhu existuje niekoľko druhov vyhrievacích káblov, vyhrievací kábel s nerezovým opletením pre napájačky, vyhrievací kábel s termostatom alebo vyhrievací kábel na potrubie. Každý vyhrievací kábel sa skladá z vyhrievacieho telesa chráneného vodotesným obalom a napájacieho kábla. Voliteľne je možné vyberať káble s termostatom.

Druhy vyhrievacích káblov v chovoch

Existujú dva hlavné druhy vyhrievacích káblov, ktoré sa používajú pri chove zvierat: vyhrievacie káble do napájačiek a vyhrievacie káble na potrubie. Vyhrievacie káble do napájačiek sú navrhnuté na ponorenie do vody a majú ochranný obal odolný voči vode. Vyhrievacie káble na potrubie sú vhodné na odmrazovanie nechránených vodovodných potrubí a je možné ich pripevniť na spodnú stranu potrubia.

Vyhrievací kábel do napájačky a jeho správny výber 

Pri výbere správneho vyhrievacieho kábla do napájačky je potrebné zohľadniť teplotu prostredia, množstvo vody a výkon vyhrievacieho kábla. Všeobecne platí pravidlo, že čím väčšie mrazy a objem napájačky, tým vyšší výkon vyhrievacieho kábla je potrebný. Vyberajte preto s rozumom a voľte vždy o niečo vyšší výkon, než zvažujete. 

Vyhrievací kábel na potrubie a jeho správny výber 

Pre vyhrievacie káble na potrubí je dôležité merať dĺžku potrubia, ktoré chcete chrániť a zvážiť izoláciu. Vyhrievací kábel je umiestnený zo spodnej strany potrubia, a preto je dôležité dodržiavať návody výrobcu ohľadom minimálneho priemeru návinu a vzdialenosti medzi návinmi. Vyhrievacie káble by sa nemali krížiť, aby nedošlo k ich prehriatiu. Tiež by sa vyhrievacie káble nemali skracovať, vyberajte preto vhodnú dĺžku podľa merania. 

Je možné vyhrievací kábel dodatočne izolovať?

Dodatočná izolácia vyhrievacieho kábla na potrubí je odporúčaná, najmä pokiaľ je vystavený poveternostným podmienkam. Plastové potrubia je možné prelepiť hliníkovou páskou, aby sa zlepšila tepelná vodivosť.

Celkovo sú vyhrievacie káble účinným riešením na prevenciu zamŕzania vody v napájačkách a potrubí. Dôležité je však starostlivo vybrať správny vyhrievací kábel, prísne dodržiavať návody a bezpečnostné pokyny.

SÚVISIACE PRODUKTY

Potrebujete poradiť alebo objednať?